Når p-piller ikke er vejen frem

Facts

P-pillen er en af de mest sikre former for prævention for kvinder. Hvis man tager p-piller korrekt, er de mere end 99 % sikre.

Omkring 400.000 danske kvinder bruger p-piller.

I 2016 udførte en gruppe danske forskere et studie om sammenhængen mellem hormonel prævention og depression. Man fulgte over en million danske kvinder fra 15-34 år over en treårig periode. Studiet viste, at risikoen for at få en klinisk depression, der kræver indlæggelse eller antidepressiv medicin, er 80 procent højere blandt de 15-19 årige piger, der har benyttet hormonel prævention. For alle kvinderne i studiet er risikoen 40 %

Jeg fik udleveret mine første p-piller da jeg var 14 år. Min far var alene med en børneflok som består af mig og mine to ældre søskende. Min far og søster havde talt om det der med at være seksuel aktiv. Et emne som vi altid har været meget åbne omkring i hjemmet. De blev hurtigt enige om at p-pillen ville være et fornuftigt valg, for hende og jeg. Så jeg sagde ja tak til ansvarlighed og tog imod dem med glæde.

LÆS OGSÅ: Hvordan aktiverer du det bedste i dig selv?

Min ungdom var præget af mange ting, ligesom alle jer andre derude. Min far har gjort alting korrekt i min barndom, men det er ikke nogen hemmelighed længere, at jeg begyndte at kæmpe med ting inde i hovedet. Alle de ”små tragedier” som man oplever i sit liv, og som man normalt bearbejder, blev siddende på min nethinde som tarvelige dæmoner i alt for mange år efter. Jeg var ukoncentreret, havde store humørsvingninger, havde mareridt om natten, faldt i søvn i undervisningen, og da jeg fik fuldtidsarbejde, begravede jeg mig i det. 

Da jeg var 18, fik jeg en kæreste. Han var en stor støtte i hverdagen, men jeg sank bare dybere ned i hullet. På jobbet havde jeg evigt overarbejde, jeg var ikke forelsket, dødsfald i familien, forkerte venner, ingen overskud til de rigtige, osv. Nogle gange tænkte jeg på at ”gå i havnen.” Jeg vidste udmærket godt, at det ikke var den rigtige løsning, men nogle gange var tanken bare så befriende.

Jeg var 21 år, da jeg en dag besluttede mig for at holde en længere pause fra p-pillen. Nu havde jeg benyttet mig af produktet i 7 år, og jeg havde fået at vide af en veninde, at det var sundt at holde en pause. Så det gjorde jeg, og det føltes som om, at jeg var kommet mig over en årelang influenza. Jeg havde pludselig energi, glæde og overskud i min hverdag. Men menstruationssmerterne kom bag på mig. P-pillerne dæmpede tydeligvis for dem og nu var de ikke til at holde ud. Så jeg røg på pillen igen, og straks kom den mørke sky. Jeg følte, at jeg havde set en hel ny side af mig selv, så jeg tog til lægen for at tale om en eventuel ny form for prævention. Hendes råd til mig, var at holde mig til de p-piller som stod på recepten, og ikke købte de billige, som de kan tilbyde på apoteket, og hvis det ikke var løsningen, så kunne jeg altid komme tilbage efter en anden type p-pille. Umiddelbart fik jeg det ikke bedre, og jeg havde hverken tid eller overskud til at rende til lægen hele tiden, så jeg valgte at fortsætte showet.

Kæresten og jeg gik fra hinanden, og kort efter flyttede jeg til udlandet. Alting var nyt og spændende, og jeg havde bildt mig selv ind, at jeg var mange tusinde kilometer væk fra mine såkaldte dæmoner. Men de dæmoner var ikke mennesker, eller de rammer som jeg havde levet i, i de sidste 23 år. Det var mine tanker som drænede mig, og jeg kunne simpelthen ikke komme ud af det spind. Jeg mødte en ny fyr, tilfældigvis dansk. Han var farverig og evigglad – guds gave til alle. Efter halvandet år flyttede vi begge tilbage til Danmark, og jeg havde meldt mig som værnepligtigt i det danske forsvar. Hvad der skulle være en glad og spændende tid for mig, blev desværre den mørkeste af dem alle.

Det var november, mørket faldt hurtigt på, og lige den dag måtte jeg bare have fred og ro i hovedet. Jeg efterlod vennerne på kasernen, og gik en tur i vores øvelsesterræn. Jeg tænkte slet ikke, jeg var bare afklaret. Jeg endte ved vandkanten af en stor sø. Og der i mørket stod jeg bare. Jeg husker, at det eneste der holdte mig fra at gå i søen, var ikke om jeg kunne gennemføre det mentalt. Niks, det var tanken om jeg var stærk nok til holde mig selv under vandet fysisk. Ellers ville jeg have et forklaringsproblem, når jeg til sidst ville være tvunget til at vende tilbage til de andre, sjaskvåd. Så jeg stod der bare i mørket, i jeg ved ikke hvor mange timer. De andre var gået i seng, da jeg vendte tilbage til kasernen. Det er første gang jeg fortæller om den aften. Når jeg tænker tilbage, er det med helt andre øjne. For filan, hvor var det en egoistisk ting at overveje.

Den nye fyr smuttede kort efter, og jeg bebrejder ham ikke. Han kendte mig jo kun, da jeg var på mit laveste. Det gjorde jeg jo egentlig også kun selv. Han vidste ikke, at jeg havde et højeste. Jeg havde ikke fortalt nogen om de tanker, som jeg havde kæmpet med de sidste mange år – fordi jeg meget naivt var begyndt at tænke, at det bare var min personlighed. Havde jeg vidst før, at mine tanker blev styret af en lille daglig pille, som fik mine hormoner til at gå bananas, siden jeg var 14 år, så havde jeg aldrig taget dem. ”Heldigvis” var de begyndt at blive en belastning for mig i Forsvaret, dog på en helt anden måde – jeg havde til sidst svært ved at huske dem, når dagene i felten blev lange. 

Da jeg gennemførte værnepligten, smed jeg pillen. Jeg var single, og havde ikke behov for at mingle lige foreløbigt. Snart mærkede jeg forskellen. De tanker som jeg havde sloges med de sidste mange år af mit liv, lå fjernt, hvorimod de før i tiden var der konstant. Og når jeg endelig tænker på dem, er det som om, at det er et helt andet liv. Derudover besøgte jeg en clairvoyant, for at få bugt på resten af en identitetskrise, og gav mig redskaber til at tage imod den nye verden, som havde åbnet sig for mig. 
Jeg tog mig selv i at fyre op for musikken i bilen, og skråle med, hvorimod jeg før i tiden ville sidde og tænke over, hvorfor fanden jeg overhovedet var til. Mit valg af film, bøger og oplevelser blev også langt mere positive.

Jeg sad med min mor i julen, hvor snakken tilfældigt faldt over emnet. Hun kunne fortælle, at før min far og hende blev forældre, benyttede hun også p-piller i mange år. Hun smed dem, da de ville have deres første barn, og hun følte nøjagtig det samme, som jeg havde gjort – at hun var kommet sig over en tarvelig influenza, og at hendes livsglæde blev større. Så da min bror blev født, ønskede hun ikke at genoptage den daglige dosis dæmoner og valgte i stedet en helt anden prævention. Min ene veninde, kan også nikke genkendende til at hendes humør er markant anderledes, når hun benytter produktet.

LÆS OGSÅ: 15 dages selvtillids challenge: tro mere på dig selv! 

Det gamle jeg ville ønske, at det var gået op for mig noget før; at jeg kunne have sparet mig selv for en årelang mental selvtortur. Men det gør jeg ikke, det er slut. Nu sidder jeg og tænker, hold kæft hvor er jeg taknemmelig for, at jeg fandt ud af det her nu, fremfor senere.  Hvad jeg vælger frem for p-pillen, ved jeg endnu ikke, men jeg vil gerne bukke mig i støvet for at sige farvel og tak til den. Nok havde den uheldige bivirkninger for mig, men den gjorde trods alt sit arbejde. Og bare fordi den ikke var det rette valg for mig, så kan den stadig være det for dig. Mit råd til dig derude er, lyt til din krop, og lad være med just go with the flow. Jeg havde næsten accepteret, at det her vanvid nok bare var mig – min personlighed, men det var det slet ikke.

Vi gør opmærksom på, at Team ChriChri ikke opfordrer til et p-pille-stop. Hvis du har mistanke om, at dine p-piller påvirker dit humør, bør du tale med din læge om alternativ prævention. P-piller er stadig en af de sikreste præventionsformer for kvinder. Vi bringer denne artikel, da vi ønsker at gøre opmærksom på mulige bivirkninger ved at anvende hormonel prævention, så du som læser kan træffe et velovervejet valg på et oplyst grundlag, når du skal vælge, hvilken prævention der passer til dig. 

Kilde: JAMA Psychiatryvidenskab.dkP-pille.dk

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og