Er du et “ja” – eller et “nej”-menneske?

Kender du nogen, der altid skal være “på tværs”? Eller har du det selv sådan, at når nogen tager en hurtig beslutning, uden at spørge dig først, så er det (virkelig) svært at indordne sig? Så vil du måske have lyst til at kigge nærmere på forskellen på ”Ja & Nej –mennesker”.

Jeg bruger min viden om ja og nej mennesker dagligt, både når jeg coacher private, ledere, teams og par, og privat når jeg er sammen med venner, familie, børn og i andre sociale sammenhænge.

”Nej-mennesker” føler en indre skepsis og en lyst til at stille spørgsmålstegn ved al den information, der kommer deres vej. Det viser sig i deres relationer, hvilke beslutninger de træffer, hvad der motiverer dem og hvordan de fungerer på jobbet.

LÆS OGSÅ: Sofia Manning: 3 stadier af frygt

Hvad kendetegner “Nej-mennesker”?
Når ”nej-mennesker” modtager ny information, lytter og lærer nyt, tænker de ”nej” som det første.

Deres tanker, hvis vi kunne høre dem, ville typisk lyde noget lignende:

– Nej, det tror jeg, jeg er uenig i
– Kunne jeg/vi  gøre det modsatte?
– Hvad kunne være anderledes her?
– Hvad skal der være mere eller mindre af?
– Hvorfor gøre det her – og hvorfor ikke gøre noget helt andet? 

Det kan altså være rigtig brugbart at vide noget om de to typer. Hvis et ”ja-menneske” fx fremlægger en idé, som er vigtig for ham/hende, kan det være svært at kapere, at der kommer et blankt ”NEJ”. ”Ja-mennesker” kan føle sig afvist eller lukket ude, og bliver ofte sårede og kede af det. Måske fordi et nej opleves som en kritik.

Lad os sige, at vi sidder i et møde og nogen foreslår: ”Skal vi ikke lave vores hjemmeside blå”? Et “Nej-menneske”, der sidder med til mødet, vil du umiddelbart tænke og sige: ”Nej, hvorfor skal den ikke være rød” eller ”Nej, jeg synes den skal være en anden farve” eller ”Nej, hvorfor det”?

LÆS OGSÅ: Sofia Manning: Hvad er meningen med livet?

”Nej-mennesker” er sjældent pessimister. Det, der kan være afgørende at forstå, er at det blot er et udtryk for en tankegang, når de tænker og udtrykker: ”Nej – kunne vi ikke gøre det på en anden måde”. Selvom det måske lyder negativt, er det bestemt ikke nødvendigvis ment negativt. 

Husk! Nej-mennesker tænker generelt
– Hvor er jeg uenig?
– Hvad kunne blive bedre her?
– Hvad skal der være mere eller mindre af? 

Hvad kendetegner et “Ja-menneske”?
”Ja-menneskers” indre stemme siger altid som det første: “JA – god idé!” De har altså, helt generelt, ”ja-hatten” på. De tænker i en åben opadgående spiral, hvor ”nej-menneskets” spiral er nedadgående og føles lukkende.

”Ja-mennesker” indtager information ved at tænke: ”Hvad er jeg enig i her, hvordan passer det ind i det jeg allerede ved, og hvordan kan jeg bruge det her i min dagligdag” 

Husk! Ja-menneskers tænker generelt:
– ”Ej – det er fedt det her, hvor kender jeg det allerede fra?”
– ”Hvordan kan jeg bruge det i mit eget liv?”
– ”Gud, det passer lige ind her!”

Hvordan bliver man et Nej-menneske?
Det er medfødt at være et ”nej-menneske” eller et ”ja-menneske”. Og alle mennesker har prøvet at være et nej-menneske i 2-3 års alderen, hvor vi lærer vores grænser at kende, vi får en mening om tingene, og vi lærer at mærke os selv. Man kan være det i varierende grad, men man er mest enten et ”ja-” eller et ”nej-menneske”, og man kan være MEGET ”nej-agtig” eller MEGET ”ja-agtig”. 

LÆS OGSÅ: Sofia Manning: Saboterer du dig selv?

Undersøgelse
Er du udpræget et ja menneske? Eller er der et nej menneske gemt i dig? Prøv at angive hvor meget ja/nej menneske du er, på en skala fra 0-100%

Hvis du har svært ved at sige ja eller nej til nogen af delene, så inddel dit liv i nogle kategorier og stil de samme spørgsmål til hver kategori.

Fx kunne du lave en kategori, der hedder familieliv og spørge dig selv:

– Er jeg udpræget et ”ja menneske” eller et ”nej menneske”, når jeg er sammen med min familie?
– Hvor meget ’ja / nej’ menneske er jeg på jobbet
– Osv.

Gave til dig
Vil du vide mere om “Ja og Nej-mennesker”? Så lyt med på denne lydfil, hvor jeg også afslører, hvilken type jeg selv er, og du lærer, hvordan du kan bruge din viden om “Ja og Nej mennesker” i dine relationer.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er