DIY: Sådan laver du fine billeder til hjemmet

Det er så vigtigt for personligheden i et hjem, at de hvide vægge ikke tårner sig op og overtager rummet. Selvfølgelig skal der være luft og plads, men det gør en enorm forskel, hvis der er et par billeder på væggene. Malerier, familiefotos, plakater, you name it, alle har hver sin stil. Derfor er det også virkelig sjovt at lave noget selv – på den måde er det helt dit eget værk, og du kan lave det lige i den stil, du holder af.

LÆS OGSÅ: DIY: Lav dine egne fine påskeæg på 10 minutter

Mange dropper det der med at lave tingene selv, fordi det virker uoverskueligt og besværligt, eller fordi de ikke føler sig kreative nok. Men det behøver slet ikke være besværligt, og du behøver ikke virkeligheden ikke være super kreativ for at lave noget, der ser flot ud. Her kommer nogle tips og tricks til, hvordan du kan lave dine egne fine billeder, der kan pryde væggene i dit hjem. Det er helt op til dig selv, hvor meget tid og energi du vil lægge i det, og man kan sagtens opnå et godt resultat uden at bruge en masse tid og penge.

Vandfarver

Jeg maler som regel mine billeder med vandfarver. Ja, ja, vandfarver er altså ikke kun noget, man legede med i børnhaven; de finurlige og utilregnelige farver kan virkelig noget. Jeg bruger akvarelfarve på tube, hvilket vil sige, at man trykker farven ud i “flydende” form. Malingen kan bruges med det samme, og når det har stået et par timer, efter du er færdig med at male, størkner det. Når du skal male igen næste gang, tager du vand på penslen og blander i den størknede farve, og så virker det som før igen. På denne måde rækker farverne virkelig lang tid. Jeg købte en pakke med 12 farver for 100 kr for flere år siden, og det er stadig de samme, jeg bruger.

Det skal du bruge

 • Vandfarver (kan købes i diverse hobbyforretninger, Søstrene Grene osv.)
 • Pensler (jeg foretrækker små, tynde pensler, og har købt mine i Søstrene Grene)
 • Akvarelpapir (VIGTIGT – farven kommer ikke til sin ret, hvis du bruger almindeligt papir. En blok akvarelpapir kan købes i både Tiger og Søstrene Grene for ca. 30 kr)
 • Palette, eller noget andet du kan trykke farvene ud på
 • Vand, selvfølgelig
 • Valgfrit: Sorte fineliners i forskellige størrelser (mine er fra Staedtler)

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du ikke er vant til at male med vandfarve, er det en god idé lige et bruge et papir på at “lære akvarellen at kende”. Eksperimenter med mængden af vand og farve du blander sammen, mal hvad end du føler for, og se hvordan farverne arbejder sammen med vandet og spreder sig rundt på papiret.
Du kan f.eks. dyppe din pensel i vand og male en våd cirkel på papiret. Herefter dypper du penslen i en farve du kan lide, og forsøger dig med at prikke eller duppe farven på det område af papiret, du har gjort vådt i forvejen. Se hvordan farven spreder sig på det våde område og danner mønstre og eksperimenter med at tilføje mere farve eller mere vand. Prøv dig frem.

Hvad med motiver?

Det er helt op til dig selv, hvilket motiv du kunne tænke dig at male, når du føler, du har bedre styr på vandfarveteknikkerne. Jeg søger tit inspiration på nettet, f.eks. på Pinterest. Det er OK at stjæle lidt, billederne er jo bare til dig selv, og du bliver kun bedre af at kaste dig ud i nogle motiver, du synes er inspirerende!

Du kan enten male noget mere eller mindre abstrakt – jeg har f.eks. eksperimenteret med bjerge. Her kan i se, hvordan jeg både har blandet forskellige farver (blå, mørkeblå og lyserød) og leget med intensiteten ved at tilføje mere farve nogle steder i billedet og mere vand andre steder.

Du kan også male motiver, som i højere grad ligner noget specifikt. Jeg har malet valmuerne i fri hånd, og katten har jeg lavet gennem silhouetteøvelsen.

Silhouetteøvelsen

Find et motiv, du synes om. Det kunne være et dyr, en ballerina, en skyline, et træ etc. Gå ind på google images og søg “_____ silhouette” og find det omrids, du synes er mest tiltalende, men som ikke har for mange bump og detaljer. Sæt det ind i word, centrer billedet og print det ud. Herefter klipper du helt old-school (og forsigtigt) motivet ud, således at du har rammen tilbage. Denne ramme kan du tage, lægge henover dit akvarelpapir, og så kan du simpelthen begynde at male inden for rammens grænser, så du får formen frem. Du kan også ridse silhouetten op med blyant og male efter det, men hvis du får vandfarve på blyantstregerne, kan de ikke hviskes ud igen.

Collagebillede

Hvis du har lavet en silhouetteskabelon, har du også et udklip tilbage, som ligner det motiv, du har malet. Dette kan du bruge til et andet fint billede:

Tag nogle gamle blade eller lignende, og klip en masse små trekanter eller firkanter ud. Find lim frem, og tag de små papirstykker one by one og lim på det udklip du har liggende. Til sidst er udklippet helt dækket af små farvede stykker papir – du vælger selvfølgelig selv hvilke farver og hvilket mønster, du danner i processen. Lim på det stykke papir/pap du vil have som baggrund, indram, og så har du endnu et fint billede til hjemmet.

Fineliners, hvorfor det?

Når du har malet et par billeder med vandfarve og ladet dem tørre natten over, kan du tage dine fineliners og tilføje små, fine detaljer til billederne. Som i kan se har jeg tegnet små træer på billedet med bjergene og blomster og striber på ballerinaen. På de fleste af mine billeder har jeg tilføjet små prikker eller streger rundt omkring i motivet, for at fremhæve de mønstre, som vandfarven har dannet. Fineliners kan også bruges på lige del i billedet med vandfarve, som f.eks. på nedenstående billede hvor jeg har malet noget af dyrene med vandfarve og tegnet noget med liners.

Dryp-effekt

Hvis man ikke har malet en baggrund på sit billede, kan det være effektivt at tilføje nogle vandfarve-dryp, så det ikke virker så hvidt. Dette gøres ved at dyppe din pensel i vand, køre den rundt i den farve du gerne vil have (der skal komme meget farve på penslen), dyppe den i vand igen (gerne sådan at vandet kommer lidt op ad penselskaftet også), og så holde penslen over billedet, der hvor man gerne vil have dryp. Lav et lille ryk nedad med din hånd et par gange, til der dannes en dråbe, og til den slipper penslen. Denne metode kan godt være lidt ustyrlig, og du kan ikke selv vælge præcist hvor dråben lander, men det giver en flot “splat” effekt, og ser bedre ud, end hvis du forsøger at male pletten selv.

Billeder med tekst

Hvis du godt kan lide quotes, er det også super nemt at lave nogle fine tekst-billeder med vandfarve. Dette kan gøres ved at skrive selve teksten med vandfarve, som jeg har gjort på billedet til venstre. Her har jeg indrammet teksten ved at tage en skål, lægge den på hovedet på papiret og tegne op med blyant rundt om. Herefter har jeg malet cirklen op med vandfarve. Tekstbilleder kan også laves ved at male et fint motiv med vandfarve og så skrive sin tekst med fineliners, som på billedet til højre.

Igen, prøv dig frem, det er slet ikke så besværligt eller farligt, og learning-by-doing virker bare bedst.

LÆS OGSÅ: Disse farver skal du indrette boligen med i 2018

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Dette indlæg har 2 kommentarer

 1. Liva

  Hej jeg er virkelig glad for dine tips og råd, Jeg en 1 årig pige (næsten 13 om nogen dage) der elsker keativitet, Taak for det! 😀

  1. Liva

   12 årig pige istedet

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og