Familie & karriere: find dine værdier

Facts

Christina M. Strømsted

Familie- og parterapeut samt certificeret stresscoach.

www.christinastroemsted.dk

Vi lever i en verden med stort fokus på det perfekte, både hvad angår familie og karrierer. En stræben og et fokus der har sine konsekvenser, for som en klog mand engang sagde; ”man kan ikke både blæse og have mel i munden”. I forbindelse med vores karrieretema har vi derfor sat en familie-, parterapeut og stresscoach i stævne,  for at spørge, hvordan man får sig et liv i balance. I denne artikel sætter Christina Strømsted derfor ord på sin egen kamp for at finde de rette værdier i livet, samtidig med at hun giver gode råd til, hvordan du finder ud af, hvad der er vigtigst for lige netop dig.

En stræben efter det perfekte

Vi vil alle gerne have det hele, og gerne i den perfekte udgave. Kravene og forventninger vi har til os selv, til dem og det vi er omgivet af, de er store. Vi skal bo i den rigtige bolig, have det rigtige job, være gode venner samt motionere og spise det rigtige. Desuden skal vi pleje parforholdet og så er der samværet med børnene, som også skal have de rette fritidsaktiviteter og den rette opdragelse. 

” Kravene og forventninger vi har til os selv, til dem og det vi er omgivet af, de er store. Vi skal bo i den rigtige bolig, have det rigtige job, være gode venner samt motionere og spise det rigtige”

Jagten på det ”rigtige” liv, er vi mange der kender, og det samme gælder frygten for at mislykkedes. Der går ikke en dag, uden at vi læser eller høre om skilsmisseraten der stiger, om hvad der er godt for vores børn, og hvad der ikke er godt. Puha, bare det at remse det op gør mig forpustet og vækker tanken om, hvorvidt jeg nu gør det godt nok – den dårlige samvittighed står klar til at tage over.

I en virkelighed, hvor vi dagligt bliver bombarderet med gode råd om det ene og det andet, er det en opgave at holde fast i sig selv og sine værdier samt forholde sig bevidst til livet. Selv hvis man bevidst er stået af ”perfekthedsbølgen” er det ofte en udfordring. Rigtig ofte viser det sig, at netop de krav og forventninger vi stiller os selv, slet ikke er i overensstemmelse med vores indre værdier. Og det at leve et liv der ikke er i overensstemmelse med vores indre værdier gør os stressede, frustrerede, sure, triste og giver os en evig dårlig samvittighed over at være det forkerte sted på det forkerte tidspunkt – Vi bliver personer vi til sidst ikke kan kende, og ofte heller ikke bryder os om. Vi høre os selv skælde ud på vores børn og brokke os over og snerre af vores partner, eller måske bliver vi bare helt tavse. At træde ud af det møllehjul er for mange en stor opgave, og mange af os træder til tider ind møllehjulet – det er også en del af livet.

“Rigtig ofte viser det sig, at netop de krav og forventninger vi stiller os selv, slet ikke er i overensstemmelse med vores indre værdier”

Tid til det hele

En af de få konstanter vi har i vores hurtige og foranderlige verden er tiden – De timer vi har til rådighed, har aldrig været mere eller mindre end 24 timer.  Den store udfordring er, hvordan vi skal fylde de 24 timer ud? Hvor meget skal og må karrieren fylde i forhold til familien ? Er jeg en dårlig mor og partner, hvis mit arbejde er vigtigt og fylder i mængde og tid? Er jeg en samfundssnytler, der ikke gør min værnepligt, hvis jeg vælger deltidsjob medens jeg har små børn, selv om jeg har en længerevarende uddannelse betalt af samfundet?

“Er jeg en dårlig mor og partner, hvis mit arbejde er vigtigt og fylder i mængde og tid?”

Der er mange mennesker, der har mange svar på og holdninger til disse spørgsmål. Og hvis vi lader os styre af hvad alle de andre mener og synes, så risikerer vi at miste os selv.

Der er også den mulighed, at vi slet ikke stiller de rigtige spørgsmål, hverken til os selv eller dem omkring os, men lever et liv helt uden bevidste valg. Mange lever et liv i et blindt forsøg på at gøre ”det rigtige” frem for at vælge det rigtige ud fra deres egne værdier. Hvis det er sådan man lever sit liv så er der stor risiko for at ende i et familieliv, i et parforhold og/eller i en jobsituation, som gør os utilfredse.

“Mange lever et liv i et blindt forsøg på at gøre ”det rigtige” frem for at vælge det rigtige ud fra deres egne værdier”

De svære valg

Jeg kender det selv; både lysten til fordybelse i mit fag, og ønsket om ikke at melde mig ud af familien. Det er som om at blive hevet med begge arme i hver sin retning. Nogle gange bliver mine valg at gå i mod mine indre værdier, men jeg gør mig umage for at gøre det som aktive og bevidste valg, så jeg fortsat er herre i eget hus. Jeg prøver at følge mottoet: ”decide don´t slide and remember your heart in your decision”. Det motto har jeg dog ikke altid fulgt. Da jeg i sin tid blev civilingeniør, var det ikke et valg, hvor jeg navigerede ud fra mit hjerte og mine værdier, men mere ud fra hvad mine omgivelser havde af holdninger. 


“Jeg kender det selv; både lysten til fordybelse i mit fag, og ønsket om ikke at melde mig ud af familien. Det er som om at blive hevet med begge arme i hver sin retning”

Jeg blev civil ingeniør og var ansat som ingeniør i 10 år. Og i mange år vidste jeg, at jeg ikke var på den rette hylde. Men jeg gjorde ikke mig selv den tjeneste, at undersøge hvad den rette hylde ville være. For mig blev det en stor forandring i mit privatliv, der fik mig at stoppe op og finde ud af hvad det var jeg ville. Det var en bevidst beslutning, hvor det lykkedes mig at følge både mit hoved og mit hjerte, at udskifte min ingeniør karrierer med min nuværende karrierer som familie- og parterapeut. Og hver dag er jeg glad for, at jeg tog mig modet og havde muligheden for at gøre det!

Sæt fokus på dine værdier

En vigtig forudsætning for at leve et liv, hvor vores handlinger og beslutninger har sammenhæng med vores værdier er, at du må du vide, hvad der er vigtigt for dig. En hjælp til dette kan være at stille dig selv følgende spørgsmål:

Hvad er vigtigt i mit eget liv lige nu?

Hvad er det gode parforhold for mig , hvad vil jeg bidrage med/hvad vil jeg ikke bidrage med?

Hvad er det gode familieliv for mig, hvad vil jeg bidrage med/hvad vil jeg ikke bidrage med?

Hvad vil jeg gerne give mine børn med i livet?

Hvad er en god arbejdsplads for mig?

Hvad skal der til for at jeg får mit arbejde og mit familieliv til at hænge sammen?

Og husk, at de svar du kommer frem til nok er tidsafhængige, så gør dig selv den tjeneste, at give dig selv et årligt værditjek.

“En vigtig forudsætning for at leve et liv, hvor vores handlinger og beslutninger har sammenhæng med vores værdier er, at du må du vide, hvad der er vigtigt for dig”

En måde at skabe gode betingelser for dig selv, i både familie- og arbejdsliv, er altså at vælge det liv vi vil leve, forholde os aktivt til de muligheder og rammer vi har fået, fremfor at leve et liv, hvor man mest handler på vaner, gefühl eller opdragelse. Det lyder nemt, men det er det ikke altid. Slet ikke hvis man ikke har haft rollemodeller, der har lært én, at vi alle besidder et indre kompas, der er vigtigt at navigere efter, når vil bl.a. skal træffe beslutninger og finde ud af hvad der er rigtig og forkert for os.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og