Chat og mail er din søvns værste fjende

Blåt lys fra computeren og mobiltelefonen kan gøre det svært at falde i søvn og tilmed også, gøre din søvn dårligere.

Ved et nyt norsk studie, har forskerne kigget på sammenhængen mellem søvn og TV og computere. De har også undersøgt spillekonsoller, tablets, mobiltelefoner og mp3 afspillere og deres effekt på vores søvn.

Alle apparater har en negativ effekt på den tid vi bruger på at falde i søvn og på længden af søvnen.

Derudover viser det sig, at social brug af internettet er det værste. De, der bruger diverse skærme til, at kommunikere ved at chatte eller sende mails, vil opleve de største søvnproblemer.

“Social internetbrug kan formodes at have en særlig negativ effekt, fordi det kan være en mere aktiv brug af elektronik, og på den måde giver det en øget vågenhed,” siger Mari Hysing til forskning.no.

Undersøgelsen er foretaget via spørgeskemaer, hvor unge mennesker bl.a. blev spurgt hvilken slags udstyr de brugte i soveværelset den sidste time, før de lagde sig til at sove. Derudover blev de spurgt om hvor meget de chattede og tjekkede mails, uafhængigt om det fandt sted på computer, tablet eller mobil.

Undersøgelsen viste, at det er pigerne der bruger mest tid på chat, drengene derimod bruger deres tid på computerspil og spillekonsoller. Pigerne var også bedst til at bruge mobilen mere end drengene ved sengetid.

Men hvorfor er det at skærmbrugen fører til søvnproblemer?

En af forklaringerne er, at skærmbrug mindsker den tid, som er tilovers til søvn. De unge trækker aftenener ud foran skærmen. En anden mulig forklaring er, at de bliver ophidsede foran deres skærm og hermed ikke kan sove. 

Forskerne er også inde på en anden og helt modsat forklaring. Nemlig, at de unge finder skærmene frem som et søvndyssende middel, når de ligger søvnløse. 

Man  tager forbehold for, at man ikke kan sige noget om, hvad der er årsag, og hvad der er virkning.

Afslutningsvis mener man, at der formentlig er tale om en selvforstærkende cirkel: skærmbrug fører til søvnløshed, som igen fører til skærmbrug. 

Kan du genkende nogle af disse problemer? Læs mere om forskningen lige her

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide