Flere falder fredag den 13. end andre fredage…

Fredag den 13. er en uhyggelig og skæbnesvanger dag. Det siger man i hvert fald og det er også sandt nok, hvis man som nogle lider af paraskavedekatria, som betyder fobi for fredag den 13. – men kan det virkelig passe, at der sker flere ulykker, og hvorfor er fredag den 13. mere skræmmende end alle andre dage?

Fredag den 13. er ifølge gammel overtro en dag omgivet af uheld, og den teori bliver nu bakket op. Ifølge en undersøgelse, som Codan Forsikring har lavet, viser det sig, at der sker 13,5% flere snubleskader i de danske hjem fredag den 13. For at komme frem til dette tal har Codan gennemgået en million skadesanmeldelser fra de seneste seks år og undrsøgt, hvor mange og hvilke typer af skader, der forekommer på fredag den 13. sammenlignet med fredage, der falder på andre datoer og alle øvrige ugedage. Af uforklarlige årsager viser det sig altså, at danskerne falder 13,5% flere gange de fredage, som falder på den trettende dag i en måned.

“Der sker 13,5% flere snubleskader i de danske hjem fredag den 13.”

Der er højst sandsynligt tale om en tilfældighed og ikke et decideret bevis for, at fredag den 13. er mere uheldig end alle andre dag, men alligevel giver det da stof til eftertanke om, at man lige bør være ekstra opmærksom på løse gulvtæpper og glatte fortove. Til gengæld er der også noget, der tyder på, at danskerne er mere forsigtige i trafikken, når kalenderen siger fredag den 13. Undersøgelsen viste nemlig ligeledes, at der statistisk set sker næsten 50% færre trafikuheld og 13% færre skder på bilen fredag den 13. sammenlignet med andre fredage.

Sammenkædningen af fredag og tretten er dog forholdsvis ny, men hver for sig har både fredag og tretten en lang historie for at være uheldige.

I dag er langt de fleste af os vilde med fredage, fordi det betyder, at weekenden er lige rundt om hjørnet, men historisk set regnes fredag for at være en uheldig dag. Det var nemlig den ugedag, Jesus blev korsfæstet. Omvendt har vi, som er bosat i Norden, tidligere anset fredag som værende en lykkelig dag, fordi det var kærlighedsgudinden Frejas dag.

“historisk set regnes fredag for at være en uheldig dag.”

Derudover har de fleste nok hørt, at man ikke bør være 13 til bords, fordi det bringer uheld. Det siges endda, at hvis man sidder 13 personer omkring et bord, vil én af de 13 dø, inden året er omme. Den forestilling stammer I høj grad fra Det Nye Testamente, hvor Jesus og hans disciple var 13 til bords ved den sidste nadver. Her kan den trettende person både være Jesus, som blev korsfæstet få dage efter, men det kan også være Judas, som efterfølgende hængte sig. Derudover går myten om de 13 til bords også igen i eventyr. I fortællingen om Tornerose bliver kun 12 ud af de 13 feer inviteret til bords hos kongen, fordi han kun har 12 guldtallerkner. Den trettende fe kaster derfor en forbandelse over Tornerose, så hun må sove i 100 år. 

“hvis man sidder 13 personer omkring et bord, vil én af de 13 dø…”

Tallet 13 af betragtes af mange som et tal, der bringer uheld, og derfor har mange mennesker forsøgt at undgå det gennem årene. På gamle hoteller kan du f.eks. komme ud for, at der ikke er en etage nr. 13, i mange lufthavne kan du ikke blive kaldt ud til Gate 13, mens visse hospitaler undlader at have en operationsstue med nummeret 13.

Om du holder fast i forestillingen om, at fredag den 13. er særlig uheldig eller ej, er op til dig, men Team ChriChri er altså ikke helt overbevist om, at der ikke er noget om snakken…

Kilder: www.politiken.dk og www.videnskab.dk  

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Disse godter er perfekte til Påsken

Denne artikel indeholder ikke betalt reklame, men indeholder produkter som vi har modtaget til gennemgang på redaktionen.  Med påsken lige om hjørnet har vi samlet

Nem og billig påskedessert

Ingredienser2 kugler citronsorbetis (eller en anden is, du elsker) En Fanta Lemon No Sugar eller Fanta Orange No Sugar Et højt glas Et sugerør En skive

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er