[single_post_category_name]

Hvorfor skal man være robust for at trives på arbejdsmarkedet?

Jeg mener, der er gået inflation i brugen af ordet robust i stillingsoplag i en sådan grad, at det snart må stoppe. Hver gang jeg hører ordet robust, så føler jeg mig som det modsatte og får dårlig samvittighed over, at jeg ikke er et perfekt menneske.

Skal jeg være helt ærlig, så kan jeg ikke:

 • finde ud af at adskille mit privatliv fra mit arbejdsliv. Men jeg gør mit bedste
 • finde ud af at sige nej til en opgave, selvom jeg har bordet fuld af opgaver
 • ikke vågne om natten og tænke på en opgave
 • finde ud af at melde mig syg, hvis jeg har influenza
 • altid finde ud af at disponere min tid  
 • finde ud af at komme tilbage efter en dejlig lang sommerferie. Det tager mig jo mindst en uge at komme i omdrejninger
 • altid finde ud af at se en arbejdssituation ovenfra
 • finde ud af at navigere i en politisk organisation. Jeg ender nogle gange som den berømte elefant i en glasbutik. En ærlig elefant, men ikke en særlig robust elefant.

Og det gør mig ikke særlig robust… Men hvad er er jeg så? svag?

Jeg er stærk nok…                                                                              

LÆS OGSÅ: Skab balance i din karriere

Det paradoksale er, at jeg føler mig stærk. Jeg føler mig egentlig stærk nok, altså på den der voksne, helt igennem sammensatte måde. Jeg elsker mit job, mit liv og mit strukturerede kaos. Men robust…  Hvad dækker det egentlig over? Jeg slog det op og fik et chok.: ”modstandsdygtig over for slid, belastninger eller vanskelige betingelser; som kun vanskeligt går i stykker eller nedbrydes”.

Så betyder det, at arbejdsgivere vil have supermennesker, der ikke går ned med stress? At vi skal kunne klare mere end, hvad der forventes? At vi løser opgaver ud over det sædvanlige. At vi skal være den perfekte kollega? At arbejdsgivere ikke behøver at lede og levere rammerne for et godt arbejdsklima?

Nogen bliver nødt til at tale om, hvordan vi virkelig er som medarbejdere. At vi er sammensatte, dedikerede, sårbare, men også ærlige. Hver eneste dag jeg rådgiver medlemmer om udfordringer i deres karriere, bliver det nævnt. At de ikke føler sig robuste. Jeg hører sætninger som: ”Men alle vil jo have robuste medarbejdere, ergo bliver jeg ikke til noget” Det er der, vi er nået til, og det er kritisk.

”Robust” er blevet så misbrugt, at jeg nu bliver spurgt af medlemmerne: ”Hvad mener DJØF egentlig, at robust betyder?”  Som om vi som faglig organisation skal have en politisk holdning til ET ord. Det er tid til at stoppe op og i stedet tale om det, det handler om. Nemlig at man bare gerne vil være sig selv, når man søger job. Ærlig når man fortæller om sig selv til en jobsamtale. Ærlig når man fortæller om sine stærke OG svage sider. For dem har vi alle. Man kommer langt med ærlighed. Hvor langt kommer vi med robusthed, hvis vi ikke en gang ved hvad ordet egentlig betyder.

Alle skal da have et godt arbejdsmiljø, men behøver man være robust for det?

Kan vi erstatte det slidte ord ”robust” med et andet? Jeg har funderet over om det kan være ord som: Ærlig, engageret, kompetent og arbejdsom. Alle ord der flittigt bliver brugt i strømmen af floskler i jobannoncer. Jeg fandt en vinder. Ordet Ordentlig, er slet ikke så tosset. De fleste vil gerne være den bedste udgave af sig selv, også når de går på arbejde. At yde et ordentlig stykke arbejde samtidig med, at man kan se sig selv i øjnene, beskriver for mig mange af de dygtige mennesker, som jeg møder på min vej. Så lad os prøve at drive rovdrift på ordet ORDENTLIG i stedet.

Tænk, hvis vi erstattede ”robust” med ”ordentlig”. Så ville et stillingsopslag se sådan ud:

 • Du skal være ordentlig i alle samarbejdsrelationer.
 • Du skal være ordentlig, når du arbejder i teams.
 • Du skal være ordentlig, når du ser ting ovenfra og selv disponerer din tid.
 • Du skal opføre dig ordentligt, når du er på arbejde.
 • Du skal have en ordentlig tilgang til din måde at arbejde på.
 • En chef, en kollega, en kunde, et medlem, en samarbejdspartner skal altid have et ordentligt svar.

LÆS OGSÅ: Find passionen i dit job

Slut på dette lille opråb. Slut med robust. Jeg bliver aldrig robust. Men ordentlig vil jeg godt stræbe efter at være.  

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide