Sådan maler du dit hjem som de professionelle

Facts


Houzz er verdens største hjemmeside inden for indretning, renovering, design og arkitektur.

Se mere på www.houzz.dk eller @houzzdk.

Overvejer du at friske væggene derhjemme op? Læs ekspert Susanne Gadebergs bedste råd til et professionelt resultat.

Houzz-ekspert Susanne Gadeberg fra Farvehuset Ikast giver her 10 af sine bedste råd til at undgå fejl under malerarbejdet og i stedet ende med et professionelt resultat. ”At male kræver planlægning. Jeg plejer at sige, at et godt forarbejde er altafgørende for et godt slutresultat,” pointerer Susanne Gadeberg.

Sådan er trenden indenfor loftmaling/farver til loft

Sådan er trenden indenfor loftmaling/farver til loft

1. Se rummet som en helhed
Du har besluttet dig for, at væggene trænger til et strøg med en pensel. Men de er måske ikke de eneste. Husk at se efter, om lister, karme og døre er slidte i farven, da det vil være ekstra synligt, når væggene får ny maling. Vær derfor opmærksom på alle rummets overflader – også loftet.

Tit bliver loftet bare malet i en klassisk hvid nuance, men det er ærgerligt, for loftet har en rigtig stor flade, og det har meget at sige i forhold til rummets helhed. At ændre lidt på loftets farve kan gøre en stor forskel. For eksempel kan en lys nuance åbne op for et lille rum,” siger Susanne Gadeberg.

Hun anbefaler dog, at man ikke maler loftet i præcis samme farve som væggene – medmindre de er hvide – da du så risikerer at skabe en indelukket fornemmelse i rummet.

2. Hvilken type lys er der i rummet?
Lysindfaldet har virkelig stor betydning for, hvordan farven gengives. Den samme farve kan se vidt forskellig ud, afhængig af om du ser den i et rum med mange vinduer og en masse naturligt lys eller i et rum, der næsten kun er oplyst af lamper. Derfor er det en god idé, at se farverne i forskellige situationer,” siger Susanne Gadeberg.

Derfor anbefaler hun, at du afprøver farven, inden du maler hele væggen. De fleste malerforretninger tilbyder farveprøver eller farvekort, så du kan se farven i dit hjem, før du tager den endelige beslutning.

Hvis du har et mørkt rum uden særlig meget lysindfald, skal du passe på ikke at vælge for mørk en farve. Mørke farver trækker rummet sammen og får det til at syne mindre. Her vil en lys tone gøre det modsatte.

3. Skab personlighed i rummet med farver
Alt behøver ikke altid være neutralt hvidt. Den rette farve kan være med til at give rummet lige den stemning, du ønsker.

Vi er kommet videre fra den periode, hvor alt automatisk skulle være hvidt i hvidt. Folk er blevet mere modige og tør eksperimentere lidt med farverne. Lige nu ser vi, at især de mere naturlige farver er populære, for eksempel jordfarver og grønlige farver, der skaber ro i rummet,” siger farveeksperten. Du behøver ikke nødvendigvis at male alle rummets vægge. Ved blot at male en enkelt eller to, kan du skabe et liv i rummet og få det til at syne større.

4. Hvid er ikke bare hvid
Hvis du alligevel ønsker en hvid væg, skal du være opmærksom på, at der findes uendelig mange udgaver af hvid – og de passer altså ikke allesammen ind i alle typer rum.

Faktisk er der ofte lidt en varm nuance i den hvide farve, som de fleste ender med. De meget brugte hvide farver er let hvid og klassisk hvid. Helt papirhvid kan godt virke for steril og få resten af rummet til at syne beskidt. Et godt trick er at se på, hvilken farve vinduesrammen har, og så matche farven med den,” siger Susanne Gadeberg.

LÆS OGSÅ: Det skal du overveje, før du maler et rum

5. Tænk på mere end bare farve
Man kan få maling med rigtig mange forskellige udtryk. Og det er en gammel skrøne, at jo højere glans malingen har, jo mere holdbar er den, fortæller eksperten.

Maling i god kvalitet er lige holdbar, uanset om den er mat eller glansfuld. Det er for eksempel blevet rigtig populært at vælge en kalkmaling, som giver et mere rustikt look.” Overvej derfor, hvilket udtryk og hvilken struktur du ønsker i det rum, du skal male.

6. Gør overfladen klar
Når du har truffet et valg i forhold til farve og glans, er du næsten klar til at begynde at male. Men hvis du vil ende med et lækkert resultat, skal du forberede de overflader, der skal males, godt. Hvor meget forberedelse, der kræves, er forskelligt.

Hvis væggen allerede har været malet før, er det nok bare at spartle eventuelle huller og sikre, at der ikke sidder skidt eller tapetrester på væggen. Har der været røget i rummet, bør du give det en god omgang grundrens. Hvis væggen derimod står helt nypudset og rå, skal man give den et lag med en spærrende grunder, inden der males. Ellers suger væggen alt for meget maling, og det kan man lige så godt spare,” siger Susanne Gadeberg.

Også på bart træværk er det vigtigt med en god grunder, ellers risikerer du, at træets knaster og olier trænger igennem malingen. Er det lister og døre, der allerede er malet, skal overfladen matteres, så du får en ordentlig vedhæftning til den nye maling.

7. Dæk af!
Maling er vandig og kan – hvis det gøres med det samme –forholdsvist nemt tørres af gulvet med en våd klud. Når først det er tørt, er det noget mere besværligt at slippe af med. Derfor anbefaler Susanne Gadeberg, at du dækker gulv og møbler forsvarligt af med plastik. På den måde slipper du for en masse slid. Hvis uheldet er ude, findes der produkter, der opløser malingen, men det kræver hårdt arbejde. Derfor hellere dæk godt af, og flyt de ting, der kan flyttes.

SE OGSÅ: Er det en god idé at male mit hjem helt hvidt?

8. Brug ordentlige redskaber
En pensel til kanterne og en rulle på et forlængerskaft til de store flader i midten. Det er, hvad Susanne Gadeberg anbefaler, når du skal male væggen. Du behøver ikke at købe helt nye pensler og ruller, men du skal sørge for, at de er helt rene.

Er du god til at passe på dine redskaber, så kan de sagtens bruges igen. Men hvis ikke redskaberne er rene, risikerer du snavs i malingen, og det kan ses på væggen. Det er også en god idé både for nye og gamle redskaber at skylle dem inden brug, så alt smuds skylles væk.

9. Det handler om teknik
Når du er i gang med selve arbejdet på væggen, er det vigtigt, at du benytter den rigtige teknik. Ellers kan det ses på det færdige resultat. 

”Der skal rulles igennem oppefra og ned i en lang bevægelse. Hvis du gør det det på denne måde, lægger malingen sig i et jævnt lag, og slutresultatet bliver flot og ensartet. Ruller du derimod i små felter, vil malingen ligge ujævnt, og det vil skabe nogle små farveforskelle,” siger eksperten og uddyber: “Man skal altid tage kanterne med en pensel først, og inden du går i gang med den store rulle, er det faktisk en god idé at bruge en 15 centimeters rulle som overgang fra penselstrøgene. Det udjævner, fordi en pensel ikke kan lægge ligeså meget maling på, som en rulle kan.”

10. Hold pause mellem lagene
De fleste typer maling kræver mere end ét lag. Det står normalt på bøtten, hvor mange lag der skal for et dækkende resultat, samt hvor længe hvert lag skal tørre. Hvis du har købt en maling af god kvalitet, er det som regel nok med to lag, og det er altså vigtigt at holde pause mellem de to lag.

Hvis du ikke lader malingen tørre mellem lagene, kommer man til at kunne se det på det endelige resultat. Det er især vigtigt med en god pause mellem grunder og maling, da du risikere at svække grunderens spærrende effekt.

Det var ekspertens tips. Hvis du stadig føler dig usikker ved tanken om selv at skulle male hjemmet, har Houzz i Danmark mere end 100 eksperter på området, der kan hjælpe.

LÆS MERE: Hvilken farve skal jeg vælge til mit soveværelse

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være