Hvordan påvirker stress dine chancer for graviditet? 

Facts

EvaSofia Sølvig Thomassen

Indehaver og stifter af KvindeCosmos

Find EvaSofia på Facebook @naturemiracles5

Og på Instagram __evasofia__

Hvordan påvirker stress egentlig din chance for graviditet og hvad kan du selv gøre for at ændre det? Måske tænker du over, hvad du kan gøre anderledes for at opnå drømmen: At blive mor? Måske for første gang eller måske for anden eller tredje gang? Du ved godt at en stresset hverdag ikke er det bedste udgangspunkt, men ved du hvad der sker og hvorfor det sker?

LÆS OGSÅ: Få ekspertens bedste råd mod fertilitetsproblemer

Hvad er stress egentligt for en størrelse?
Stress er et vidt begreb, men jeg vil nævne nogle af de ting som jeg ofte ser. Det stresser din krop, at have travlt på arbejde, den er indlysende. Men der er faktisk også andre ting som giver stresstilstande i din krop og det er eksempelvis at spise dårlig eller forkert mad, det er lidt som at putte diesel på en benzinmotor – ingen tvivl om at den bil får et problem, det samme gælder for din krop. Overtræning ser jeg også ofte som en stressfaktor, vi tror vi gør os selv og vores krop en tjeneste, når vi træner, men alt for ofte glemmer vi at lytte til, når kroppen siger stop.

Det stresser også din krop ikke at lytter til dens basale behov, så som at gå på toilettet når der er behov for det, sove når du er træt og spise når du er sulten. Forestil dig en lille baby som ikke får mødt de basale behov, babyen vil skrige for at få disse behov dækket, da det er et led i overlevelsen. Det samme gælder fuldstændig for dig! Vi er bare blevet så gode til at overhøre disse behov, så vi tror det er helt normalt at vente 3 timer med at gå på toilettet eller vente med at spise, fordi det ikke passer ind.

Sidst men ikke mindst skal dine tanker også nævnes, dine tanker eller tankemylder – tanker om ting du skal nå, eller andre ting som presser dig i hverdagen (manglende graviditet) stresser din krop. Din krop kender ikke forskel på den fysiske stress og den tankemæssige stress. Den kemiske reaktion, der sker i kroppen er fuldstændig den samme, din krop tror den er i farer og du skal reddes! 

Hvad er det så der sker i din krop når du er stresset, hvad er det din krop tror du skal reddes fra?
Det nemmeste er at forestille dig, at du står på sletten og en sabeltiger er på vej i din retning, din krops DNA er nemlig kun udviklet 0,02% de sidste 40.000år, så din krop tror stadig at du lever i stenalderen, så den reagerer stadig på alt nyt som farer.

Så det din krop tror der sker, hver gang du er stresset er; at du skal reddes fra en sabeltiger! Så det der sker i din krop er, at den producerer øgede mængder af cortisol, lukker ned for fordøjelsen, skruer ned for kønshormoner, for lige nu er det hverken vigtigt om du kan fordøje din mad eller blive gravid, lige nu er der behov for al den energi der kan opstøves i dine muskler, så du kan løbe for livet eller slås, hvis det er det der skal til for at du overlever!

Når det er sagt, så bliver det pludselig indlysende at stress af alle slags, har en kæmpe indflydelse på om du kan blive gravid! Dog skal det siges at det ikke er usundt at være stresset ind i mellem – helt præcist en gang hver 6 uge kan kroppen selv regulere sig ud af.

Så står du hver dag eller ofte og føler dig presset og stresset, så bader din krop i cortisol, måske kan du også se på din mave-delle, at du har været stresset over længere tid, for det er nemlig her kroppen `gemmer` cortisol.

Så selvom det er frustrerende, så tror din krop faktisk at den redder dig, hver gang du står i en stresset situation, den tror den er smart, fordi den hjalp dig til at overleve endnu en dag på sletten, men sandheden er, at det ikke er det du har brug for. 

Så hvad kan du gøre anderledes?
Først vil jeg sige, at du på ingen måde er den eneste som står præcist, hvor du gør nu, du ved godt at du måske burde ændre på nogle ting, men hvor skal du starte? Jeg hjælper hver dag kvinder som drømmer om at få en krop i balance og komme i mål med deres drøm om at blive mor, og det jeg ser som vigtigt er, at tage små overskuelige skridt, for ellers vil ændringerne bare være endnu en stressfaktor og vi som kvinder kan godt tage munden for fuld, for at komme hurtigt i mål, men resultatet bliver alt for ofte at vi brænder sammen på vejen derhen, fordi det bliver uoverskueligt.

Så små skridt og tag ét af gangen. Første skridt, virker måske indlysende, men alligevel så glemmer de fleste af os faktisk at gøre det.

Husk at trække vejret
Prøv nu at mærke efter om du trækker vejret helt ned i maven eller om din vejretrækning sidder helt oppe i brystkassen. Kommer ilten ikke helt ned i maven – altså bliver dine lunger ikke fyldt helt ud – så får du ikke iltet din krop, altså alle cellerne i kroppen og din hjerne får ikke den ilt der er behov for, for at det kan fungere optimalt. Et åndedræt som sidder i brystkassen kaldes også for at hyperventilere, og det stresser kroppen, den tror du er i farer. Så træk vejret helt ned i maven, det beroliger dit nervesystem og fortæller kroppen af der ingen grund er til at stresse. Et lille fif er at sætte hænderne i siden med tommelfingerne bagpå – kan du mærke, at du udvider dig når du trækker vejret ind – både for og bag, så er du rigtigt godt på vej.

Andet skridt kan for nogen kræve lidt tilvænning, men her kan du virkelig sætte en masse point ind på kontoen.

Gå i seng om aftenen
Lig helst i din seng senest kl. 22 – din krop reparerer sig selv i løbet af natten – den danner nye celler, reparerer hvor der er behov og den begynder kl. 22.30, og ligger du ikke i sengen inden da, snyder du dig selv og din krop for at kunne vågne næste morgen klar til endnu en dag.

Føler du dig træt før kl. 22 så hop endelig i seng. Gør du ikke det, vil du være mere tilbøjelig til at sidde og spise ting som du tror, din krop har behov for, for at kunne blive ved. Det kan være chokolade, kage eller måske en kop kaffe som pludselig trækker helt vildt!– det giver dig følelsen af, at du lige kan trække sengetiden en time mere. Men din krop er faktisk slet ikke sulten, den fortæller dig at den har behov for hvile. Den har ikke behov for at sidde foran fjersynet eller at tjekke Facebook, mails og så videre, den er træt. Så hop i seng, på den måde starter du altid næste dag med et energiniveau som er i top og en krop som bedre kan håndtere situationer, hvor du bliver stresset.

Tredje skridt

Spis god nærende mad.
God og nærende mad giver din krop alle muligheder for at blive fyldt op, og der er noget at bygge videre på. Vælg helst økologisk mad, så slipper du for pesticider og andet skidt, som belaster din krop – vælg helst til hvert måltid grøntsager, kød eller anden form for protein og noget fedt så som smør, mayonnaise, pesto eller nødder. Så er din krop dækket godt ind og kombinationen af de ting giver dig en optimal optagelse af vitaminer og mineraler i maden. Og et godt tip er at sørge for altid at have noget med i tasken, så som forskellige nødder, eller grøntsager som er lige til at hapse.

Det fjerde skridt er de fleste af os gode til at glemme. Når vi har sat os et mål, så handler det om at komme i mål så hurtigt som muligt, men mange oplever også at glemme dette element, så bliver det ofte svært at holde fast i det nye, og vi falder tilbage til de ting vi gjorde tidligere.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver din drøm om graviditet hurtigere opfyldt!

Nydelse
Så husk at livet skal være en nydelse, husk at vejen til en krop i balance uden stress skal være fyldt med nydelse, nyd at gøre gode ting for dig selv, nyd at mærke hvad en vejrtrækning gør ved din krop, nyd at spise dejlig mad, nyd at have mere overskud, nyd livet. Når vi gør tingene med nydelse, så er et pludselig nemt at gøre mere af det som føles rart, det motivere os på en god måde i stedet for at vi flyver afsted uden at mærke os selv.

Sidst men ikke mindst er de sidste skridt et vigtigt element for et liv i balance og uden stress.

Hav tålmodighed
Hav tålmodighed med dig selv og din krop, husk at lytte til den og gør det som føles rigtigt for dig. Når du formår at have tålmodighed med dig selv, så er det så meget nemmere at mærke hvad din krop forsøger at fortælle dig den har brug for, og når vi kan give vores kroppe hvad den kalder på af ro, hvile, mad, omsorg og kærlighed så skaber det ro i nervesystemet og giver en hverdag uden stress.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være