Til avocado-elskeren: Sådan laver du dit eget avocadotræ

Facts


Houzz er verdens største hjemmeside inden for indretning, renovering, design og arkitektur.

Se mere på www.houzz.dk eller @houzzdk.

Det er ikke nemt at få den hårde avocadosten til at vokse sig til et frodigt træ, men vi gør det lidt lettere.

Er du plante- og boligelsker, og følger du med i trends i magasiner og på de sociale medier, så har du måske opdaget, at man kan lave sit eget avocadotræ – ja, nogle vil sige, at det er et must. Men hvordan gør man egentlig? Hvordan får man det til at lykkes og til at vokse? Nogle er heldige første gang, andre skal prøve flere gange, og nogle giver måske helt op, fordi det faktisk er sværere, end man lige tror. Vi guider dig trin for trin!

LÆS OGSÅ: 10 flotte fund til dine planter

 

Sådan gør du

1. Først og fremmest skal du sørge for at købe en god, stor avocado – ikke de billige i net, da stenene i dem ofte er ret små. Vil du have optimal chance for at få stenen til at spire, skal den være rimelig stor; ca. 3-4 cm i diameter.

2. Når du tager stenen ud af avocadoen, så vær forsigtig. Det er ikke godt for stenen, hvis den får en masse mærker og rifter, og man nemt kan komme til at ramme den de steder, hvor stenen skal dele sig.

 

3. Skræl altid stenen. Mange lader hinden sidde på, hvilket kan gøre det sværere for stenen at åbne sig. Projektet kan muligvis lykkes, selv om hinden bliver siddende på, men vi kan lige så godt afhjælpe processen.

 

4. Stenen skal i første fase balancere øverst i et glas vand, cirka halvt nedsænket. Vend stenen rigtigt – ellers er projektet dødsdømt fra start. Den ende, der har siddet fast på træet, skal vende ned i vandet. Hvis du kaster et nærmere blik på billedet her, så kan man se, at stenen har et rundt område, der ser anderledes ud end resten af stenen. Det er den ende, der skal vende ned i vandet. Den ende, der skal vende op, er tit lidt mere tilspidset.

5. For at få stenen til at blive siddende i vandoverfladen skal du stikke 2-3 pinde i en skrå vinkel. Når du sætter pindende i stenen, skal du sætte dem de rigtige steder. Stenen har nogle fordybninger/markeringer, hvor den vil åbne sig. Her må pindende ikke sidde. Igen – kast et blik på billedet, hvor man kan se en markering i midten af stenen. Vær ganske forsigtig, når du stikker pindene i – de behøver ikke sidde mere end et par millimeter dybt.

LÆS OGSÅ: Sådan dyrker du spiselige planter i vindueskarmen

 

6. Efter ca. 3-4 uger skulle stenen meget gerne slå rødder, og efter atter 3-4 uger begynder den at spire. I denne periode er det vigtigt, at du skifter vandet regelmæssigt – cirka hver 5. dag. Hold ligeledes øje med, at vandstanden forbliver nogenlunde konstant.

Når spiren er omkring 15 centimeter høj, er det tid til at plante stenen i en krukke eller potte med muldjord. Stil planten et varmt, lyst sted, men ikke i direkte sollys, som avocadotræer af en eller anden årsag ikke er glade for – i hvert fald ikke for længe ad gangen.

LÆS OGSÅ: Glemmer du at vande dine planter? Her er 7 slags, der overlever

 

7. Træet skal have meget vand for at overleve, gerne hver eller hver anden dag alt efter hvor varmt den står. Begynder bladene at hænge, så er det et tegn på, at planten er tørstig.

8. Hav tålmodighed, og hvis det ikke lykkes første gang, så prøv igen. Sørger du for at følge disse trin, er der stor sandsynlighed for, at du lykkes med at dyrke dit helt eget avocadotræ. God fornøjelse!

Se endnu flere inspirerende stueplanter

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Dette indlæg har 4 kommentarer

 1. Rikke

  Kan det passe, billederne til de forskellige punkter er “forsvundet”? Jeg ser pt. det samme billede under hvert punkt.

  1. Mette Thomsen

   Hej Rikke
   Uh ja, der er lige en fjollet fejl i filerne. Tak for dit opmærksomme blik 🙂
   Vh. Team ChriChri

 2. Svend Erik Svanborg

  Jeg har bare plantet frøet i jorden i drivhuset og det gror så det er en fornøjelse det tar lidt tid

  1. CecilieW

   Hej Svend Erik,
   Hvor dejligt at høre at du kunne bruge vores guide til at plante dit eget træ.
   Godt tip med at plante i jorden i drivhuset i stedet for – tak for det 🤩
   Kh Team ChriChri

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være