[single_post_category_name]

Klumme: Er træning uforenelig med en tvillingegraviditet?

Klumme: Er træning uforenelig med en tvillingegraviditet?

Min chef, Professor Bente Klarlund Petersen, har forsket i graviditet og træning og alt forsk- ning viser, at gravide, der er i god fysisk form, kommer nemmere igennem fødslen; de får foretaget færre kejsersnit., færre klipninger, og færre rygmarvsbedøvelser – og varigheden af deres fødsler er kortere – sammenlignet med inaktive gravide. Derudover nedsættes risikoen for svangerskabsdiabetes, svangerskabsforgiftning og overvægt. Og hvad så med barnet? Ja, aktive mødre føder typisk børn med normal vægt, og der er ikke forøget risiko for, at fødslen går i gang for tidligt. Det er en god ide at være opmærksom på din puls under træning, men når du er gravid er der en øget blodgennemstrømning i livmoderen, som sikrer, at fostret ikke tager skade af den nedsætning i blodgennemstrømningen i livmoderen, som der vil komme, når du bevæger dig og laver fysisk aktivitet.

Når det så er sagt, skal man selvfølgelig huske på, at der er markant forskel på at være gravid med tvillinger. Der er en årsag til, at lægerne anbefaler kommende tvillingemødre at gå på barsel i uge 24! Dit bækken er udsat for en langt tungere belastning, ødemer og åreknuder melder sig gradvist, og risikoen for at føde for tidligt er forøget, hvilket kan medføre svære fysiske komplikationer for det præmature barn. Derfor gælder det som tvillingemor om at holde de to små inde i maven, så længe som muligt.

Min største udfordring var at holde igen med træningen, men jeg kender min krops signaler utrolig godt og var hurtig til at regulere belastningen og mængden, hvis kroppen sagde fra. Imellem hormonbehandlingerne fulgte jeg mine normale træningsrutiner på lavere intensitet, men så snart det befrugtede æg blev lagt op og de 12 efterfølgende uger, indstillede jeg mit løb og var ekstra opmærksom på at holde min puls nede. I stedet fokuserede jeg på rolige cykelture, svømning og mindre tung styrketræning.

Efter nakkefoldsscanningen i uge 12, begyndte jeg at løbe langsomt igen, kørte mine ugentlige spinningtimer og svømmede, når kroppen havde behov for aflastning. Hele min graviditet lyttede jeg til min krop og dens signaler, og sørgede samtidig for at få en sund og vitaminrig kost.

Da vi kom tættere på termin, begyndte jeg at blive udfordret på ødemer og åreknuder grundet tyngden fra tvillingerne, hvilket jeg afhjalp med svømning flere gange ugentlig, som aflastede min krop og drænede den for væske. Dagen inden tvillingerne kom til verden, svømmede jeg 2000 meter og var klar til et planlagt kejsersnit. To velskabte drenge på 2800 g kom til verdenen i uge 38 1.

Alle tvillingegraviditeter er forskellige og nogen har flere komplikationer end andre. Men hvis muligheden melder sig, vil jeg klart anbefale alle kvinder at kombinere tvillingegraviditeten med en aktiv livsstil på deres individuelle niveau. Jeg er overbevist om, at det var min træning under graviditeten, som var medvirkende til, at jeg fik en rigtig positiv oplevelse samt var i stand til at løbe et halvmaraton og en triatlon 4 måneder efter tvillingerne kom til verdenen.

LÆS OGSÅ: Ny klummeskribent: Kan livet som tvillingemor gå op med en aktiv livsstil?

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide