Skab balance i din karriere

Facts

Sofia Manning

Coach, kursusleder og forfatter

www.sofiamanning.com

Det at få skabt balance i sit liv og samtidig gøre karriere, er for de fleste en stor udfordring. Alt for mange danske kvinder lider af stress og føler ikke, at de får levet drømmene ud. Drømme kan blive til virkelighed, hvis du tager et skridt ad gangen og ved, hvad du vil. Men for at kunne mærke, hvad du vil, kræver det, at du er i balance. 
 

Hvad vil det sige at være i balance?

Balance er mange ting, men først og fremmest er balance med til at generere overskud i vores liv og gøre os i stand til at håndtere alt det, der kommer vores vej. Når jeg ikke er i balance, kan jeg være HELT sikker på, at jeg straks mærker det på mig selv og på mine omgivelser. Jeg bliver sur og indadvendt. Men hvad er balance for dig?

Kommer du fx hjem fra en lang arbejdsdag og smider dig i lænestolen, helt flad og ”brugt op”? Og når nogen stiller dig et spørgsmål, vrisser du så tilbage, fordi du simpelthen ikke kan forholde dig til mere lige nu? Hvis det er tilfældet kan jeg fortælle dig noget du nok godt ved, hvis du skal være ærlig: Du er IKKE i balance!

Balance handler meget enkelt om at kunne være til stede lige dér, hvor du er og vide, at du er lige præcis, hvor du skal være.

Det er dig der bestemmer!

Noget alt for mange mennesker synes at glemme er, at vi kun har ét liv, og det er dit liv! Derfor er det op til dig, om du vil leve et liv i kontrast til resten af verden, eller om du vil stoppe op og selv bestemme farten? Hvad enten du vælger det ene eller det andet, skal du vide, at du alt for ofte selv er grunden til, at du stresser. Du kan godt blive ved med at bilde dig selv ind, at det er noget andet end dig (læs: omgivelser, familie, job, samfundets etc.), der er skyld i, at du ikke lever det liv, du ønsker. Men i det øjeblik du indser, at det er dig, der har sagt ja til det liv, du lever – opstår øjeblikket, hvor du kan gøre noget ved det! (eller måske snarere holde op med at gøre noget)…

Hvordan skaber man balance?

Mit umiddelbare svar, når folk spørger mig, hvordan man skaber balance i sit liv, er;

”Prioritér dig selv først”!  Og hvad jeg mener med at prioritere sig selv først er ganske simpelt, at ”tage det fulde ansvar for sig selv” – i hvert øjeblik. Vælger du at prioritere din karriere og har lange dage på arbejde, så tag ansvar og vær til stede i det uden at pine dig selv med dårlig samvittighed og banke dig selv i hovedet med, at du burde være hjemme hos familien. Lav i stedet en aftale med dig selv om, at den tid du har til familien, der skal du være fuldt ud til stede og være nærværende. Så tager du det fulde ansvar, og den ro det giver dig, den smitter også af på dine omgivelser. Dårlig samvittighed og følelsen af hele tiden at skulle være et andet sted eller gøre noget andet, er at leve midt i mellem og der bliver ingen tilfredse. Derfor – vær til stede der hvor du er og vær der fuldt ud. Planlæg herefter på hvilke tidspunkter du kan være til stede for dig selv – og kun dig, din familie og dit arbejde. 

Når du inddeler din tid i mig-tid, familie tid, arbejdstid osv., så er du fri for at være i tvivl om, hvor du skal lægge dit fokus, og hvem du skal give din opmærksomhed – og det giver ro. Og ja, tid til dig selv ER vigtigt for at skabe balance. At have en glad og afbalanceret mor, far, kæreste eller veninde, der er til stede og nærværende og som bevidst har valgt at være, hvor de er, er langt at foretrække for dine omgivelser – og for dig selv – end én, der løber forvirret rundt i et hamsterhjul for at tilfredsstille alle andre og udadtil fremstå som værende ”perfekt”.
 

Første prioritet

Min overbevisning er, at når jeg prioriterer mig selv først, er jeg også mere til stede for alle dem jeg elsker. Jeg laver selv mit eget livshjul et par gange om året for at se, hvor jeg er. Én ting er at mærke, at man er stresset. Noget andet er at se det sort på hvidt ved hjælp af livshjulet.

Hvis du har lyst til at tage et ekstra kig på balancen i dit liv, kan du prøve coachingværktøjet LIVSHJULET af. Det er en øvelse, der på en enkel og kraftfuld måde, kan hjælpe dig til at få et indblik i, hvor du befinder dig lige nu og hvilke mål, der kunne være relevante for dig at fokusere på – for at opnå det du ønsker.

Tegn en cirkel og inddel den i fx 8 lige store dele – som eger på et hjul. Skriv ud for hver del et livsområde. Det kunne fx være: Karriere, Venner, Min-tid, Børn, Parforhold, Fritidsinteresser osv. Vores livshjul ser forskelligt ud afhængigt af, hvem vi er og hvordan vi lever vores liv, ligesom det vil være forskelligt, hvor mange eger og områder, der er i hjulet.

Ved at illustrere dine livsområder grafisk som et hjul, vil du let og hurtigt kunne overskue, hvilke områder, der er velfungerende og hvilke der eventuelt trænger til en kærlig hånd.
Lav dine egne kategorier.

Når du har lavet livshjulet og inddelt det i livsområder, skal du overveje hvert område og give det en karakter fra 0 til 10. Spørg dig selv: – Hvor tilfreds er jeg? Giv hvert område karakter og fyld derefter feltet ud med den pågældende karakter. (Det inderste af hjulet repræsenterer 0 og det yderste 10). Herefter har du et klart billede af de forskellige områder i dit liv, og hvilke områder du eventuelt skal gøre noget ved for at skabe balance i dit liv.
Når du har dine kategorier, kan du sætte mål for hvert enkelt af dem. Livshjulet er også en øvelse du med fordel kan lave sammen med din eventuelle partner.

Se også min video her for inspiration til at turde følge dit hjerte og skabe balance i dit liv:

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og