Skån miljøet og undgå tøjspild

Hver gang du køber et nyt stykke tøj, har det konsekvenser for både mennesker og miljø, når det produceres. Tekstil-industrien forurener og producerer store mængder tøj under uetiske forhold, men det er der råd for. DU kan nemlig gøre en forskel ved at støtte op om en mere bæredygtig produktion og tænke dig om en ekstra gang, inden du smider 3 store sække fyldt med tøj ud. Der er masser af alternativer!

Køb kun det tøj du bruger

Tøj, du aldrig bruger, har et lige så stort miljøaftryk som det, du bruger hele tiden. En del af den negative påvirkning, som dit tøjforbrug udgør, kan derfor skæres væk, hvis du kun køber det tøj, du kommer til at bruge. Du kan eksempelvis overveje, hvorfor du køber tøj. Er der et tilbud, du absolut ikke kan sige nej til? Keder du dig? Vil du forkæle dig selv? Eller har du rent faktisk brug for nyt tøj? Tøjproduktionen har konsekvenser for både klimaet og miljøet – også selv om den foregår med genanvendte materialer. Stoffet skal stadig bearbejdes, og trøjen skal sys og sendes, før den kan rykke ind i dit skab. Køber du mindre tøj, sparer du på ressourcerne.

Lån og lej

Garderoben kan fornyes på andre måder end ved at købe nyt tøj. Skal du til en festlig begivenhed og vil gerne have en ny kjole på, men du ved med sikkerhed, at du ikke vil have den på mere end den ene gang, kan du med fordel leje eller låne den. Både online og i enkelte butikker er det muligt at leje festtøj. Så kan du have en ny kjole på hver gang du skal til fest, men du sparer samtidig miljøet for den forurening, der ville være ved at producere nyt tøj. En anden mulighed er at låne tøj af dine veninder, som bruger samme tøjstørrelse som dig. På den måde undgår I begge at skulle købe nyt tøj.

Byt eller sælg

Tøjspild handler ikke kun om det tøj, du køber. Det handler også om, hvad du gør med dit tøj, når du ikke selv gider bruge det længere. På forskellige Facebook-sider kan du finde frem til forskellige byttemarkeder. Der findes både landsdækkende og lokale sider til formålet! Tøjbytte sikrer, at dit tøj kan få et liv, når du er færdig med det, og samtidig får du noget nyt tøj med hjem, som er mere miljørigtigt, fordi det ikke er nyproduceret. Brugt tøj og fejlkøb kan du også sælge på et loppemarked eller online. 

Donér

Genbrugsforretninger og velgørenhedsorganisationer tager også gerne imod dit brugte tøj. Her kan dit tøj få forlænget sin levetid og måske endda gøre noget godt for mennesker, der virkelig har brug for nyt tøj. Børnetøj går tit i arv til familiemedlemmer eller venner – og der er ingen grund til ikke at gøre det samme med dit eget tøj, når du ikke selv vil bruge det længere.

Shopping med omtanke

Ønsker du at være mere miljøbevidst, kan du udover at donere dit eget tøj også købe nyt tøj i genbrugsbutikkerne. Tøjet behøver ikke at være 20 år gammelt og støvet, for at det er genbrugstøj. Du kan sagtens finde moderigtigt og næsten nyt tøj enten online eller på loppemarkeder. Genbrugstøj er miljørigtigt OG en billig måde at købe nyt tøj på!

Din påklædning kan vise, hvem du er, men meget tøj er produceret under forhold, der har store konsekvenser for miljøet og de mennesker, der er med til at producere tøjet! Det er dog muligt at finde tøj, som er produceret med focus på miljø og retfærdig behandling af de ansatte. Du skal muligvis bare bruge lidt ekstra tid på at finde tøjet, og udvalget er langt fra lige så stort som udbuddet af traditionelt produceret tøj.

Tøj, der er produceret af genanvendt materiale, er en af mulighederne.Når tøjet bliver produceret af genbrugsmaterialer, sparer du de ressourcer og den klimabelastning, der havde været ved at producere nyt materiale.En anden mulighed er økologisk bomuld. Bomulden produceres uden de sprøjtegifte, der bliver brugt i den konventionelle tekstilproduktion. Køber du økologisk tøj, støtter du således en produktion, der ikke forurener jorden og vandløb med giftige kemikalier. Derudover sætter FairTrade-mærket tøj fokus på, at de mennesker, der har været med til at lave tøjet, også skal betales ordenligt for deres arbejde. Mærket er altså en af de ting, du kan gå efter, hvis du vil støtte op om bedre arbejdsforhold på de fabrikker, der producerer dit tøj.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide