Desirée Ballegaard: De ultimative råd til dit boligkøb

Facts


Desirée Ballegaard

Desirée er grundlægger af Financial Confidence, som tilbyder uvildig finansiel rådgivning til private og erhverv. Hun har en solid baggrund inden for den finansielle sektor, hvor hun har arbejdet som hhv. financial manager på administration af investeringsfonde, og som revisor og har derudover været flere år i bankverdenen.

Desirée er uddannet cand.merc.aud. og har en HD i Organisation og Ledelse fra CBS.

Du kan læse mere om Desirée herog følge hendes blog her

Dette skal du overveje og have styr på, inden du køber bolig

For de flestes vedkommende er udgiften til boligen den største udgift i privatøkonomien, hvorfor det er vigtigt, at du er bedst muligt forberedt og ved, hvad du går ind til, inden du kaster dig ud i køb af fast ejendom. Her er de ting, du bør vide, når du skal købe bolig:  Når man har taget beslutningen om at ville købe fast ejendom, er det først og fremmest altid en god idé at gå en tur ned forbi sin bankrådgiver, advokat og eventuelle uvildige finansielle rådgiver, inden man skriver under på noget. En købsaftale er nemlig bindende, og du kan dermed komme til at skulle betale mange penge i godtgørelse, hvis det viser sig, at der er forhold som gør, at du ikke kan eller vil købe boligen alligevel.

LÆS OGSÅ: Sådan sparer du penge i hverdagen! 

Banken

Det er et krav, at du selv skal kunne lægge minimum 5 % af købesummen. Køber du fx for 1.000.000 kr., skal du selv kunne lægge 50.000 kr., hvilket vil sige, at du på forhånd skal have minimum dette beløb i opsparing, som du vil bruge til udbetalingen af boligen, for at du kan blive godkendt til køb af den pågældende ejendom.

Banken kan udstede et lånebevis/købsbevis, som typisk gælder 6 måneder frem, fra det er blevet bevilget/udstedt. Du er med dette i hånden forhåndsgodkendt til at kunne købe en bolig til det beløb, lånebeviset/købsbeviset lyder på, og dermed det, du har råd til. Det betyder, at du kan springe til med det samme og handle som den første, når du er ude og kigge på bolig, således at drømmeboligen ikke bliver taget for næsen af dig.

Husk, at hvis du køber bolig for det beløb, din økonomi maksimalt kan bære, bliver dette en afvejning mellem en dyr bolig og mindre frihed/luft i økonomien til fx ferie, uforudsete omkostninger, ny bil m.m., for hvilket man skal gøre op med sig selv, hvordan man økonomisk vil spændes op.

Din bankrådgiver er bankens mand: Han er hængt op på salgstal, han skal nå. Derfor kan det godt betale sig at tage en uvildig finansiel rådgiver med på sidelinjen, når du skal igennem en boligkøbsproces. Det sparer dig for tid og kræfter, og det sikrer dig de bedste forhold med kvalificeret hjælp.

Advokat

Underskriv aldrig en købsaftale uden bank- og advokatforbehold. På den måde kan du frafalde handlen uden at skulle betale omkostninger til sælger, hvis du skulle fortryde eller der skulle opstå problemer, hvormed banken eller advokaten ikke kan godkende handlen. Eventuelle rettelser, betingelser og/eller forhold i købsaftalen skal være afklaret og/eller indarbejdet i købsaftalen, inden denne underskrives.

Når købsaftalen er underskrevet af dig og sælger, har du seks hverdage til at kunne fortryde dit boligkøb, hvilket skal foreligge skriftligt. Du har bevisbyrden for, at denne er modtaget af modparten inden fristens udløb.
Når du køber bolig, er det vigtigt at få undersøgt/gennemgået købsaftalen for handelsvilkår og eventuelle servitutter, der skulle være tinglyst på ejendommen, samt for andet der begrænser dig som køber. Dette hjælper en advokat dig med. Ligeledes er det væsentligt at få undersøgt/gennemgået de resterende dokumenter for, om der skulle være jordforurening eller nedgravede olietanke på grunden, for forhold omkring en eventuel ejerforening eller grundejerforening samt for forhold i tilstandsrapporten eller vedrørende energimærket. Er der ikke styr på ovenstående, kan du nemlig risikere at købe ”katten i sækken”.

Til sidst hjælper advokaten med at udarbejde skødet samt refusionsopgørelsen, som vedkommende ligeledes sørger for at opnå godkendelse af. Når skødet er tinglyst anmærkningsfrit, kan købesummen frigives, og handlen er afsluttet.
Det er vigtigt, at du husker at tegne hus- og ejerskifteforsikring inden overtagelsesdagen eller den dag, du har ejendommen til din disposition – ellers er forsikringen ikke gældende og dækker ikke.

LÆS OGSÅ: Desirée Ballegaard: 11 tips til en sund økonomi

Ejendomsmæglerne

Ejendomsmægleren har til opgave at vurdere den pågældende bolig, samt markedsføre og fremvise denne til en eller flere potentielle købere med det formål at få boligen solgt. Yderligere varetager mægleren også udarbejdelse af formidlingsaftalen (aftale mellem mægler og sælger for salg af boligen), salgsbudgettet (budget over salgsprovenu/tab til sælger), indhentning af tilstandsrapport, el-eftersyn, energimærke og andre relevante dokumenter vedrørende ejendommen. Mægleren udarbejder også salgsopstilling og endeligt en købsaftale.  Det er vigtigt at huske, at en mægler er sælgers mand: Han repræsenterer sælgeren, er dennes rådgiver og varetager sælgers interesser i salgsprocessen.

Kontantprisen, som er anført på boligen, er udbudsprisen; denne er som udgangspunkt altid til forhandling. I dag er det nemt at finde udbudspriser, oplysninger om boligen, plantegninger, liggetid og billeder af de boliger, der er til salg. Gør dig selv den tjeneste at bruge tid på at kigge det igennem og undersøge det pågældende område for, hvad kvadratmeterprisen gennemsnitligt er udbudt til. Undersøg også, hvad andre ejendomme i området for nyligt er solgt til – dette kan du fx gøre på boliga.dk og boligsiden.dk.

På den måde får du en god indikator på, om ejendommen er prissat til markedsprisen (dvs. efter udbud og efterspørgsel), og du opnår dermed et grundlag for forhandling. Ejendommens stand, størrelse, beliggenhed og område generelt er selvfølgelig også faktorer, der spiller ind på prissætningen af ejendommen. Vær også opmærksom på ejendommes liggetid, dvs. den tid, ejendommen har været til salg. Lang liggetid kan betyde, at ejendommen er svær at komme af med; måske er den prissat for højt, har dårlig beliggenhed, er en bolig til en lille køberskare, er i dårlig stand, grund med jordforurening, har nedgravet olietank, der er en uhensigtsmæssig kommunal plan for ejendommen eller området m.v.

Selvom de fleste mæglere bruger samme metoder for vurdering af en bolig, kan der dog alligevel fra mægler til mægler være forskel på, om de sætter en konservativ eller en optimistisk pris – så vær forberedt, når du skal forhandle.

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide