Livet som selvforsynende

Livet som selvforsynende, synes meget langt fra den hverdag, som mange danskere traditionelt lever. Spørger man Theresa Maria Jessing, kan jordkloden dog slet ikke holde til den måde, vi i dag behandler den på. Et faktum hende og familien har sat sig for at gøre noget ved. Theresa er gift med Bonderøven (red. Frank Erichsen), hvis liv på Kastanjegården mange af os interesseret har fulgt, i DR’s programmet af samme navn. ChriChri har taget en ærlig snak med Theresa for, at høre lidt om livet som selvforsynende familie – et liv som hun mener, giver både tryghed og glæde og viden.

LÆS OGSÅ: Klumme: Er der egentlig internet på landet?

 

Hvor længe har du boet på Kastanjegården?

I 8 år.

 

Kan du fortælle lidt om de principper, I bestræber jer på at leve efter ude på gården?

Vi forsøger at bruge det der er til rådighed, og skabe det vi har brug for. Vi genbruger det der kan genbruges, og reparerer, lapper, og ordner det, der kan holde det store forbrug stangen. Faktisk nyder vi bare den tid og de gøremål, vi har sammen alle fire. Årstiden samt vejr og vind er meget bestemmende for hvad vi laver, og hvad vi skal have gjort på gården.

 

Hvor selvforsynende er I egentlig?

Så selvforsynende vi formår, og som tiden, jorden og klimaet tillader. Men vi bestræber os på mere – altid.

Nogen år har vi haft et godt tomatår, og så har vi haft hjemmelavet ketchup og soltørrede tomater på glas på lager, indtil der igen var friske tomater på stilk. Andre år er tomathøsten gået skævt, og så er der ikke tomater fra tidlig efterår til sommer. I sådan en situation, køber jeg økologiske dåsetomater til vores lasagne, og så opstår kompromisset. Det vi ikke kan skaffe til huset, og som vi ikke kan undvære, det køber vi eller bytter os til – altid med tilvejebringelsen som en prioritet. Det vi bruger og spiser er altid økologisk og sæsonpræget, og ikke transporteret fra den anden side af verden. Det er ikke en hellig ting, det burde være standardprincipper for os alle.

 

Bliver du aldrig fristet til at gøre tingene på den ”nemme måde”, altså bryde lidt med jeres principper?

Jo da. Jeg har mere regnormsrygrad end Frank. Når man har spist sig igennem et lager af rodfrugter, i samtlige efterårs- og vintermåneder, så er man hen i foråret godt tømt for inspirerende og lækre aftenmåltider. Der savner man sprøde, lækre og nye smagsvariationer, samt nye dufte og farver til sanserne. I sådanne situationer ser grøntafdelingen meget indbydende ud, men jeg køber altså ikke `friske´ tomater fra Spanien til trods for det.

Der er andre ting, som jeg ikke kan undvære, selvom jeg nok `burde´, hvis jeg skulle være 100% tro mod principperne. Kaffe og chokolade er vores livliner, og kilder til kæmpe fornøjelser i vores liv. Vi er ikke ekstreme, som nogen stadig tror. Men jeg har dog en samvittighed, der altid prikker til mig, når jeg står i en situation, og skal vælge mellem ‘at få eller undvære’. Det er en samvittighed, som jeg er glad for at jeg har udviklet, den har ikke altid været der.

LÆS OGSÅ: Far til fire piger: Om at flytte på landet – og ende med at elske det!

 

Der er muligvis nogle, der vil betegne din livsstil som lidt ”hellig”, hvad tænker du om det?

Det er der helt sikkert, og det fortæller mig blot, at de ikke ved, hvad min livsstil er. De overvejer det ikke, men sluger blot det overfladiske og prototype billede på os. De ser tv-udsendelsen som hele mit liv – tv!

Tv er så manipulerende og udvælgende, og folk sluger det de ser, som værende helt u-censureret. Folk tager ikke objektiv stilling til, at der selvfølgelig er mere end hvad der vises en halv time hver uge. De mangler alle nuancerne, som et liv heldigvis består af.

Hellig på hvilken måde, kan jeg spørge tilbage? Hvori består det hellige? At jeg syntes madvarer skal komme fra en ren jord? At dyrene skal være så trygge, at de lader en håndfodre dem, lige optil at de uvidende bliver skudt og slagtet? At vi selv er nysgerrige efter at lære, at beherske relevante kundskaber, så vi er lidt mere uafhængige af systemet? Det er i mine øjne ikke helligt, men derimod et alternativ til en mainstream og udtømt tilgang til, hvordan vi skal leve vores liv, 100% afhængige af systemer og Apple-produkter. Jeg synes det er sejt at kunne selv, sejt som i fantastisk befriende og forbilledligt.

 

Hvad giver det dig, at leve som du gør?

Tryghed, glæde og kundskaber. En viden jeg ikke ville have haft, eller syntes var mig vedkommende.

 

Hvad siger din omgangskreds til din livsstil?

I starten forstod nogle stykker ikke, hvad jeg lavede herude. Men dengang boede vi også i det faldefærdige, meget gamle hus, der stod her før. Alt var lige overtaget, og havde stået til i meget lang tid. Sidenhen er der sket meget, som de ikke nødvendigvis forstår, men som de respekterer, og kan lide at høre om. De er også selv med i hvad der nu sker på gården, når de er på besøg. Nogen skriver faktisk engang imellem og tilbyder deres hjælp, simpelthen fordi de synes det er sjovt at være med.

 

Du har skrevet flere bøger, som bl.a. har handlet om livet på Kastanjegården. Håber du at flere vil påbegynde din livsstil i fremtiden?

Jeg håber inderligt, der er mange flere, som vil begynde at indse, at vi generelt er nød til at ændre vores vestlige og forkælede måde at leve, værdisætte, spise og forbruge på. Det behøver ikke nødvendigvis at være som vi gør det her på gården. Men jordkloden kan overhovedet ikke holde til, at vi hovedløst behandler og handler så ansvarsløst som vi gør. Der er ikke noget modargument, vi må gøre noget!

 

”Bonderøven” er et enormt poplært program. Har programmet medført
ændringer for livet på gården?

Altså, vi har lagt indkørslen et andet sted, så folk ikke længere stopper i deres biler, lige ud for vores hoveddør. I stedet har vi anlagt et naturhegn, så de kun lige kan kigge ind. Vi er altid på vagt overfor mennesker vi ikke kender, som kommer til os, for vi har mange eksempler på skøre oplevelser. Vores liv er pludselig blevet et åbent familiealbum, for hvem som helst der har lyst til at følge med, kan gøre det. Det er ret specielt, og til tider ambivalent.

LÆS OGSÅ: Tips til at renovere hjemmet billigt uden at skulle af med en million

 

Håber du, at dine børn vil videreføre jeres nuværende livsstil, når de engang flytter hjemmefra?

Jeg håber, de vil få en fornuftig tilgang til det liv de lever. At de tager kritisk stilling til det de møder på deres vej, og måden de gør tingene på. De er to meget forskellige børn, men jeg ser tegn på, og hører det i deres sprog og handlinger, at de ved hvad der foregår herhjemme, samtidig med at de møder en helt anden virkelighed i skole, børnehave og hos venner. Jeg kan godt lide ideen om, at de møder og er en del af så forskellige måder at gøre tingene på. På den måde er de bedre rustet til, at vælge deres egen vej. Vi forklarer altid vores børn, hvorfor vi gør som vi gør, og hvorfor vi tror andre gør som de gør. De vil naturligvis have deres egen opfattelsen af tingene, men jeg er mor til to omsorgsfulde og reflekterende unger, det ved jeg, jeg er.

 

Har du et godt råd til andre, som vil give sig i kast med at blive selvforsynende?

Gør det! Gør det i en skala du kan overskue, og udvid herefter, hvis du har lyst og mulighed. Vær ikke bange for at arbejde (hårdt) for det. Det er fysisk krævende at kaste sig ud i selvforsyning, alt efter graden selvfølgelig. Glem alt om prestigen, eller at andre ser det som helligt. Det er blot andres holdninger, og du kan virkelig få meget fornøjelse og glæde af resultaterne. Der er mange gode bøger, magasiner, og foreninger, som man kan undersøges for hjælp.

Hvis jeg var helt alene, og skulle starte forfra, så ville jeg selv melde mig ind i en haveforening, blive en del af en by-have, søge om en kolonihave, eller på en anden måde komme i et fællesskab, hvor man er en del af noget socialt. Her kan man sammen arbejder for resultater, og mødes over jorden, med en kage og en kop kaffe

Vil du vide mere? I 2007 startede Theresa webshoppen Sort Lakrids, som arbejder med flere forskellige projekter. Du kan besøge webshoppen her.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og