[single_post_category_name]

Guide: 10 Nemme vasketips til at undgå tøjspild

Har du også fået ødelagt tøj i vaskemaskinen? Du er ikke den eneste. 90 % af vores tøj bliver smidt ud, længe før det behøver – vores outdatede og misforståede omgang med tøjvasken har skylden. Få opdateret dine vaskevaner med denne guide til, hvordan du kan beholde dit tøj i længere tid.

LÆS OGSÅ: 4 bæredygtige aktiviteter i København

Vi er mange, der elsker at shoppe tøj. Vi er også mange, der oplever, at vores tøj hurtigt mister farve og form. Det betyder, at vi smider tøj ud som aldrig før. I dag bliver 90 % af vores tøj smidt ud før tid. Omkring 70 % af tøjspildet skyldes falmede farver, at det er gået ud af form, eller at det er krympet. Vores modetøj lever et kortvarigt liv, til trods for at stadig flere modehuse sætter fokus på bæredygtighed og kvalitet. Hvad du måske ikke ved, er, at der inden for de seneste år er foregået en mindre revolution inden for udviklingen af tøjpleje, så er det på høje tid at få tjekket op på dine vaskevaner og de nye muligheder!

1 ud af 3 undlader faktisk at købe tøj mærket med ’Dry Clean Only’ eller ’Håndvask’, da de tænker, at det bliver for besværligt. Men mange af de nye vaskemaskiner har moderne funktioner som dampprogrammer, og kan uden problemer vaske uld, silke og kashmir, så du slipper for at sende tøjet til rens. Elektronikproducenten AEG har netop lanceret deres nye kampagne, ‘Care Label Project’, der i Norden går under #Fashionwash. Kampagnen er udviklet i samarbejde med førende modebrands som WHYRED. Som led i kampagnen lod det kendte modebrand sin forårskollektion vaske blot få timer før designerens show under modeugen i Stockholm. Formålet var at vise, hvor langt vi er kommet, og at man kan vaske og tørre alt i de nye maskiner, uden at tøjet behøver at lide overlast.

Her får du den ultimative guide, så du kan opdatere dig på, hvordan du vasker dit tøj.   

– Brug dit tøj – gerne mere end en gang, før du vasker det!

– Alt tøj kan gå i vaskemaskinen og i tørretumbleren. Nye maskiner kan faktisk vaske, opfriske, dampe og tørre alt det, du troede, der skulle til rens eller håndvaskes, som fx silke, uld og kashmir.

– Du kan roligt købe tøj mærket med ’Dry Clean Only’, det hele kan gå i maskinen. Kig gerne efter, om maskinen er Woolmark-certificeret, så er du sikker.

– Ret dit sarte tøj ud efter vask. Særligt uld har brug for lige at blive rettet ud.

– Din maskine har mange forskellige programmer, udnyt det – den kan mere, end du tror!

– Pas på med at overvaske dit tøj. Det slider på tøjet og får det til at se kedeligt ud. Har du bare haft kjolen på en enkelt aften, så hæng den i et åbent vindue, eller tjek, om din vaskemaskine har et dampprogram. Det frisker tøjet op og retter krøllerne ud.

– Spar på vaskemidlet. Vi bruger gerne rigelige mængder af vaskemiddel i den tro, at tøjet ellers ikke bliver rent. Men faktisk skal du undgå overforbrug, idet sæben lægger sig som en hinde på dit tøj og i vaskemaskinen.

– Drop gerne vaskebolden, da sæben ikke mikses med vandet, inden det når tøjet. Kig gerne efter ÖKOMix-systemet, funktionen sikrer optimal blanding, så du undgår sæberester.

– Undgå håndvasken! Mange tror, at håndvask er den bedste måde at beskytte sit sarte tøj på – det er forkert. Sæben opløses ikke ordentligt, og du kan ikke styre temperaturen – det kan skade tøjet, særligt sarte materialer som silke, uld, viskose, BH’er mv.

– Drop de høje temperaturer. De fleste vasker ved minimum 40 grader, men de nye maskiner vasker rent ved 20-30 grader. Så slipper du også for, at de høje temperaturer slider på tøjet, krymper det og får farverne til at falme, samt du sparer penge på varme-/elregningen. 

LÆS OGSÅ: Auping: Når søvn & bæredygtighed går hånd i hånd

Kilde: AEG

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide