[single_post_category_name]

Guide: Sådan får du en oplevelsesrig weekend i Horsens

Trænger du til en afslappende, men oplevelsesrig weekend? Hvor du kan genfinde roen og balancen i din hverdag, uden at bruge tid og penge på at rejse hele verden rundt? Jamen, så er jeg ret sikker på, at jeg har fundet løsningen. Horsens. Det lyder måske hverken særlig idyllisk eller paradisagtigt, men Horsens er ikke desto mindre både hyggelig og spændende at gå på opdagelse i. Og uden tvivl et weekendbesøg værd!

LÆS OGSÅ: 6 lækre cocktailbarer du ikke må gå glip af

Hvis man spørger flere af Horsens indbyggere, er Danmarks 8. største by en by i rivende udvikling. De fleste kender måske bedst den østjyske by for det gamle statsfængsel, hvor indsatte med længere fængselsstraffe har siddet indespærret siden 1853. I dag er Horsens imidlertid blevet en oplevelsesby fremfor en fængselsby. Fængslet ligger godt nok stadig på en bakketop i den nordlige del af byen, men har siden 2006 været indrettet som et museum og kulturhus, hvor koncerter og kulturfestivaler jævnligt er på programmet. Af samme grund anbefaler jeg, at din weekend starter netop her.

Tør du overnatte i en fængselscelle?
For der findes vel næppe et bedre sted at finde sig selv end et sted, hvor man er isoleret fra larm, stress og sin normale hverdag? SleepIn er fængslets unikke overnatningssted og efter min mening det ideelle sted til en afslappende weekend. Det lyder måske ikke så tiltalende, sådan at skulle tilbringe en nat bag tremmer, men det er ikke desto mindre en ret indsigtsfuld og anderledes oplevelse – som du desuden ikke finder mange andre steder end netop her! Derfor valfarter turister fra indland og udland til ”hotellet” – inklusiv flere danske bands – fordi man her både får ro til at tænke og samtidig én på opleveren. Pssst! Metallica har bl.a. tilbragt en nat i fængslet.

DU får selvfølgelig en god seng at sove i, men ellers er fængselsstemningen intakt. Den gamle radio virker stadig, ligesom graffitien på væggene også er malet af fangerne selv. Du kommer med andre ord til at sove i en autentisk celle, hvilket giver stof til eftertanke og sætter dit eget liv lidt i perspektiv. Og så ER det altså slet ikke så uhyggeligt, som det umiddelbart lyder 🙂

Få et indblik i en helt anden verden
I forbindelse med dit ophold i fængslet er det oplagt også at smugkigge i Europas største fængselsmuseum. Da man lukkede fængslet tilbage i 2006, diskuterede man, hvorvidt man skulle rive bygningerne ned eller ej. Heldigvis lod man dem stå! Og i stedet for at skjule byens fortid, omfavnede man den ved at bygge et fængselsmuseum. Jeg siger ”heldigvis”, fordi det nok er et af de mest spændende museer, jeg længe har besøgt. Og det er jeg langt fra den eneste, der synes. De har nemlig vundet hele tre priser for sin spændende og levende formidling.

Med det samme du træder ind af døren, møder du fanger og vogtere, når de som skygger går forbi på gangen. Du kan se og høre dem på skærme, hvor de fortæller om alt fra familieforhold til problemer med narko, og du kan lugte hash og fængselslivet, når du går fra celle til celle. Museet aktiverer således alle dine sanser, og jeg tør derfor godt påstå, at også du vil mærke den specielle stemning krybe helt ind under huden. Jeg tror, at jeg brugte et par timer på fængselsgangene, men jeg kunne SAGTENS have brugt hele dagen!

I øjeblikket er de i gang med at rekonstruere Carl August Lorentzens flugttunnel. Lorentzen var en berømt pengeskabstyv, og han var allerede Danmarkskendt, da han lillejuleaften 1949 flygtede ad den tunnel, som han havde gravet under fængslets forgård. Og nu kan du altså snart gå i flugtkongens fodspor!

Shop for pengene, du  sparer på rejsen
Horsens er selvfølgelig hverken Nice eller storbyen New York. MEN, Danmarks bredeste gågade byder alligevel på ret mange interessante shoppemuligheder. Her finder du alt fra second-hand og brugskunst til designervarer og specialprodukter.

Bevæger du dig ind i én af byens genbrugsbutikker, skal du væbne dig med tålmodighed. De fleste består af ret mange kvadratmeter og gemmer på flere skatte, såsom lp’er, bøger, tøj, tasker og sko. Alt sammen til favorable priser, selvfølgelig!

På Svanes Torv ligger butikken Kvist, som jeg også kan anbefale. Her bliver man mødt af et mix af design og interiør til hele boligen. Alt lige fra de klassiske design ikoner, såsom Kay Bojesens univers af træ dyr til up-coming designere fra danske og udenlandske firmaer. Hvis ikke andet er butikken perfekt som inspiration til hjemmet.

På hjørnet af Fugholm og Åboulevarden har Tanja Hald åbnet butikken Rosalina. Hvis du leder efter noget, som alle andre ikke har, så er det her, du skal gå hen. Med en romantisk stil, frister hun med både antikviteter, retrotøj, second-hand-tøj og ny brugskunst. Og det gør det virkelig svært ikke at købe noget med hjem.

Du finder selvfølgelig også mange af de kendte butikker på gågaden i Østjylland, ligesom du finder Horsens Klosterkirke, som helt sikkert også er et besøg værd.

Kunst præsenteret i flotte lokaler
Ikke længere end et stenkast fra gågaden – eller i hvert fald ikke længere, end at du kan gå – ligger Horsens Kunstmuseum. Og ligesom statsfængslet er kunsten placeret på en bakketop med udsigt udover byen.

Udstillingerne skiftes jævnligt ud, således du får de nyeste kunstværker præsenteret. Uanset hvornår du vælger at tage til Horsens, vil du dog ofte kunne se Kviums farverige og provokerende malerier. Kvium er nemlig født og opvokset i Horsens. Museet er opdelt i to etager, hvilket de besøgende derfor også er. Du kan derfor i fred og ro suge kunsten til dig. På en selvudviklende og afslappende weekend som denne skal man jo ikke stresse, og det gør du i hvert fald heller ikke her!

LÆS OGSÅ: Guide: Det skal du lave i Aarhus i februar

Spis så du kan trille hjem til cellen
Med en nat bag tremmer er der brug for noget selvforkælelse og luksus. I den forbindelse anbefaler jeg, at du lægger vejen forbi Gasfabrikken. Gasfabrikken er en nystartet restaurant, bygget i gamle fabrikslokaler. De store åbne rum og en rå enkel indretning danner rammen om helt fantastiske madoplevelser med vægt på lokale, økologiske råvarer.

Restauranten er utrolig hyggelig, og selvom her oser af stil og finesse er her ingen fine fornemmelser. På menukortet finder du både en a la carte-menu og en sæsonmenu. Jeg prøvesmagte sæsonmenuen, som selvfølgelig skifter efter sæson, og det fortrød jeg bestemt ikke. Jeg var i den syvende himmel efter første mundfuld – kender i det? Jeg tror, at jeg spiste så meget, at jeg kunne trille hjem. Og det er altså selvom, at hjemturen tilbage til fængslet gik op af bakke.

Hvis du vil slutte aftenen af med en drink, kan jeg anbefale Gasfabrikkens egen hjemmelavede Gin, lavet på friske og tørrede økologiske råvarer på en base af sprit på økologisk hvede. Den gør sig ret godt i en G&T.

Tag en møbel-afstikker på vejen hjem
Hvis du har tid søndag, inden dagligdagen kalder igen, kan du tage et smut forbi Møbelbo Antik. De har bosat sig lidt uden for Horsens, og det kræver derfor, at du har en bil. Men SÅ er det altså også hele turen værd! Hos Møbelbo Antik har de alt, hvad hjertet kan begære af antikviteter.

Ejeren selv er desuden utrolig entusiastisk og fortæller hellere end gerne om historierne bag de mange gamle møbler. Ja, det kan næsten være svært at komme væk derfra igen 🙂

Sååå…får du måske ikke også lyst til en weekend i det østjyske?

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide