Jagten på lykke gav mig angst

Facts

Lizl Rand

Foredragsholder og forfatter til bogen ”Kom stærk ud af din angst”

Læs mere om Lizl her.

Lizl Rand i skoven.jpg

Igennem hele min opvækst og siden ude i samfundet har jeg lært, at livet handler om at klare sig godt. At det gælder om at sidde med rank ryg på første række og hive de høje karakterer ned og vælge det bedste i alle kategorier.

”Du kan, hvad du vil”, ”Der er frit valg på alle hylder”, ”Kun du sætter begrænsningerne”. Sådan rungede autoriteterne, og jeg åd klicheerne i mig, som var det slik.

For – ja tak – jeg ville gerne ha’, alt det, jeg troede, jeg ville. På én gang. Grådig på livet susede jeg af sted og hev det meste ned fra hylderne: uddannelse, ægteskab, baby, karriere, hus, fritid, venner, familie, motion, rejser, selvudvikling, kæledyr…

Jeg fulgte livets brugsanvisning og gjorde alt det rigtige: Smilede og sled. Var taknemmelig og travl. I min idylliske verden var der ingen begrænsende problemer – kun lutter løsbare udfordringer. Intet kunne rokke mig i min tro på, at jeg var en vinder, en sand slider, der havde evnerne til at få det rigtige lykkelige liv.

Derfor var jeg også ganske uvidende om, at jeg faktisk løj for mig selv, når jeg selvtilfreds rettede på de spirituelle selvhjælpsbøger i reolen og messede mantraet: Du kan alt!

Jeg fik alt! Og lidt til og meget mere. Jeg fik angst. I min iver efter at gøre alt det rigtige, fik jeg angst. Jeg var pludselig i min egen optik en taber. En usikker, urolig og bange kvinde, for hvem det mest almindelige blev en kamp.

Jeg har aldrig rigtig talt om, at jeg har haft angst og været voldsomt påvirket af den. Så når folk hører om min bog ”Kom stærk ud af din angst”, er mange blevet meget overraskede: ”Dig og angst? ” eller ”Det er altså ikke til at tro om dig! ” eller ”Det havde jeg aldrig tænkt eller gættet på”.

Jeg ligner åbenbart ikke én med angst. Jeg har gennemført flere uddannelser, klaret en masse udfordrende jobs som chefredaktør på fem magasiner – så kan det nu passe? Men man kan sagtens ligne en succes udenpå og være bange indeni.

Næste helt almindelige reaktion er, at folk i begyndelsen lægger afstand til selv at kende til at have oplevet angst. Men når vi så taler videre, og jeg nævner, at mange måske ikke er helt klar over, at de faktisk oplever angst eller har en fobi, når de gør noget andet, end det de egentlig gerne vil, så nikker folk genkendende.

Nogle undgår for eksempel at flyve og rejser derfor aldrig sydpå, men siger, at det er fordi de hellere vil holde ferie i sommerhus og så tage bilen derhen. Her handler det måske i stedet om, at de har en fobi.

Andre melder fra til middage, fester og koncerter, men siger, at det er fordi de ikke gider eller har lyst. I virkeligheden vil de gerne, men oplever måske social angst eller har agorafobi og er angste for at være på steder med mange mennesker.

Ligesom nogle siger nej til forfremmelse eller at tage på kurser og begrunder det med hensynet til børnene og familien. Men i virkeligheden handler det om, at de har angst, at de rødmer, er bange for at stamme, ryste på hænderne, sige noget dumt.

Jeg kender også til singler, der siger, at de ikke gider ha’ en kæreste. Men i virkeligheden handler det om, at de er angste for at gå på dates og blive negativt vurderet.

I omkring ti år lagde jeg arm med angsten. En hæslig lidelse, som jeg forsøgte at skjule og dulme. Alle, der kender til uro og angst, ved, at det er en ulige kamp. Men kun så længe, du ser det som en kamp mod angsten. Du skal nemlig ikke bekæmpe angsten, du skal i stedet blive ven med den og lære at leve med den. Gør du det, vil du opleve, at du ikke alene får nye indsigter og lærer at se livet i flere farver – du bliver også stærkere.

Din angst kan gøre dig stærk!

Det har jeg oplevet. Og derfor vil jeg dele min historie. Håber det kan hjælpe dig til at blive klog på din…

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være