Sådan lærer du hurtigt et nyt fremmedsprog

Nedenstående scenarie vil være udgangspunktet for denne artikel, men du kan uden problemer læse videre, hvis du blot ønsker at tilegne dig et nyt sprog!

Forestil dig dette: Du finder ud af, at der er et stillingsopslag, som beskriver dit absolut drømmejob, men der er blot den hage ved det, at jobbet er i udlandet. Det betyder, at du har brug for nogle særlige sprogfærdigheder, som du ikke har – og tiden er ikke på din side.

Umiddelbart lyder det måske som en umulig opgave at skulle lære et helt nyt sprog fra scratch på kort tid, men ifølge sprogeksperter er det rent faktisk muligt at lære grundlæggende kommunikationsfærdigheder i løbet af nogle uger og ydermere mestre det mest basale i et nyt sprog inden for få måneder. På trods af at du muligvis ikke bliver i stand til at læse og forstå litterære klassikere på det nye sprog, vil du hurtigt kunne opfange de mest anvendte fraser og den fundamentale grammatik, som du vil have mest brug for. Langt de fleste mennesker vil ganske hurtigt være i stand til at diskutere aktuelle spørgsmål med en indfødt i Rom eller sludre om løst og fast med nye arbejdskollegaer i Paris, når der er pause.

Kom godt i gang

At rejse verden rundt i forbindelse med arbejde kan tvinge dig til at finde på nye metoder til, hvordan du kan deltage i en samtale på flere forskellige sprog. Ingeniøren, Benny Lewis, fortæller til BBC, at han formåede at lære nok af syv forskellige sprog – herunder spansk, fransk og tysk – til at han sagtens kunne samarbejde med kollegaer fra andre nationer uden sproglige barrierer. Spansk var det første fremmedsprog Lewis satte sig for at lære, og det tog over et år for ham, men de følgende fremmedsprog han tillærte sig – selv grundlæggende samtalefærdigheder på kinesisk – tog langt kortere tid. Hans hemmelighed: Så snart Lewis har brug for at lære et nyt sprog, udformer han en form for manuskript til sig selv, så han kan svare på simple forespørgsler fra fremmede.

”Phrasebooks” og ”online tutorials” kan være nyttige i den første tid, når du skal lære et nyt sprog, siger eksperter. På den måde kan du nemt og hurtigt få dig et ordforråd, så du kan have simple samtaler med indfødte, hvilket er det allerførste skridt, hvis du skal lære fremmedsprog. Det er en nødvendighed at have mod til at turde åbne munden og tale med nogle, der taler sproget flydende. Det er lige meget, om du laver fejl eller kommer til at sige noget forkert. Det vigtigste er, at du har selvtillid nok til at gøre et forsøg! Lewis fortæller, at da han først skulle lære at tale spansk, talte han ligesom Tarzan: ”Jeg ville sige ”Mig vil gå supermarked”, men jeg nåede til et øvet niveau ved at starte som nybegynder.”

Fordyb dig

Total fordybelse er nøglen til at beherske et fremmedsprog hurtigt. Jo mere du fordyber dig i det nye sprog – ved at læse, lytte til radio eller tale med indfødte – desto hurtigere vil du gøre fremskridt. Såfremt du øver dig intensivt, er det altså muligt at opnå helt grundlæggende færdigheder i basal samtale. Det er ikke nok blot at investere sin hjerne i processen, man skal også have hjertet med. Er du meget engageret, kan du med fordel melde dig til at lave frivilligt arbejde eller begå dig i det lokale samfund på restauranter eller i butikker. Hvis du for eksempel vil lære spansk, kan du med fordel tage på sprogskole i Spanien i nogle uger og kombinere fordybelsen med undervisning fra professionelle. Ved regelmæssigt at være i kontakt med indfødte har du også mulighed for at få feedback og blive korrigeret grammatisk eller sprogligt, hvis blot du gør dem opmærksom på, at det vil være en stor hjælp for dig! Efterhånden som du får sproget mere ind under huden, kan det være en stor hjælp også at følge med i de fremmedsprogede medier. Er du nybegynder, kan du læse illustrerede børnebøger eller se velkendte film på det sprog, du ønsker at tilegne dig.

Hvis du har specifikke mål, du gerne vil nå såsom at kunne føre en ganske simpel samtale om dagligdags ting eller at anvende fremmedsprog i arbejdssituationer, kan motivationen i sig selv være alt, du behøver for så småt at kunne konversere. Du skal dog passe på ikke at have alt for store ambitioner. Hvis du ønsker at kunne tale et helt nyt sprog flydende i løbet af to måneder, vil du højst sandsynligt blive skuffet. Er dit mål derimod at kunne klare dig i en given arbejdssituation eller at kunne udføre daglige gøremål, er det absolut muligt!

Eksperternes tips: 

–       Tal sproget når som helst du har mulighed for det

–       Læs tegneserier og børnebøger på fremmedsproget

–       Hold dig opdateret i medierne på det sprog, du vil lære

–       Fordyb dig i den lokale kultur

–       Gør brug af gratis podcasts og apps

–       Øv dig ikke alene: Gå ud og mød folk, der har dit nye sprog som modersmål og få feedback

–       Vær ikke bange for at lave fejl

Kilde: www.bbc.com

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og