Karrierefejlen du ikke ved du begår 

Dine kollegaer og din chef tænker måske på dig som kontorets sludrechatol. Når du skal pitche en opgave på arbejdet, lægger du så mærke til at folk ser på uret eller deres telefon? Når du snakker over frokosten, hører du så dig selv plapre videre inden dine kollegaer overhovedet får færdiggjort deres sætning? Ryger du ofte ud på et sidespor når du fortæller en historie og svarer folk blot ”jaja” når du taler? Så er du formentlig en overtaler.

LÆS OGSÅ: Sådan lander du drømmejobbet

De fleste som taler for meget, opfatter det som regel ikke. Uanset om det skyldes usikkerhed eller en hel masse selvtillid, så kan denne kvalitet være karriereselvmord – Især som verden er nu. I dag er der fart over feltet, uanset hvilken branche du befinder dig i og det betyder at man ikke længere har tid til at sidde en time til et møde for at få svar på et par spørgsmål. Dine overordnede begynder måske at undgå dig, hvis du bruger en stor del af deres tid, hver gang de ser dig og hvis du heller ikke kan få dine pointer frem hurtigt til et møde, kan det være at de begynder at tvivle på dine evner til at kommunikere med store kunder. Til et jobinterview kan det også være en ulempe da du måske får snakket så meget at du slet ikke får fremlagt de kvalifikationer du har og derfor ikke får jobbet.

Det lader til at kvinder er dem der betaler den højeste pris for at være et sludderchatol. Ifølge undersøgelser viser det sig at kvinder i høje stillinger som taler meget på arbejde bliver opfattet som mindre kompetente end mænd. I en anden undersøgelse viser det sig også at folk har en tendens til at ville belønne mænd som er snaksalige, ved enten at ansætte dem eller give dem mere ansvar i virksomheden, mens kvinder der taler meget bliver set som dominerende og anmassende. For enhver medarbejder er evnen til at kunne give klare informationer hurtigt dog en god værdi. Vi har derfor samlet nogle gode råd for at du kan undgå at blive set som et snakkehoved.

Bliv bevidst omkring dig selv

Se efter de røde flag nævnt ovenfor. Det vigtigste tegn på at du snakker for meget, er hvis du taler ind over en anden som taler. Det kan være en fatal fejl hvis det sker under et jobinterview, og det kan ligefrem blive karriereselvmord hvis det sker ofte med din chef. Desuden kan det gøre at dine kollegaer vælger dig fra hvis du bliver kendt for at afbryde og hijacke samtalen. Sørg for at være opmærksom – i det mindste i et par dage – på hvordan andre reagere når du taler. Hvis dine kollegaer går med på dine sidespring når du ryger væk fra emnet, så klarer du dig sikkert okay, men hvis du taber dem undervejs i historien, så skal du passe på.

Læg mærke til kropssprog

Du er formentlig ved at miste din kollegaer, hvis personen pludselig begynder at kigge på uret, stopper med at holde øjenkontakt eller ikke længere tager noter (hvis det er under et møde) – Her er det vigtigt at du ender din historie hurtigst muligt!

Skriv et manuskript

Der er helt sikkert tidspunkter hvor du skal fortælle noget om dig selv. Derfor kan det være en god idé at skrive et lille manuskript på et 90 sekunders langt svar (og huske det) så du er forberedt når chefen til et jobinterview eller nogen til et netværksevent siger ”nå, fortæl mig lidt om dig selv”. Det samme gælder hvis du skal holde en tale eller lave en præsentation – Find de vigtigste punkter og hold dig til dem. Hold samtidig øje med de ovenstående tegn for at se om du skal finde tilbage på sporet undervejs. Detaljerne er vigtige i en historie, men prøv at skrue det ned til de vigtigste. Det irriterende ved at være et sludrechatol er også den tilhørende egenskab hvor man fortæller alt for mange detaljer i en historie, som hurtigt bliver for personlige, irrelevante eller upassende.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skal man være robust for at trives på arbejdsmarkedet?

Lær at lytte aktivt

Du skal ikke bare lytte overfladisk mens du venter på du kan sige noget. Lyt godt efter til hvad der bliver diskuteret og stil relevante opfølgende spørgsmål. At vise sine lytteevner kan være mindst ligeså vigtige som at vise sine talegaver. Hvis personen du taler med føler at du er oprindeligt interesseret i det du fortæller, vil de tænke positivt om dig. 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Pas på dit hår: Sådan gør du

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold. Sundt og velplejet hår er noget af det øverste på ønskelisten hos rigtig mange kvinder og mænd. Dit hår er

De lækreste spinatvafler

Ingredienser1 banan 1 dl frosne ærter 1 stor håndfuld frisk spinat 1 håndfuld frosne broccoli 1-2 dl havregryn afhængig af, hvor faste vaflerne skal være