Derfor fejrer vi 1. maj

Vi er mange der forbinder 1.maj med arbejdsfri, hygge, og øl med vennerne, rundt i landets store parker. Men 1. Maj, Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag, har en dybere mening end som så, og traditionen kan faktisk dateres hele 100 år tilbage. Men hvad er det så egentlig lige vi fejrer i dag?

For at blive helt skarpe på 1. Maj traditionerne, giver vi her ordet til Louise Stræde Thomsen, som er ekspert på området, og som her opfrisker vores hukommelse på hele 1.maj fussen.


1. maj er Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag

De røde faner 1. maj markerer Arbejderbevægelsens Internationale Kampdag, som blev fejret for første gang i 1890. Dagen fejres over hele verden, og selv om 1. maj er blevet markeret i mere end 100 år, så er der stadig meget at kæmpe for, både i Danmark og i udlandet.
Følger du med i udenlandske nyheder, vil du måske kunne se demonstrerende indonesiske sexarbejdere eller engelske arbejdere på gader og stræder.

Rettigheder har kostet blod, sved og tårer

I gamle dage var der altså kampe, som skulle kæmpes for at opnå rettigheder- kampe der vel at mærke kunne mærkes på krop og sjæl.

På en stor international arbejderkonference i 1889 blev det besluttet, at 1. maj 1890 skulle være en international demonstrationsdag. Arbejdernes hovedkrav var det samme over hele verden: En arbejdsdag på otte timer.

Men det var en episode 1. maj 1886 i USA, der var baggrunden for beslutningen. Her demonstrerede arbejderne for otte timers arbejdsdag, og der udbrød efterfølgende generalstrejke. Politiets hårdhændede adfærd resulterede i døde arbejdere under slagsmålene og efterfølgende dødsdomme til andre. Nogle af dødsdommene blev eksekveret.

En festdag

I 1970’erne blomstrede 1. maj op og blev en mere generel politisk festdag. Fra 1980’erne samarbejdede venstrefløj og fagbevægelse om 1. maj.

I Danmark ses 1. maj også som en festdag, hvor der landet over holdes politiske taler med videre. Det har været fast tradition, at fællesorganisationer eller arbejderpartier har arrangeret 1. maj, efter at ottetimersdagen var vundet.

Vi håber I, ligesom os, er blevet en smule klogere på hvad det hele går ud på i dag. Og selv om vi naturligvis glæder os meget til at drikke øl med vennerne senere i dag , så er det altså værd lige at huske på, at reelle arbejdsrettigheder faktisk stadig er noget der er behov for at kæmpe for, mange steder ude i verden.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være