Eksperten fortæller om parforholdet

Facts


Helle Trankjær

Partereapeut, sexolog samt speciallæge i almen medicin, med egen klinik i Lyngby.

Sex & parforhold

Ugen står i romantikkens tegn, og på lørdag skal vi rigtig fejre kærligheden og hinanden. Der er ikke noget bedre end at være forelsket, men det er heller ingen hemmelighed, at kærlighed ikke altid er en dans på roser, og at det nogle gange virkelig kræver en indsats, at få tingene til at fungere. I anledning af Valentine’s Day, har ChriChri derfor taget en snak med en ekspert, for at lære lidt mere på kærlighedsfronten, og for at få manet et par myter til jorden.

Hvilke udfordringer møder du hyppigst, i dit virke som parterapeut?

Folk kommer ofte til mig, fordi der er skænderier og dårlig kommunikation. Og fordi ønsket om at føle sig elsket, ikke bliver tilstrækkelig mødt.
Det er en helt naturlig præmis for et parforhold, at der opstår konflikter og skænderier. Udfordringen ligger blot i, hvordan man som par er i stand til at tackle situationen, når der opstår disse uenigheder.

Skænderier i et parforhold kan ofte handle om, at der eksisterer usagte og uopfyldte behov. Det kan ofte være fordi det er svært at tale om, hvad man egentlig har brug for fra sin partner. Et andet hyppigt problem er, når man har for høje eller urealistiske forventninger til ens partner. Kommunikation i parforholdet kan virkelig være en stor udfordring. Eksempelvis det at kunne give udtryk for sine følelser og behov, uden at såre partneren. Det er vigtigt at få sagt sin mening, og at kunne give udtryk for sine følelser, uden at angribe, bebrejde eller kritisere partneren. Brok resulterer ofte i at partneren går i forsvarsposition, og at man begynder at forklare og forsvare sig, i stedet for at lytte. Andre gange ender det måske ligefrem med at man projicerer skyld over på partneren, eller bliver vred og skælder ud.

“Skænderier i et parforhold kan ofte handle om, at der eksisterer usagte og uopfyldte behov. Det kan ofte være fordi det er svært at tale om, hvad man egentlig har brug for fra sin partner”

Du bør derfor se på din egen adfærd, når du skændes med din partner. Der kan nemlig være stor forskel på, hvordan man reagerer i en situation, hvor der er opstået uenighed. Er du typen der flygter, går din vej, eller måske ligefrem går til angreb med vrede? Eller er du typen der er god til at møde din partner i øjenhøjde og med respekt, så det er muligt at finde et ligeværdigt kompromis? At gå kompromissets vej er smukt, men det forudsætter virkelig at personlige grænser respekteres.

Hvis den ene part eksempelvis har rengøringsvanvid, er det jo ikke partnerens pligt at følge trop og gøre rent 20 gange om ugen. Her kan det være en god ide at blive enige om, hvor mange gange støvsugeren minimum skal ud af skabet på en uge. Så kan den der ønsker ekstra rengøring, jo selv tage ansvaret for sit eget behov herefter.

Nogle gange har jeg også klienter, hvor det er udefrakommende faktorer, der tærer på både humør og overskud. Her kan der være tale om livsbegivenheder, kriser, alder, sygdom, seksuelle problemstillinger, depression samt andre eksterne faktorer, kan ramme trivslen i parforholdet, og kan sænke tærsklen for hvad der tåles af belastning.

En ting er dog værd at huske på: Når du og din partners lykkedes med at løse problemer i fællesskab, så vokser parforholdet sig større og stærkere. En situation hvor I sammen finder et kompromis, og får løst en konflikt, er virkelig guld værd. For herefter ved I nemlig, at det fremover vil være lettere at finde løsninger i fællesskab.

“Når du og din partners lykkedes med at løse problemer i fællesskab, så vokser parforholdet sig større og stærkere. En situation hvor I sammen finder et kompromis, og får løst en konflikt, er virkelig guld værd”

Som parterapeut må du møde mange myter om kærlighed og parforhold, hvad er de hyppigste ?

Jeg møder mange myter, som bestemt ikke er fakta. Her er et udpluk af nogle af de hyppige:

·  Der findes kun én eneste ene i verden, som er den helt rigtige for mig.

·  I et godt parforhold vil man automatisk blive tættere knyttet med årene, også uden at skulle gøre noget for det.

·  Diskussioner er usundt for parforholdet og skal helst undgås.

·  At gå efter sine egne interesser og behov i livet er dårligt for parforholdet.

·  Min partner er 100 % ansvarlig for at jeg føler mig god nok og er lykkelig, det er ikke mit eget ansvar.

·  Hvis jeg giver det til min partner, som jeg selv ønsker at få fra ham/hende, så har jeg opfyldt min partners behov.

·  Min partner og jeg er helt ens – Og det der står i John Grays bog; “Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus”, det passer ikke.

·  Min partner bør kunne gætte hvad jeg tænker, og han kan derfor altid give mig hvad jeg har brug for.  

·  Hvis du fantaserer om en anden så elsker du ikke din partner.

·  Kærlighed gør blind – det gør den ikke! Det ses ofte at partneren næsten opnår stjernestatus i forelskelsesfasen, men længere inde i forholdet, må man naturligvis forholde sig til, at partneren selvfølgelig ikke er fejlfri.

Hvad med kompromisser, er de vigtige i et forhold?

Det er rigtig fint, hvis man kan finde frem til ligevægtige kompromisser i et forhold. For det nytter jo ikke noget, hvis den ene part er blevet presset til at indgå et kompromis. Det er aldrig sundt for et parforhold, hvis der er en rollefordeling, hvor den ene af parterne ”pleaser” den anden. Dette kan nemt opstå, hvis man har frygt for at miste sin partner – Men det er altså hverken godt for selvværdet eller for parforholdet.

“Det er aldrig sundt for et parforhold, hvis der er en rollefordeling, hvor den ene af parterne ”pleaser” den anden. Dette kan nemt opstå, hvis man har frygt for at miste sin partner”

Når man er i et forhold, er det vigtigt at have ægte engagement, et fælles mål om at løse problemer, samt at kunne se muligheder frem for forhindringer. Man skal være bevidst om at partneren er forskellig fra en selv, og respektere disse forskelle.

Hvornår bør man efter din mening opsøge en parterapeut?

Det er en stor fordel hvis man tør søge hjælp, uden at være flov over det, når der opstår problemer. Målet helliger midlet, kan man sige. Så hvis der er et tema, eller et uhensigtsmæssigt mønster, som I ikke selv kan bryde, kan det være klogt at få inspiration fra en parterapeut. Det kan være mange eksempler på problemstillinger, men nogle er:

·  Manglen på kommunikation og følelsesmæssigt nærvær.

·  Behov for hjælp til at tackle skænderier og kriser, som vækker svære følelser.

·  Problemer med jalousi, eks. hvordan man tackler utroskab.

Det er også fint at opsøge en parterapeut, selvom der ikke ligefrem er problemer i parforholdet. Herved opnås der ofte værdifuld selvindsigt, personlig udvikling samt udvikling i parforholdet – en måde hvorpå man kan bevare en positiv tilgang, samt skabe optimisme, glæde og lykke.

Hvad er dit bedste råd til parforholdet?

·  Arranger en aften i byen eller hjemme, hvor I kun har øje for hinanden.

·  Se altid på hvilke positive ting du kan lære af din partner, også selv om din partners tilgang til en problemstillingen er vidt forskellig fra din.

·  Lær at kommunikere om dine behov som ønsker, og ikke som krav.

Derudover er det min erfaring, at de fleste par kan have glæde af at kende til ”De 5 kærlighedssprog”. De 5 kærlighedssprog er en bog, skrevet af den dygtige amerikanske parterapeut Gary Chapman. Bogen handler om, hvordan du ved at kende til din partners kærlighedssprog (læs: behov), og ved at mestre dette kærlighedssprog, kan få din partner til at føle sig elsket.

 

Læs også: Mænd vs. kvinder: Fest & flirt

Læs også: Dæk op til Valentine’s Day

 

Kan indeholde affiliate links.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og