[single_post_category_name]

Klumme: Babysøvn – hvad er den rigtige opskrift?

Manglende søvn og babygråd – flere dage i træk – enhver nybagt mors værste mareridt! JA, der er en grund til, at man bruger manglende søvn som torturredskab nogle steder i verden. En zombieagtig tilstand præget af tømmermænd, opgivende tankemønstre og en tålmodighed kortere end tændingen på en tikkende bombe.

LÆS OGSÅ: Privat dagpleje versus vuggestue

Time efter time går man rundt i mørket med den stakkels ulykkelige baby i favnen – vugger, synger og nusser, samtidig med at tålmodigheden og overskuddet langsomt render ud. Efter adskillige timer med monoton gråd, begynder den indre kamp om at bevare forståelsen og anerkendelsen for barnets gråd og på et tidspunkt er man drevet så langt ud psykisk og mentalt, at de indre dæmoner får lyst til at kaste det lille grædende menneske ud af vinduet og bare omfavne stilheden og roen et øjeblik. JA, vi har alle sammen været der – skræmte over vores reaktioner og manglende overskud og samtidige desperate efter opskriften på ”den gode søvn”

Søvn og søvnmønstre er meget individuelle og derfor er det svært at definere hvad ”vejen til den gode søvn” er. Som forholdsvist nyt medlem i ”mor-klubben”, har jeg måtte erkende, at børn er et meget følsomt og sårbart emne og det er derfor vigtigt, at vi respekterer hinandens forskellige værdisæt og opfattelse af, hvad der er rigtigt for det enkelte barn. Netop derfor vil jeg ikke gøre mig til herre over hvad opskriften på ”den gode søvn” er for det enkelte barn, men som tvillingemor har jeg alligevel skabt nogle erfaringer, som andre kommende mødre måske kunne drage nytte af.

Vores seng er, og har altid været, forbudt område

Allerede ingen vi blev forældre, var både min mand og jeg meget afklaret omkring, at tvillingerne ikke skulle blive fast inventar i vores seng. Ja, det er hamrende hyggeligt at falde i søvn med hoved begravet i den dejligste lille baby numse og efter mange timers utrøstelig gråd, kan det føles som den eneste rigtige løsning for mange. Men når natten banker på og det lille væsen vælter rundt i sengen og vækker begge forældre på skift, får tonen en anden lyd. Der skal ikke mange nætter til, før den lille vænner sig til nærheden med forældrene – også når lyset er slukket – og så er man fanget i en ond spiral.

Som forældre har vi været benhårde lige fra starten! Indtil tvillinger var 6 måneder, sov de i en fælles babynest i sengen ved siden af mig og kom kun over i min seng, når de skulle dobbeltammes i løbet af natten. Efter 6 måneder kom de ind i deres eget værelse, hvor de sov i hver deres seng side og side. 6 måneder virker måske som en tidlig alder at flytte babyerne ud af soveværelset, men faktisk var det som om, vi gensidigt vækkede hinanden om natten. Selvfølgelig har der været perioder med tigerspring, udvikling eller sygdom, som har forstyrret deres søvnrytme, men som udgangspunkt har de sovet stabilt igennem, kun afbrudt af natlig dobbeltamning.

Natflasken / yoghurt med havregryn blev vores bedste ven

Selvom jeg har fuldammet tvillingerne helt frem til de var 10 måneder, erfarede vi hurtigt, hvad en supplerende flaske kan gøre for nattesøvnen. I starten var vi lidt i tvivl om tvillin- gerne blev rigtig mætte til natten på min mælk, så derfor forsøgte vi at supplere med vælling, inden de blev lagt for natten. Mange babyer har rigtig god gavn af den tykke vælling, men vores tvillinger reagerede desværre nærmest modsat. Derfor kom modermælkserstatningen på banen og selvom jeg ikke har været stor fan af supplerende flasker, måtte jeg smide håndklædet i ringen og erkende, at det virkede. Lidt tunge, våde bleer når de vågnede om morgenen, men trætte og mætte natten igennem.

Efter 15 måneder må vi erkende at natflasken ikke længere hører til som putteritual og derfor er vi ved at indføre en god portion yoghurt naturel med havregryn inden de skal sove. Det ligger tungt og godt i maven, efterlader ikke tænderne i sukkerlage og samtidig er de fulde af begejstring over den gode smag.

Samme rutiner hver eneste gang

Selvom vi som familie ofte er på farten, er vi rimelig stringente omkring tvillingernes puttetid og ritualer. Du er ikke det mindste i tvivl om, hvornår trætheden melder sig. Pludselig tipper overskuddet – ca. 19.15 – og så går samlebåndet i gang. Ind og have en ren numse, nattøjet på og ud og børste tænder. Natflasken lunes og så er det bare ind i drømmeland og falde i søvn med flasken i munden. ”Kan selv”… sådan har det været lige fra starten – og så snart flasken er tom, får tvillingerne sutten og ligger sig til at sove.

7-9-13 – sådan har det været, lige siden de var helt små! Vi har været meget heldige, men vi har også været meget bevidste om at holde de samme rutiner hver eneste dag. De er meget bevidste om, at så snart de ligger i sengen, flasken er givet og lyset er slukket – så er det slut for i dag. Det er meget sjældent de brokker sig – dels fordi vi kører dem lige til trætheds- grænsen, men ligeledes fordi de kender rutinerne og finder tryghed i hvad der skal ske.

Selv når vi er ude til arrangementer, følger de samme putteritual og rutine. Frisk ble, nattøj, børste tænder, flaske, sut og så i drømmeland. Når festen er slut, løfter vi dem stille ind i bilen, kører hjem og løfter den uforstyrret ned i deres små senge, hvor de sover til næste morgen. Om det er held eller vane, er svært at definere, men vi har siden de var 4 uger gamle, haft dem med på farten og meget hurtigt skabt en fast rutine for dem.

Tag ikke barnet op efter det er puttet

Enkelte gange sker det selvfølgelig at tvillingerne ikke er enige i at de skal sove. Her har vi faktisk været meget tro mod ”Twelve hours sleep after twelve weeks” principperne. Vi har ikke fulgt alle hendes principper, men selekteret i dem, som føltes rigtige i de givne situationer – herunder princippet om ”ikke at tage barnet op, efter det er lagt” – samt ”afvente nogle få minutter, inden du reagerer på barnets gråd”. Tvillingerne er aldrig det mindste i tvivl om, at vi er der – og som forældre kan du også høre forskel på niveauet af gråd. Er de dybt ulykkelige, ved at få tænder eller hamrende overtrætte, får piben selvfølgelig en anden lyd, men som udgangspunkt forsøger vi at følge putteritualet, siger godnat og forlader rummet. Melder gråden eller utilfredsheden sig igen, er det ind og trøste med en blid stemme og anerkendelse og så forlader vi rummet igen. De mærker trygheden, men ved samtidig at nu er det tid til at sove.

Synkronisering (særligt til tvillingemødre)

At få tvillinger er en kæmpe glæde, men det er samtidig en utrolig stor udfordring rent praktisk. To små sultne munde skal skiftes og mades hver 3. time og med mindre du vil sidde hele natten med brysterne i munden på en baby, vil jeg klart anbefale dig at synkronisere dem. Starten er svær, uden tvivl – selvom de er tvillinger, har de hver deres rytme og behov. Men jeg lover dig – holder du fast i de samme rutiner hver eneste gang, indordner de lynhurtigt deres behov. Jeg var kronisk angst for at sidde døgnets 24 timer og amme to sultne babyer, fordi de meldte sig på skift eller besluttede at sove forskudt af hinanden. Så efter ganske få uger, forsøgte vi at indføre rutiner, hvor jeg dobbeltammede hver 3. time og lagde dem til at sove samtidig. Enkelte gange var det svært at få dem til at sove samtidig, men efter ganske kort tid blev de trygge i de faste rammer og rutiner. I perioder var den ene tvilling mere vågen end den anden, men putteritualet var altid samtidig, og oftest vågnede de næsten samtidig. Dobbeltamning kan være ufattelig opslidende og man føler sig som en malke- maskine, som er tilsluttet det meste af døgnet – MEN, dobbeltamning skaber et frirum mellem amningerne. Klart anbefalelsesværdigt.

Vant til lyde og naturlig larm

Lige fra tvillingerne blev født, har vi været meget bevidste om ikke at dæmpe lyde og samtaler, så snart de skal sove. Da tvillingerne kom til verdenen, boede vi i en tyndvægget lejlighed i København, og tanken om at skulle gå med mundkurv på, så snart lyset var slukket på babyværelset, var ikke en mulighed. Derfor valgte vi lige fra starten at vænne dem til ”baggrundslarm” – samtaler med venner, stille musik, oprydning, løbebånd osv. Tre af mine bedste veninder blev gift inden for tvillingernes første 3 levemåneder og samtlige fester var de med til og sov stille i hjørnet, mens mor og far var tilstede til festen.

Lys derimod – har vi været meget bevidste om at undgå. Når aftenen falder på og sovetiden melder sig, dæmper vi lyset omkring tvillingerne. Samtlige natammesessioner og bleskift er foregået under dæmpet belysning, hvilket har resulteret i at tvillingerne praktisk talt har spist og er blevet skiftet i søvne.

Som sagt – babyer og børn er meget forskellige. Nogle bliver født med kolik, nogle er født med et sovehjerte og nogle synes, det er en fest at være vågen hele natten igennem. Der findes ingen ”opskrift på den gode søvn”, men jeg tror stadig, at vi kan forsøge at følge nogle gængse gode råd – erfaringer fra en tvillingemor.

 

 

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide