Privat dagpleje versus vuggestue

Facts

Sarah er 35 år og forsker til daglig i træning og cancer på Rigshospitalet. Derudover dyrker hun triatlon IRONMAN, er gift og blev for 10 måneder siden mor til tvillingerne, Tristan og Victor efter et længere fertilitetsforløb. En kæmpe omvæltning i en tilværelse præget af karriere, elitesport og masser af ego-tid!

Det er ingen hemmelighed, at vores lille familie har været meget påvirket af den seneste tids svære forandringer – fra privat dagpleje til vuggestuelivet.

LÆS OGSÅ: Kan man rejse med helt ny udklækkede tvillinger? – JA!

Værdimæssigt har jeg generelt altid været tilhænger af, at mine børn kom i vuggestue, når tiden nærmede sig. Selvom børnene er små, når det offentlige institutionsliv banker på, tror jeg det er sundt for børnene at møde den virkelige verden, selvom den til tider kan være lidt barsk for de små væsner. Mødet med andre børn, interaktionen og evnen til at begå sig blandt andre og opleve, at der skal være plads til alles behov. Bagsiden af medaljen er de besparelser, som rammer institutionerne, som fører til nedskæring på personalet og manglende tid og overskud til det enkelte barns behov.

Da tvillingerne blev klar til institutionslivet – omkring 10 måneder – havde vi lige besluttet at flytte til Herlev og derfor gav det ingen mening at køre dem ind på Frederiksberg, hvor vi boede på daværende tidspunkt. Selvom jeg, som udgangspunkt, er tilhænger af vuggestuelivet, er også jeg bevidst om, at kvaliteten og værdierne svinger bredt de forskellige institutioner imellem. Derfor begyndte jeg at undersøge de enkelte institutioner – deres værdier, udtalelser, læringsstrategier og vigtigst – udepolitik! Jeg har altid haft en drøm om udflytter vuggestue, men desværre er det ikke en mulighed i Herlev kommune. Selvom udbuddet er bredt, må jeg nok erkende, at de fleste institutioner trænger til et økonomisk bidrag – dels renoveringsmæssigt, men ligeledes i forhold til at højne niveauet ambitionsmæssigt. Men jeg mødte steder i Herlev, hvor værdisættet matchede vores og hvor mavefornemmelsen var med. Næste udfordring var dog, at I Herlev kommune kommer du bagerst på listen, når du er tilflytter fra en anden kommune! Så muligheden for at komme i ”de gode” institutioner, er praktisktalt umulig!!

Men institutionstiden er en vigtig fase og altafgørende for barnets udvikling og trivsel, så jeg var villig til at gå langt for de ”rigtige steder”. Vi blev skrevet op på venteliste og begyndte dernæst at søge privat dagpleje i omegnene. Kommunal dagpleje var ikke en mulighed, for så mistede vi vores anciennitet på den offentlige venteliste. Men jagten på en sød og kærlig dagplejemor blev sat ind, og i marts måned mødte vi Camilla – nyopstartet dagpleje i Stjernereden. Jeg bliver stadig lidt rørt, når jeg tænker tilbage på tiden med hende – en helt ubeskrivelig verden for vores to små nysgerrige drenge. Som mor – det ved de fleste nok – er det lidt grænseoverskridende at aflevere sine børn til et fremmed menneske. Hvordan reagerer de, når man er gået, føler de sig svigtet, hvordan siger man farvel på ”den rigtige” måde? Mange tanker flyver igennem en, når man giver rigtig slip for første gang, men hos Camilla var det aldrig en udfordring. Jeg er bevidst om, at drengene kun var 10 måneder på daværende tidspunkt og derfor ikke bevidst om afsavnet, når vi forlod dem. Men ikke en eneste gang havde de en reaktion – ikke en eneste gang! Det tog 3 dage at køre drengene ind – så gad de ikke se på mor og far mere. Fra første møde blev de mødt med hjertelighed, omsorg, rummelighed og overskud – en dagplejemor, som elskede sit job og lagde sin energi og sjæl i de børn, hun møder på sin vej. JA, hun havde kun Tristan og Victor, men det er ikke mængden, som er afgørende – det er tilgangen.

Camilla har været pædagog i mange år og var meget ked af de ”firkantede rammer” og manglende tid til fordybelse med det enkelte barn, som præger mange institutioner. En konstant dårlig samvittighed over ikke at have mulighed for at være tilstede med de værdier, som hun følte var vigtige, drev hende væk fra institutionslivet og i gang med sin egen lille børneoase. Et børneparadis, hvor børnene hver morgen bliver mødt at positiv energi og overskud – oprigtig glæde – nybagte boller, havregrød med frugt, økologiske specialiteter til frokost og vigtigst – masser af udetid!! Camillas have er frit tilgængelig – drengene har boltret sig i haven i sne og slud og sol og regn. Legetøj i alle livets nuancer, præget af udvikling, udfordringer og selvstændighed. Kaniner i haven stiller børnenes nysgerrighed på dyr, rutsjebane, gynger og biler – et lille børnebord under parasollen med plads til at tegne og male og et hjørne i haven, hvis man blot har lyst til at sidde alene og fordybe sig med sang og rasleri. Om onsdagen har drengene været i legestue og mødt aldersvarende børn og derudover har hun mødtes med andre dagplejemødre og udvekslet erfaringer. Over sommeren bød Stjernereden vedkommen til 2 små nye ansigter, som tvillingerne har nydt mange oplevelsesrige timer med – timer som har budt på besøg hos de lokale får, boltring i sandet på volden, vandpjaskeri i bassinet i haven og meget mere.

En helt igennem harmonisk tid, som mest af alt afspejlede sig i to meget velfungerende og harmoniske drenge. Et element, som man måske tager for givet i situationen, men efterfølgende er det tydeligt at se reaktionerne på et barn, når det trives kontra det modsatte. Lige som de fleste andre drenge på 1 år er vores drenge nysgerrige på livet, prøver grænser og er spækket med energi, men altid glade og præget af overskud og god energi. Gode søvnmønstre – op til 12 timer om natten – god appetit og glæde, når vi afleverede og hentede dem.

Men afstande og praktisk kørsel er en udfordring, når man er en lille familie med begrænset tid – en tid som vi ikke ønskede at bruge i en bil rent transportmæssigt, men som vi hellere ville bruge til nærvær med vores tvillinger. Transporttiden til Rødovre – hvor Stjernereden er – løb op i 2 timer daglig grundet trafik og logistik. Vi var meget i tvivl. Indledningsvist var Stjernereden blot en mellemstation, men med tiden havde vi virkelig erfaret, hvor vigtig Camilla var for vores drenge. Hvorfor forlade det? De stortrivedes og udviklede sig alderssvarede motorisk og sprogmæssigt. Jeg havde fået øjnene op for en helt ny verden – privat dagpleje – samme udgifter, men med plads til fordybelse, omsorg, udvikling og individualitet. Men transporten sled os op, og i august traf vi den svære beslutning og forlod dagplejen. På daværende tidspunkt fik vi tilbudt en plads tæt på vores nye hus i Herlev – og det var den oplagte mulighed for mere tid med drengene. Udelukket en logistisk beslutning! Et farvel til Stjernereden med de sødeste og mest personlige små bøger, som beskrev drengene og deres tossede personligheder. Små fine gaver – som viser hvor dedikeret Camilla er som menneske. Oprigtige, hjertelige beskrivelser, billeder og en lille farvelhilsen. Pludselig gik det op for mig, hvad vi sagde farvel til og jeg har grædt mange, mange tårer siden den fredag sidst i august.

Et nyt kapitel er startet – i Herlev i vuggestuen. Det har været nogle meget svære uger, præget at forandring og utrygge tvillinger, som reagerer meget voldsomt. Jeg er ikke interesseret i at gå i dybden med det enkelte sted, men udfordringen er stor og rammerne og betingelserne er ændret markant. Nye muligheder har meldt sig, interaktioner og venskaber skabes, men hver dag er en ny udfordring. Mine værdier er blevet udfordret – tiden må vise om vi traf det rigtige valg, men lige nu er de hjemlige rammer, kærlighed og omsorg fra os som forældre afgørende i en svær tid.

Det er meget vigtigt for mig at pointere, at jeg på ingen måde er herre over, hvad det ”rigtige sted” er! Det er meget individuelt, og der er fordele og ulemper ved alle steder og valg. Jeg tror, det vigtigste er at vælge, hvad der er rigtigt for den enkelte familie – men samtidig sende en lille bøn til regeringen om at prioritere vores børn og de ressourcer, som er afsat på institutionsområdet.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og