Life&Beyond

Vi gør karriere sammen

Vi gør karriere sammen

Har du nogensinde tænkt over, hvordan det mon ville være, at arbejde helt tæt sammen med din livspartner? – Det har vi! Man siger jo, at business og pleasure bør holdes adskilt. Så hvad sker der mon, når man kombinerer de to? I dette interview har vi spurgt Mette Hjort Hay, grundlægger af succesvirksomheden HAY, hvordan det egentlig er at arbejde helt tæt sammen med ægtefællen Rolf Hay.

Hvad er du uddannet?

Jeg er opvokset i møbel/design branchen. Som helt ung var jeg ofte med mine forældre på messe, hvor vi købte ind til deres forretning. Efter skole arbejdede jeg også i forretningen, hvor jeg både ekspederede, pakkede varer ud og hvor jeg elskede at støve af på hylderne og style produkterne. Jeg var kun 24 år gammel da vi startede HAY. Inden da arbejde jeg hos GUBI og havde en indkøbsstilling hos designvirksomheden Excel.


Sammen med din mand Rolf Hay samt Bestseller grundlæggeren
Troels Holch Povlsen, grundlagde du Hay tilbage I 2002. Hvordan gik det egentlig til?

Rolf og jeg mødte Troels og fandt ud af at vi delte en vision om at lave designprodukter af høj kvalitet, på et mere tilgængeligt prisniveau end det dengang var tilfældet. I starten handlede det mest om møbler, men snart udvidede vi sortimentet til også at omfatte tekstiler og accessories. Det var vigtigt for os at have et helt sortiment, for at kunne åbne egne forretninger. Rolf og jeg var begge meget betaget af den italienske virksomhed Cappellini, men kunne også se, at de kunder der ønskede sig deres produkter, ikke altid havde råd til at erhverve det. Dette var startskuddet for HAY.

Hvad er filosofien bag HAY?

Byggestenen i firmaet har altid været at skabe smukke funktionelle produkter, med en lang levetid og tilgængelige priser. Det vil vi opnå ved at fokusere på materialer, produktion, enkelhed og ved at tage udgangspunkt i hverdagslivets behov. 

Hvad er du og din mands forskellige roller i virksomheden I dag? 

Rolf er ansvarlig for udvikling af møbler og jeg for accessories, tekstiler og tæpper. Vi sidder begge i bestyrelsen og tager sammen med vores partner de strategiske beslutninger.

Helt ærligt… Hvordan er det så egentlig at arbejde så tæt sammen med sin ægtefælle?

Vi elsker det vi laver og taler derfor også ofte om arbejde, når vi har fri. Det er fantastisk at være med til at bygge noget op fra ingenting og at skabe noget i fællesskab. Gennem vores virksomhed har vi oplevet utrolig mange fantastiske ting sammen – også sammen som familie. Der er selvfølgelig også dage hvor det kunne være bedre for ens forhold, at vi ikke arbejdede sammen, men heldigvis er der langt flere positive oplevelser end de dårlige.


Sammen med Rolf har du to børn på hjemmefronten. Hvordan formår I at balancere familieliv og fritid?

Jeg tror egentlig ikke at det er så anderledes for os, end for andre familier. Mange har i dag et arbejde der fylder meget. Jeg føler at det er et stort privilegium, at have et job man elsker.  Ulempen er selvfølgelig at der kan være en del rejseaktivitet på samme tid. Rolf og jeg har begge mange rejsedage, men det er ikke så ofte at vi rejser sammen, da vi prioriterer at én bliver hjemme hos vores to børn.

Nogle gange går der vel megen ”arbejdssnak” i den over middagsbordet. Er det noget I er særligt bevidste om? 

Vi har heldigvis også mange andre ting at tale om. Vores børn er i dag også så store, så jeg synes ikke at der bliver talt så meget om arbejde når vi sidder der. Ofte har børnene også venner til spisning – det elsker vi. Vi prioriterer at være sammen omkring spisebordet, og det er ikke her der bliver talt forretning.
 

Hvordan ser en typisk dag I Mette Hjort Hay’s stilletter ud? 

Det er meget sjældent at jeg har stilletter på på arbejde 🙂

 Der er sjældent en helt almindelig arbejdsdag. Men en dag på kontoret består ofte af samtaler med mine nærmeste medarbejdere. Updates på produkt udviklingen, design forslag, leverandør møder osv. Der er ofte gæster fra udlandet. både leverandører eller partnere. Der kan være besøg af en journalist,  en forhandler eller andre. Så ofte det er muligt, går jeg forbi vores butikker på Strøget.

Jeg bruger også meget tid på vores sociale medier, vi arbejder i øjeblikket på en ny webshop, kataloger, foto af nye produkter, åbninger af nye forretninger, hvordan skal vores næste messe udstilling se ud osv.

Det største privilegium i mit job, er de mennesker jeg arbejder sammen med, og så føler jeg altid at vi har et eller andet nyt spændende projekt i gang.

Hvad tror du er den vigtigste egenskab for at få succes i din branche? 

At man tror på det, man står for, og at man finder inspiration andre steder i stedet for at kigge efter, hvad de andre i branchen gør. Man kan let lade sig forvirre, men det er vigtigt at man holder fast i sin egen identitet. Man skal turde tage chancer og stå ved sine beslutninger. Man må gå hele vejen og lægger krop og sjæl i arbejdet.

Hvad vil du definere som din hidtidig største succes? 

Helt ærligt, så er jeg bare så glad og stolt over at vi er kommet hertil. Rolf og jeg elsker det vi laver og glæder os over at komme på arbejde og være sammen med vores medarbejdere. Jeg tror, at mange er glade for at arbejde hos os, og det er jeg faktisk rigtig stolt af.

Hvor søger du hen for at finde inspiration til dit arbejde i HAY? 

Jeg møder rigtig mange spændende mennesker næsten hver dag, som inspirerer mig. Derudover rejser jeg ligeledes en del til steder, som er meget forskellige fra Danmark. Men faktisk er det ofte i hverdagen, at jeg finder inspiration, ved at jeg opdager noget, jeg mangler, ser ting, som jeg kan forbedre eller materialer der er smukke. – Jeg har altid været en stor samler.

Hvor ser du HAY om 5 år? 

Kreativt og designmæssigt er vi altid på vej frem. Det vil sige, at jeg mener det er vigtigt at vi hele tiden udvikler, os men samtidig er det et must at bevare firmaets DNA.

Hvis det går lige så stærkt de kommende 5 år, tør jeg slet ikke at tænke på hvor vi er havnet om 5 år. Det er spændende og verden er stor.
 

Hvad er dit bedste karriere råd? 

Vær ydmyg og hav øjne og øre åbne. Vi har lært utrolig meget af samarbejdet med Troels. Han ved så uendelig meget om at drive forretning og har været inspirator og mentor for Rolf og jeg gennem alle årene. Han har lært os at tro på vores mavefornemmelse. Og på den, kombineret med hårdt arbejde, har vi formået at skabe HAY.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *