[single_post_category_name]

Barsel – i den gode sags tjeneste

Frivilligt arbejde er som regel noget, man forbinder med fritid, weekender og ”aftenvagter”, når børnene er puttet og ens lønnede arbejde er udført. Men hvad hvis man begyndte at indtænke frivilligt arbejde som en mulighed under sin barsel? Så er der faktisk mange fordele at hente. Ikke kun for dem, du gør en forskel for, men også for dig selv – og faktisk også for din arbejdsplads.

LÆS OGSÅ: Sæt barsel på dit CV – den er det bedste kursus, du nogensinde vil få 

Frivilligt arbejde er i høj kurs i Danmark. Ifølge en undersøgelse fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde i 2017 har 65% procent af danskerne deltaget i frivilligt arbejde. Men størstedelen af dette arbejde udføres primært uden for de normale arbejdstider fra 9:00 – 17:00. Og når man har små børn, er det ikke efter, at børnene er puttet, at ens energiniveau topper. 

Men hvis man er på barsel, har man faktisk mulighed for at deltage i frivilligt arbejde, når det passer én. Det kan snildt passes ind imellem madning, opvask og lure. Man kan selv strukturere sin arbejdstid og behøver derfor ikke at gå på kompromis med nærværet til den lille. Og har man kun fået to timers søvn den nat, men har planlagt at kontakte Bubber for at arrangere et velgørenhedsarrangement med UNICEF. Ja, så kan man gøre det dagen efter, eller når tiden og overskuddet igen er der.

Hvorfor overhovedet arbejde frivilligt?

Men hvorfor overhovedet udsætte sig selv for mere arbejde, når man sikkert har rigeligt at se til med den lilles velbefindende? Det kan der være mange gode grunde til. Den mest motiverende faktor for at engagere sig i frivilligt arbejde er at gøre en forskel for andre, viser forskellige undersøgelser.

Ser vi nærmere på de mange andre fordele, er her blot et par argumenter, der taler for at kaste sig ud i det. Folk finder nemlig typisk at frivilligt arbejde; 

 • Ufordrer og er personligt udviklende
 • Giver nye færdigheder og god arbejdserfaring
 • Sætter dine faglige kompetencer i spil på andre måder
 • Styrker dit CV
 • Udvider dit netværk
 • Er et godt fristed at tage ansvar i nye sammenhænge og prøve alternative ting af
 • Tilbyder gode muligheder for at fremvise potentiale i en anden kontekst
 • Leverer et godt break fra bleskift og dermed ekstra energi til babypasningen 
 • Bidrager til god kvalitetstid med børnene (ved landsindsamlinger o.lign.) – for slet ikke at nævne motionen

Og endelig giver det jo altså god energi at hjælpe andre.

Udover den personlige udvikling du gennemgår, når du er blevet forælder, har du via frivilligt arbejde også mulighed for, at de ovennævnte fordele kan blive bragt i spil. Potentielt vil du dermed vende tilbage til arbejdet mere styrket og opkvalificeret, end du var, da du gik fra. Den merværdi er ikke bare til gavn for dig selv, og de mennesker du har gjort en forskel for, men også din arbejdsplads. De får nemlig muligheden for at høste frugterne af alle dine ny-erhvervede færdigheder. 

Hvad skal man vælge?

Der er en jungle af frivilligt arbejde derude, men uanset om du vil støtte humanitære organisationer, engagere dig politisk eller lægge energien i idræts-regi er her nogle gode råd, når du skal i gang med at arbejde frivilligt. 

 • Find det, du brænder allermest for. 

Det frivillige arbejde du yder, skal være sjovt og lærerigt for dig, og derfor er det vigtigt med en personlig gejst for projektet. Hvis ikke man er passioneret for sagen, man arbejder for, mister man motivationen.

 • Find ud af om du vil støtte lokale eller internationale initiativer

 

Du kan afgrænse dine muligheder ved at finde ud af, om du vil hjælpe lokaler initiativer som badmintonsklubben rundt om hjørnet, fra hvor du bor, eller om du foretrækker store internationale organisationer som UNICEF o.lign. Oftest har de en række lokale afdelinger rundt omkring i Danmark, hvor man kan tilbyde sin hjælp. 

 • Sæt dig ind i de forskellige organisationers varemærke

Der er utroligt mange forskellige organisationer og projekter, og det kræver reel tid, hvis man vil sætte sig ind i dem alle. En af måderne man hurtig kan danne sig et overblik på, er ved at besøge sider som f.eks. http://velgoerenhed.com/

Herfra må man så indsnævre feltet og stile efter det, der matcher ens værdisæt bedst.

 • Afstem forventninger om arbejdsopgaver og –tid.

Når du har fundet ud af, hvilken organisation du gerne vil støtte, så fortæl, at du er på barsel. Hvad end det drejer sig om, at du kun kan arbejde i dagtimerne, at du tager den lille med til møder, eller at du kun er til at træffe på telefon eller mail om aftenen eller noget helt fjerde, så skal det passe til dig og din lille i jeres hverdag. Sørg for at være ærlig om dine betingelser og prioriteringer. Hvis ikke det fungerer for dig og den lille, kommer det ikke til at fungere for nogle af parterne.

For nogle fungerer frivilligt arbejde som et godt og givende supplement i barslen, for andre gør det ikke. Uanset hvad er det værd at overveje sine muligheder og ikke mindst få skabt en bevidsthed om, at barslen kan rumme mange andre ting end kun bleskift, gylp og grød.

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide