Keder du dig på jobbet? Sådan finder du passionen igen

Facts

Thomas Kantsø

Chefkonsulent, karriereekspert og blogger hos Djøf

Svesken på disken: Lad os tale om noget, som er lidt tabu. Mange mennesker går rundt og keder sig i deres job – og det skal vi gøre noget ved. For det er både skadeligt for dig – og mega dyrt for en arbejdsplads at have medarbejdere, der keder sig. Men hvad gør man egentlig? Og hvad betyder det for dig og din karriere, at du keder dig? Det vil jeg prøve at svare på her.

Det sker efterhånden rigtig ofte, at jeg møder folk, der fortæller mig, at de keder sig i deres job. De er havnet i en situation, hvor de ikke kan finde ud af, hvordan de skal komme videre. At kede sig er en dødssyg tilstand, som man skal være meget opmærksom på. Det kan skabe så meget uro, at du mister din selvtillid på jobbet, og arbejdspladsen mister innovation, kreativitet og engagement fra medarbejderen. Alt samme noget, som er ekstremt efterspurgt på dagens arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Sådan scorer du godt i løn

Keder du dig på dit job, så prøv at stille dig selv de her spørgsmål:

1. Hvad var det, der fik dig til at søge jobbet i sin tid? Find tilbage til dengang, hvor du havde gnisten. Hvad var det, der skete?

2. Lav en liste (undskyld min meget lavpraktiske tilgang) over de arbejdsopgaver, du får energi af at løse. Kan du få flere den slags opgaver?

3. Hvilke opgaver dræner dig for energi? Kan du få færre af dem?

4. Er du blevet ramt af ”lysten til nye udfordringer” – Hvis ja, så husk det er OK. Det er jo det, der sker. Vi udvikler os gennem hele arbejdslivet. Måske det bare er tid til at komme videre og søge et nyt job?

Lyt til din kedsomhed, og bliv træt af den

Det er lidt moderne at kede sig. Vi skal logge af. Være mobilfri, gå lange ture i Spanien, se endeløse serier og ligge og glo ud i luften. Men hvis du spørger mig, så lyt til kedsomheden. Bliv træt af den, og se, om du kan gøre noget ved den, hvis den rammer dig på jobbet. Som lobbyist for det gode arbejdsliv, giver jeg ikke op. Vi skal mest af alt have det sjovt og være motiverede, når vi går job. Men det er et fælles ansvar, vi har. Både chefer og medarbejdere. I de fleste tilfælde er følelsen af kedsomhed et vink med en vognstang om, at du skal se at komme videre i din karriere. Søge et andet job eller prøve at finde en ny rolle på din nuværende arbejdsplads. 

Ærlig talt: Vil du virkelig tillade dig selv at kede dig i dit job? Nogle gange kan det faktisk også være mindre ændringer i dit nuværende job, som kan få dig ud af kedsomhedstilstanden. 

Jeg hader, når det sker for mig 

Jeg er den dårligste til at kede mig. Jeg mister fuldstændig overblikket over mit arbejdsliv, når det sker. Jeg bliver trist, sover dårligt og kan ikke huske, hvad jeg kan. Det allerførste, jeg gør, er at tale med en god kollega, en mentor eller en fra mit netværk. For jeg har for flere år siden bestemt, at jeg nægter at kede mig. Det er ikke sundt for mig. Jeg kan faktisk næsten blive syg af det. Det skal ikke forveksles med, at jeg ikke kan finde ud af at slappe af. Det er noget andet. Jeg skal også slappe af for at kunne performe. Men at kede sig skaber kun unødvendig støj. 

Når jeg taler med chefer, appellerer de i høj grad til, at vi skal være åbne og ærlige over for dem. For som en chef sagde til mig: ”Jeg gør, hvad jeg kan, men jeg kan ikke læse mine medarbejderes tanker.”Det er jo heller ikke altid, chefen kan fikse problemet, og så har vi udfordringen. Så står vi i en situation, hvor du skal søge et nyt job. Det er en ubehagelig erkendelse. Måske bliver erkendelsen ikke så grum, hvis du inden du når så langt, har kortlagt dine muligheder og kompetencer. Det må helst ikke komme bag på dig, at tiden er kommet til at søge et nyt job. 

For trust me: ALLE prøver det på flere tidspunkter i deres arbejdsliv. Du er ikke alene om at kede dig ind i mellem. 

LÆS OGSÅ: 7 gode råd til de ledige

Det paradoksale er …

For mig er det mest essentielle ved denne problemstilling, at vi generelt har meget svært ved at tale med vores chefer om, at vi er kommet i en situation, hvor vi keder os i et job. Det er lidt paradoksalt, for det er jo chefen, der kan give dig andre opgaver. Det er chefer, der har magt og indflydelse til at ændre tingenes tilstand. Men er vi så bange for at miste vores job, at vi ikke tør tale med chefer om det?

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være