[single_post_category_name]

Katie Melua: Jeg vil hellere iagttage andre end blive iagttaget 

Du har næppe kunnet undgå at høre de ørehængende radio hits som ‘9 Million Bicycles’ og ‘Closest Thing to Crazy’, og med sin kompromisløse sangskrivning og et øre for mindeværdige melodier er engelsk-georgiske Katie Melua uden tvivl i en musikalsk liga for sig selv! Den 14. oktober udgav den 31-årige sangfugl sit længeventede sjette studiealbum ‘In Winter’. Som titlen antyder er albummet en hyldest til årets koldeste årstid, hvor Melua i fælleskab med ‘Gori Womens Choir’ står klar til at opvarme de vinterkolde stuer, og samtidig levere hjertevarme alternativer til de efterhånden overspillede julesange. Team ChriChri havde fornøjelsen af at få en snak med kære Katie, som i sandhed er lige så gennemsyret skøn, som vi havde forestillet os.

Hvilke 3 ord synes du beskriver dit nyeste album bedst?

Vinter-agtigt, varmt og kormusik. Sidstnævnte beskriver det godt, fordi jeg på dette album samarbejder med et kor bestående af 25 fantastisk dygtige kvinder fra Georgien.

Hvilket hit har været dit hidtil største?

Mine to største hits har uden tvivl været ‘Nine Million Bicycles’ og ‘Closest Thing to Crazy’, og fordi de har vundet så stor popularitet blandt publikum, overvældes jeg af en helt særlig følelse, når jeg optræder med de to numre. Jeg føler den her forbindelse til publikum, når de synger med.

Hvad har været din mest mindeværdige koncertoplevelse?

Mit bedste minde fra en koncert må være, da jeg spillede i København i 2013 eller 2014 under min ’Simplified’ tour. Det var en akustisk koncert, og der var den mest specielle atmosfære, jeg nogensinde har oplevet. Vi havde ikke nogle trommer med, så jeg kunne virkelig mærke stemningen og publikum.

Hvad er det værste ved at være et kendt ansigt?

For mig er det virkelig underligt at blive behandlet som en VIP. Jeg er af natur en meget genert person, så jeg bryder mig faktisk ikke om at være i fokus, og at folk iagttager jeg. Jeg vil hellere observere andre mennesker. Derudover er noget af det værste nok al den hokuspokus der er omkring hele showbusiness. Det har jo ikke rigtigt noget med virkeligheden at gøre.

Har du et idol, som inspirerer dig på samme måde, som du inspirerer andre?

Da jeg var yngre, så jeg – ligesom mange andre gør – op til personer, men folk forandrer sig jo hver eneste dag, og nu hvor jeg er blevet ældre, er det mere folks arbejde jeg beundrer frem for deres person. Joni Mitchell’s tekster er en stor inspirationskilde for mig, og det inspirerer mig til at blive en bedre sanger og til at skrive bedre sange. Samtidig var det også inspirerende for mig at arbejde sammen med det georgiske kvindekor. I Georgien er kulturen mere samfundsorienteret frem for at der er fokus på det enkelte individ, og det kan jeg meget godt lide. Man løfter i flok.

Har du altid drømt om at blive sangerinde?

Da jeg var lille drømte jeg om at blive astronaut, fordi min yndlingsfilm var ‘Aliens’, og jeg var meget fascineret af rumvæsener. Efterfølgende drømte jeg i et stykke tid om at blive politiker, men det var først da jeg blev 14-15 år gammel, at musikken virkelig blev mit omdrejningspunkt. På det tidspunkt var det ikke fordi jeg havde en drøm om at blive sangerinde. For min skyld kunne jeg arbejde i en pladebutik eller hvilket som helst andet sted så længe det havde med musik at gøre.

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået?

Don Black, som er en virkelig eminent sangskriver og som har skrevet nogle af teksterne til In Winter, sagde på et tidspunkt til mig, at sangtekster bør beskrive øjeblikke. De skal ikke være for kloge eller bedrevidende. Det synes jeg er utroligt rammende, men hvis det skal være mere livsklogt, forsøger jeg selv at leve efter et citat af Wallace Stevens, som lyder: ’Have it your way. The world is ugly and the people are sad.’ Det minder mig om, at alting handler om hvilket perspektiv, du sætter på livet. Har jeg eksempelvis en dårlig dag, er det det perspektiv jeg har valgt at have på dagen, og så er det en dårlig dag.

Psst… Katie og Gori Women’s Choir slår også et smut forbi Danmark. Den 9. november afholder de koncert i Falconer Salen, og du kan stadig nå at købe billetter!

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide