Den bittersøde barsel

Facts


Anne Sophie Sehested Münster er 34 år og mor til to børn. Til trods for, at hun nød at gå til rytmik, salmesang og babysvømning under sine to barsler, kunne hun alligevel mærke, at hun manglede noget. Noget faglig input og inspiration samt faglige sparringspartnere. Anne Sophie Sehested Münster valgte derfor at tage sagen i egen hånd og grundlagde Inspired Beyond Babies. Et barselsnetværk, der har vokset sig så stort, at konceptet nu tilbydes som personalegode til virksomheder.

Med fødslen af en lille dejlig baby, fødes også en mængde af følelser hos mor, som hun/du måske rationelt var forberedt på, men som kan opleves overvældende.

LÆS OGSÅ: Derfor skal din mand da også på barsel!

Vi taler ofte om alle de følelser, som føles rare: glæden ved at være mor og kærligheden, vi føler over for det lille barn og den familie, vi har skabt.  De såkaldte negative følelser derimod, taler vi ikke så højt om; følelsen af at være låst fast, utilstrækkelighedsfølelsen, ensomhedsfølelsen og ikke mindst, skamfølelsen – oplevelsen af at være forkert og være skamfuld over, at man kan føle sådan midt i det, der skulle være den ultimative lykke.

Det er helt naturligt at have alle disse følelser, men for nogen kan de negativt-oplevede følelser blive dømt ude og nægtet adgang til det bevidste sind.  Der er 4 temaer, der kan sætte gang i de negative tanker:

Følelsen af at være låst fast

Hvis du tidligere har haft et liv, hvor du har været udadvendt, haft mange fritidsaktiviteter, veninder du har set en del til og har fundet en stor andel af din identitet i dit arbejde, så kan følelsen af at være låst fast være overvældende stor. Det kommer bag på mange kvinder, at baby tager meget tid, og at det ikke altid er lige nemt at komme ud af døren. Desværre er følelsen af at være låst fast tit behæftet med en dårlig samvittighed over at have det sådan, og kan derfor være svær at stå ved.

Ensomheden
Det er nemt at føle sig ensom og isoleret i barselsland. Mange i dit netværk har formentlig gang i deres eget liv og barnets far har gang i sit arbejde. Det kan let føles som om, at alle andre har gang i noget sjovt og spændende, mens du sidder alene hjemme med baby; måske endda helt drænet for energi pga. for lidt søvn.

Identitetsforandringen

At blive mor sætter en indre proces i gang på flere niveauer, og det kan være svært at genkende og få øje på sig selv og den man var før baby. At man pludselig er MOR – og dermed har helt nye ansvar, men også helt nye værdier i sit liv, kan være en stor mundfuld for mange.

Utilstrækkeligheden

Usikkerhedsfølelsen er et grundvilkår i mange af livets store begivenheder, også når man får et barn. Man vil gerne gør alting så godt for den lille, men gode råd er modstridende – hvad skal man tro på. og hvad skal man ikke? Og hvorfor ligner ens liv ikke det idealiserede moderliv, hvor alting virker let? Følelsen af om vi kan klare opgaven som mor og om vi gør det godt nok, kan hurtigt tage magten over os.

Og til dig, der kan nikke genkendende til ovenstående, skal du vide, at negativt-oplevede følelser i forbindelse med barsel og familiestiftelse er helt normalt! Faktisk vil jeg anbefale dig at tage det, du oplever alvorligt og tænke på, at der er potentiale for en stor personlig udvikling i de indre processer, også selvom at du kan opleve modstand, og at følelserne er smertefulde. Følelser er retningsvisende for at leve et helhjertet liv – mød dig selv med medfølelse og ikke mindst:  Fortæl, hvordan du har det.

Betro dig til én, du stoler på. Fortæl din partner eller en anden betydningsfuld relation, hvordan du har det eller tag kontakt til din sundhedsplejerske, som kan hjælpe dig igennem processen.

Når du går med følelserne selv, får de lov at eksistere, vokse og gro. Når du derimod åbner op for din sårbarhed, giver dig selv lov til at blive set, som den du er, så oplever du, at du ikke er alene og forkerthedsfølelsen får lov at fylde mindre, og så er det dig som menneske, der udvikler dig, vokser, trives og gror.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være