10 skarpe til karriere-eksperten

Facts


Thomas Kantsø

Chefkonsulent, karriereekspert og blogger hos djøf

Hvordan får man sig et godt netværk? Bør man satse på udenlandserfaring? Hvornår er det på tide at skifte job? Og hvad skal man tænke på, hvis man overvejer at skifte branche? – Spørgsmålene er utallige, når det kommer til at skulle bestige karrierestigen. Vi har derfor stillet en af Danmarks dygtigste karriererådgivere, Thomas Kantsø, i stævne. Og her får du svar på 10 vigtige spørgsmål, der kan hjælpe dig til endnu mere succes på arbejdsmarkedet. 


Man siger at netværk er ekstremt vigtigt når man vil gøre karriere. Er det virkelig rigtigt?

Ja, det er helt bestemt vigtigt. Et netværk giver dig adgang til viden, og muligheden for at nogle kan lægge et godt ord ind for dig. Det har en stor værdi, da du kan få information om hvornår en stilling bliver slået op, og hvem man skal kontakte. Det er specielt vigtigt på det private arbejdsmarked, hvor stillinger kan blive besat gennem netværk. Man skal huske på, at en rekrutteringsproces er omkostningsfuld og krævende for en arbejdsgiver. Derfor benytter flere arbejdsgivere sig af deres eget netværk, når de leder efter nye medarbejdere. Det skal dog siges, at rigtig mange stillinger bliver slået op på traditionel vis alligevel.

Men hvordan skaber man så det gode netværk?

Det gør man ved at være opsøgende og strukturere dine kontakter. Jeg plejer at sige, at LinkedIn er din virtuelle visitkortholder. Løb dine kontakter igennem og sørg for, at de rigtige personer er repræsenteret. Hvis du f.eks. gerne vil ansættes i medicinalbranchen eller mode branchen, så er det en god idé at connecte med folk i de brancher. Man kan deltage i relevante konferencer, gå-hjem møder eller messer og lære folk at kende.

Et netværk kommer ikke af sig selv, det er dig der skal skabe det. Det er ligeledes en god idé, at sætte sig ned og løbe alle de projekter igennem, du har lavet de sidst par år. Sørg for at connecte med folk du har arbejdet sammen med, og skriv gerne til folk at du gerne vil have dem i dit netværk, da vi måske på sigt kan være til glæde for hinanden. At netværke handler ligeså meget om, hvad du kan tilbyde folk. Sæt din viden i spil og hjælp hvor du kan. Sådan noget huskes og er værdifuldt. Man kan blande sig i diskussioner i LinkedIn grupper eller give gode råd. Får du selv en henvendelse er det ligeledes vigtigt, at du altid svarer og hjælper hvor du kan.

Der er også meget snak om vigtigheden af udenlandserfaring. Hvad mener du om det?

Danmark er et lille land, med meget kontakt til resten af verdenen. Derfor er udlandserfaring vigtigt. Jeg kan se, at mange der ansætter nyuddannede ligger vægt på dette. Man kan få erfaring gennem praktikker eller studieophold, eller blot selv tage ud og prøve at arbejde. At have set Danmark udefra i en længere periode er af stor værdi, både for dig og for din fremtidige arbejdsgiver.

Er det nødvendigvis længden af ens uddannelse, der sætter standarten for ens karriere muligheder?

Jeg vil mene, at det afhænger meget af den branche du ønsker at arbejde i. Man skal dog være opmærksom på, at der kommer flere og flere højtuddannede på markedet.

Hvor vigtigt er det egentlig at man efteruddanner sig løbende?

Det er rigtig vigtigt. At uddanne sig løbende, at få ny viden og teori er en god måde, at tage sig af sin egen karriere. Hver gang du får en ny uddannelse eller et nyt kursus, så bliver du i stand til at løse dine opgaver bedre og måske også holde din motivation oppe. Man bliver bedre til at reflektere og se tingene i sammenhæng.

Mener du det er bedst at have flere langvarige jobs på CV’et, eller skal man satse mere på at få erfaring fra flere forskellige jobs?

Det er svært at svare på konkret. Jeg ser mange forskelige slags CV’er. Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert. Men det vigtigste er, at man kan se en rød tråd i dit CV. Du skal vise, at det du har lavet giver god mening for dig, og for din næste arbejdsgiver.

Nogle gange har man et meget langt ansættelsesforløb, her er det vigtigt at du viser hvordan jobbet har udviklet dig. Du har måske rykket rundt i forskellige afdelinger eller fået flere krævende opgaver løbende. På samme måde som hvis du hyppigt har skiftet job, har du fået mere erfaring hver gang. Du skal altid kunne forklare dine valg eller skift. Jeg siger dette, da de fleste bliver spurgt om sine forskellige ansættelser til en jobsamtale. Du skal derfor øve dig i at fortælle din historie fra din uddannelse til hvor du er i dag.

Hvis man har ambitioner om at avancere indenfor den virksomhed man nu engang er i, hvad man så selv gøre for at fremme processen?

Vær dygtig. Lever til tiden og løb en ekstra mil. Det er det korte svar. Du kan, hvis det passer til situationen, informere din chef om at du godt kan tage mere ansvar. At du godt kan løse mere komplicerede opgaver. Vis dig selv som en stærk ressource der gerne vil din arbejdsplads, og som kan bidrage til den fremtidige succes. Man skal altid passe på, at man ikke gør sig selv til en konkurrent til chefen. Men vis dig som en chefen kan regne med, og som chefen kan spare med. Det er ikke ulovligt at sige man er ambitiøs, du skal bare fortælle hvordan du er det.

Hvad så hvis man gerne vil skifte til en helt anden branche. Har du så også nogle gode råd her?

Så vil jeg anbefale, at man går i gang med at netværke med den nye branche. Hold kaffemøder med folk der arbejder i din nye branche. Ring op og sig, at du gerne vil møde vedkommende i tyve minutter, da du tror han eller hun har noget viden du kan bruge til dine fremtidige karriereplaner.

Folk vil gerne tale om dem selv og give gode råd. Derudover kan du lede efter messer eller konferencer inden for din ny branche og tage til disse. Du skal være godt forberedt og kunne fortælle hvordan din profil uden problemer vil passe ind i den nye branche. Det er dig der bygger broen og gennem gode eksempler fortæller hvordan din erfaring og uddannelse passer på netop det de har brug for. At skifte branche kan sagtens lade sig gøre, hvis du er godt forberedt. Husk at du oftest bliver ansat fordi arbejdsgiver kan mærke din oprigtige motivation for jobbet og arbejdspladsen.

Er der nogle gode indikationer man bør være opmærksom på, i relation til hvornår det er på tide at begynde at søge nye udfordringer?

Ja, hvis du begynder at kede dig. Hvis du kan mærke at du bliver hurtigt vred og ikke længere syntes det er sjovt at løse kerneopgaven i virksomheden. Der er selvfølgelig også andre forhold der kan spille ind, hvis du f.eks. ikke længere matcher arbejdspladsens værdier eller strategi, og ikke længere føler dig hjemme. Men husk at ting hele tiden ændre sig, man kan ofte gennem god dialog med sin chef, få justeret sit job så det løbende passer dig og arbejdspladsens visioner.

Hvad er dit aller bedste karriere råd?

Hold dig løbende orienteret med hvad der sker på arbejdsmarkedet. Læs business sektionerne i aviserne og gå til arrangementer der hele tiden giver dig ny viden, både om din egen branche men også om andre muligheder. Vær på forkant med forandringer og prøv altid på at mærke efter om du er glad, og kan bidrage positivt hvor du er ansat.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og