Skandinavisk forvandling af mini-lejlighed i Paris

Facts


Houzz er verdens største hjemmeside inden for indretning, renovering, design og arkitektur.

Se mere på www.houzz.dk eller @houzzdk.

Der blev byttet om på næsten alle rum i denne gamle lejlighed, hvor rene linjer og hvide farver i dag dominerer.

Der er elegance fra gulv til loft og fra væg til væg i denne gamle lejlighed, hvor det simple design med fokus på hvide nuancer og lyst træ er gennemgående. Det er jordnært, effektivt og helt igennem raffineret.

For at kunne genetablere den forhenværende pragt i det ældgamle hjem, som en amerikansk familie netop havde købt, ansatte man arkitekterne Alon og Betsy Kasha. Arkitekt-duoen er især kendt for at renovere såkaldte ‘pieds-à-terre’-lejligheder, altså små by-lejligheder, som velhavere typisk ejer ved siden af deres permanente bolig uden for bymidten. “De ville have lejligheden renoveret i skandinavisk stil,” forklarer Alon. “De var på udkig efter en hvid farveskala, rummelighed og tonsvis af lys, så vi satte alle sejl til med henblik på at opfylde deres ønsker og opnå den perfekte balance mellem modernisme og respekt for det klassiske interiør.”

Inden de lysnede gulvene og tog fat på diverse detaljer, omstrukturerede arkitekterne først og fremmest den lille lejlighed. “En smuk lejlighed er summen af sine detaljer,” udtaler Alon. “De springer ikke i øjnene, og du ved ikke helt, hvorfor det er så smukt. Men det er det bare.”

HOUZZ TOUR

Her bor: En familie på tre.
Beliggenhed: Paris, Frankrig.
Projektår: 2012.
Størrelse: 55 kvm plus 5 kvm i et lille, tilstødende soveværelse.
Arkitekter: Alon og Betsy Kasha fra A B Kasha Designs.
Budget: 22.000,- pr. kvm.
Fun fact: Alon fortæller: “Vi ville gerne have ændret på forbindelsen mellem sove- og badeværelset, men kunne ikke, da søjlerne i en bærende væg var blevet beskadigede af en lillebitte lækage, der må have været der i flere hundrede år!”

“Man skal ikke være så bange for helt hvide rum, da det stadig er muligt at skabe dybde ved at lege med forskellige nuancer. Her er der faktisk tre forskellige slags hvid på spil: på væggene, i loftet og på træværket,” siger Alon.

Til at begynde med var lejligheden, som ellers befinder sig i en utroligt flot bygning, “i en ret sørgelig tilstand,” siger Alon. Hertil kommer, at alle dens bedste træk var beskadigede og gemt væk under lag-på-lag maling – herunder gesimserne, som Alon og Betsy restaurerede, da det var vigtigt for de nye ejere at genoplive stedets oprindelige sjæl. “Vi var nødt til at lave nogle nye forbindelser, inden vi sleb dem ned og malede dem.” De blev malet hvide, selvfølgelig – projektets dominerende farve.

LÆS MERE: Spørg eksperten – Hvordan indretter man i ægte skandinavisk stil?

Parret, der er store tilhængere af fransk gastronomi, elsker at opspore de allerbedste råvarer i Paris’ bedste butikker. Derfor havde de brug for et funktionelt, fuldt udstyret køkken, der samtidig vil fremstå diskret, når det åbner helt op til spisestuen. Værelset er fuldstændig hvidt og kun tre meter langt. Køleskabet og emhætten forsvinder ind i den hvide køkkenenhed, så de ikke forstyrrer den overordnet rene æstetik. På den mere dekorative front er skandinavisk stil igen blevet hyldet med et hvidt Saarinen bord omkranset af lyse træstole fra Scandinavia Design.

Tulip bord fra Eero Saarinen, Knoll. Nerd stole af David Geckeler, Muuto

De indbyggede hylder er selve indebegrebet af rene linjer og skandinavisk 50’er-stil. Med sin gennemhvide overflade udgør de en diskret detalje i køkkenalrummets spisestuesektion. Og så er det funktionelt – porcelænet passer perfekt ind på de høje hylder. I mellemtiden opbevares alle de ting og sager, der ikke ligefrem pynter på udstilling, i underskabene. “Min kone og jeg holder af at udstille elementer som disse,” forklarer Alon. “Det gør det muligt at få møblet til at virke mindre tungt.”

Familien besluttede sig for at hovedsageligt at udstille hvidt porcelæn med en ren og rolig fremtoning – et valg, der igen reflekterer deres forkærlighed for nordisk stil.

Se mere end 13.000 billeder af køkkener i skandinavisk stil i vores arkiv

Stuen støder direkte op til køkkenalrummet. Herinde møder man til gengæld en farveeksplosion – lige fra den blå Le Corbusier-lænestol til de orange puder, der pynter i en grå sofa. Rummet er mere muntert, livligt og selskabeligt, og det er her, den lille familie nyder hinandens selskab efter deres parisiske udskejelser.

“Da det eksisterende gulv var virkelig skævt og i utroligt dårlig stand, startede vi helt forfra,” forklarer Alon. “Vi begyndte med en ny overflade og dækkede den med gulvbrædder i sildebensmønster. Betsy og jeg kan normalt bedst lide gamle gulvbrædder, men her foretrak vi nogle nyere eksemplarer for at understøtte den helt igennem rene følelse.”

De nye gulvbrædder i klassisk eg med vandbaseret lak forbliver helt lyse i farven, hvilket står perfekt til den atmosfære, familien går efter.

I soveværelset var visionen at skabe en fin, lille hule, og indretningen er simpel med tre indbyggede hylder i væggen. De bløde møbler er helt igennem stoflige – det gælder både sengen og gardinerne. “Hovedgærdet betrukket med linned passer til det sengetøj, vi valgte fra Caravane,” siger Alon. Resultatet er en yderst afslappende affære, der passer perfekt til endeløse timer med med en god bog eller en rolig morgen.

Det lille værelse, der tilhører familiens datter, ligger hvor der før var et gammelt badeværelse. Rummet støder op til lejligheden og kan nås gennem en udstigningsdør. Det lille værelse føles ganske rummeligt takket være lysnede gulve samt hvide vægge og møbler.

“Teenage-datteren var kun 14 år gammel, men hun havde allerede et godt øje og vidste, hvad hun ville have,” fortæller Alon. “Hun bad om et lille skrivebord, opbevaringsplads under sengen og en lang hylde langs væggen. Vi var helt vilde med hendes idéer og satte straks i sving med at føre dem ud i livet.”

Den specialfremstillede seng har tre skuffer under madrassen, der også er specialtilpasset, da arkitekterne ikke kunne opspore en standardmadras i den helt rigtige størrelse. Skrivebordet, som er fastgjort til væggen, er faktisk halvdelen af et større bord; den anden halvdel befinder sig i soveværelset, så alle familiemedlemmerne har en smule smukt skrivebord på værelset.

Kan du heller ikke få møblet til at passe? Find en snedker nær dig, og få det speciallavet!

Det gamle køkken gennemgik en fantastisk forvandling og er i dag et badeværelse. For enden af rummet findes døren til datterens værelse, og med den nye indretning er det muligt for både forældre og datter at have privat adgang til badeværelset. Og ja, ligesom resten af pied-à-terre lejligheden er badeværelset hovedsageligt hvidt og slående funktionelt.

“Vi restaurerede det gamle træværk og indsatte dobbelt-vinduer, men ville samtidig bibeholde hjemmets historiske elementer,” siger arkitekterne.

Entréen var ret så trang, men familien ville alligevel gerne have et hjørne til sko og jakker. Det løste arkitekterne harmonisk ved simpelthen at stille en sort skammel ved væggen under en sort udgave af den berømte “Hang It All” knagerække af Charles og Ray Eames.

Lejligheden blev fuldstændig omstruktureret og er i dag langt mere åben og rummelig. Kun stuen har beholdt sin originale placering med den ene forskel, at den nu åbner op til køkken-alrummet.

LÆS MERE: Før og efter – Her er 5 af de bedste forvandlinger på Houzz

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og