[single_post_category_name]

Hvorfor er tis gult og lort brunt? 

Vi gør det hver dag, og vi gør det ALLE SAMMEN – selv Dronnigen ”gotta go” ind i mellem… Kært barn har mange navne, og urin og afføring er absolut ikke nogle undtagelser – nogle uskyldige, mens andre kan være stødende… Vi er gået ”down to the basics”  og har taget biologibrillerne på!

Selv om man nemt kan komme til den konklusion, har urinens gule farve ikke noget at gøre med hvilke fødevarer, vi spiser. Det er derimod nedbrydning af røde blodlegemer i leveren, milten og knoglemarven, som bidrager med den gullige nuance. Røde blodlegemer har en levetid på cirka 120 dage, hvorefter de nedbrydes, og under denne nedbrydelse ødelægges de røde blodlegemers hæmoglobindel. Hæmoglobin er den del af de røde blodlegemer, der sørger for, at ilten, vi indånder, binder sig til de røde blodlegemer, så ilten kan blive transporteret med blodet rundt i hele kroppen, men når de røde blodlegemer bliver pillet fra hinanden, omdannes hæmoglobin til bilirubin, hvilket udskilles fra blodet via leveren og altså farver urinen gul.

Urin er dog ikke altid gult – og det skyldes ikke kun, at du spiser rødbeder! Hvis du lider af tilstoppede galdegange som følge af eksempelvis galdesten eller en tumor i bugspytkirtlen, som er placeret tæt på galdegangen, får du både misfarvet urin og afføring.Årsagen er, at galdegangen transporterer galdesaft, som indeholder bilirubin, fra leveren og videre til tarmene. Galdesaften indeholder galdesalte, der binder til fedtstoffer og gør tarmen i stand til at optage dem, men hvis galdegangen er tilstoppet, kan bilirubin ikke komme ud med afføringen og bliver derfor genoptaget i blodet og udskilt gennem nyrerne i stedet for.

Tilstoppede galdegange ændrer farven på urinen og afføringen, da afføringen ikke længere bliver farvet af bilirubin, hvilket urinen til gengæld gør. Det resulterer i meget mørk urin og meget lys afføring. Ligeledes kan visse komponenter i nogle former for medicin farve urinen. I nogle lægemidler bruges eksempelvis stoffet methylenblåt, som kroppen ikke kan nedbryde. Methylenblåt bliver derfor udskilt direkte med urinen og farver urinen… ja… blå!

Hvordan kan det så være, at resultatet normalt er det samme, uanset om man spiser hvide ris, grøn salat eller røde tomater, når man har lavet nummer to?

Ligesom urinen farves af bilirubin, er det samme gældende for afføring. Hver eneste dag udskilles galde fra galdeblæren, hvilket medfører, at galden kommer ned i tarmen, hvor afføringen altså får den samme farve som galden, som er brungrøn pga. affaldsstoffet bilirubin (produktet af nedbrudt hæmoglobin).

Når galden er løbet gennem galdegangene og ned i tarmen, hjælper bakterier med til at omfarve afføringen yderligere, så tarmbakterier og den gullige eller brungrønne galde tilsammen ender med give afføringen den velkendte brune kulør. Lider man af diarré, kan lorten dog forlade tarmsystemet så hurtigt, at den ikke når at blive farvet helt brun, og det hænder derfor, at man kan opleve både gul og grøn afføring, når man er syg. Derudover kan lorten også være både hvid, rød og sort: Hvid lort kan skyldes, at leveren ikke virker, eller at galdegangen er tilstoppet, så galden ikke kan nå ned i tarmen og farve afføringen, menslort normalt får en rødlig kulør, hvis man har spist mange rødbeder, eller det kan skyldes blødning i tyktarmen. Sort lort er derimod typisk et tegn på blødning i den øvre del af tarmen, eller at man har spist meget jern.

BONUSINFO: Fugle tisser ikke som pattedyr. I stedet udleder de urin i form af syre sammen med anden afføring igennem den samme kloakåbning, og urinsyren farver en del af fugleklatten hvid.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide