Hvem skal sidde i min stol, når jeg går på barsel?

Facts


Anne Sophie Sehested Münster er mor til to børn. Til trods for, at hun nød at gå til rytmik, salmesang og babysvømning under sine to barsler, kunne hun alligevel mærke, at hun manglede noget. Noget faglig input og inspiration samt faglige sparringspartnere. Anne Sophie Sehested Münster valgte derfor at tage sagen i egen hånd og grundlagde Inspired Beyond Babies. Et barselsnetværk, der har vokset sig så stort, at konceptet nu tilbydes som personalegode til virksomheder.

Der er meget, man skal tænke på, når man skal på barsel. Udover den kæmpemæssige omvæltning det er at få et barn, skal man også sørge for at overdrage ens arbejdsopgaver til en anden. Men hvem skal det lige være?

LÆS OGSÅ: Sæt barsel på dit CV – den er det bedste kursus, du nogensinde vil få

Op til ens barsel kan nogle opleve, at de mister ansvar og får færre opgaver. Eller det stik modsatte; at chefen dynger én til med projekter for at sikre, at kunderne/brugerne/kollegaerne får din hjælp og ekspertise så længe som overhovedet muligt.

Hvis man vælger at ansætte en barselsvikar, er det meget forskelligt, hvor meget eller hvor lidt du kan opleve at blive inddraget i ansættelsesforløbet. Nogle arbejdspladser ønsker, at man i høj grad selv deltager med at coache og lære vikaren op. Andre holdes helt uden for.

Men hvad kunne du godt tænke dig? Det er vigtigt at reflektere over, hvor meget eller hvor lidt, du gerne vil være en del af den proces. Nogle gange kan det faktisk være en god ide, hvis du deltager aktivt i at finde din afløser.

Det kan være svært at finde sin afløser

Det kan generelt være temmelig svært at finde kvalificerede vikarer, som vil blive på pladsen under hele barselsperioden. De har tit gang i anden jobsøgning, og derfor sker det ofte, at vikaren stopper længe inden barselsorloven er udløbet, og chefen står tilbage med en bunke uløste opgaver. Og selvom der søges efter en ny vikar, går processen ofte i stå med det resultat, at virksomheden ikke får løst opgaverne, og der kommer til at ligge bunker til de øvrige medarbejdere og ikke mindst til dig, når du vender tilbage.

Og husk, at det ikke kun er mødre, der har brug for en barselsvikar. Det gælder også fædrene. Her er udfordringen faktisk endnu større, fordi arbejdspladsen typisk er vant til, at fædrene tager ca. 3 ugers barsel, og man derfor oftest lader opgaver ligge, indtil far er tilbage igen, eller fordeler opgaverne på andre medarbejdere.

Ifølge Danmarks Statistik er den gennemsnitlige orlovslængde for alle mænd steget fra 21 til 25 dage fra 2003 til 2015, og tallene er kun stigende. Virksomheder bliver derfor nødt til at vænne sig til at fædrene også vil tage en større del af barslen og sikre vikarløsninger for dem.

Der er ikke nogen, der kan udfylde dine sko

Selvom du måske går panikslagen rundt og tænker, at dine opgaver ikke bliver fulgt til dørs, at du kommer tilbage til en stabel uløste opgaver, eller vikaren måske er ude efter dit job, så slå koldt vand i blodet og træk vejret. Der er nemlig kun én dig. Kun én, der gør tingene på din måde, kun én, der løser opgaver som dig og dig, som kollegaerne husker og savner.

Vælg selv, hvem der skal holde skansen for dig

Jo mere proaktiv du selv er i, hvem din afløser skal være og engagerer dig i processen, jo større sandsynlighed er der også for, at du kan nyde din barselsperiode velvidende om, at den rette mand eller kvinde holder skansen for dig til, når du kommer tilbage.

Så ta’ snakken med din chef og:

  • aftal hvor meget eller hvor lidt du gerne vil inddrages i processen med at ansætte din barselsvikar
  • foreslå nogle kandidater selv – enten fra dit eget netværk eller nuværende kollegaer
  • byd ind med en løsning og tidsplan for hvornår, hvilke og hvordan dine arbejdsopgaver skal overdrages
  • forslå evt. eksterne vikarbureauer, som kan håndtere både rekrutteringen og sørge for fuldtid, deltid, lange eller korte perioder og til ad hoc-opgaver.
  • aftal evt. en ”hotline” til dig, når du er gået fra, som vikaren kan benytte sig af, hvis han/hun har spørgsmål eller ikke kan komme videre med en opgave.

Så er du i hvert fald garderet godt ind og kan sikre dig, at opgaverne bliver løst på det niveau og med den kvalitet, som du gerne vil have det, og vide, at du ikke kommer tilbage til et morads af ubesvarede henvendelser.

Hvem ved? Det kan være, at din barselsvikar går hen og bliver en god kollega, som du kan dele opgaverne med og være en god sparringspartner for dig.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være