Hvilken personlighedstype er du?

Hvor motiveret er du, for at blive en bedre udgave af dig selv, på en skala fra 0-100?

LÆS OGSÅ: 3 tips til en vellykket præsentation på jobbet

Første skridt er at se på, hvad der grundlæggende betyder noget for dig som menneske. Er det ordentlighed, empati, succes, kreativitet, viden, skepsis, eventyr, retfærdighed, fred eller noget helt andet?

Hvilke værdier og adfærdsmønstre gør sig gældende for lige præcis dig? Det der har betydning for dig og motiverer dig, er ikke nødvendigvis det samme, der motiverer dem omkring dig. Og de værdier du har, er ikke nødvendigvis essentielle for dine søskende, forældre, veninder, kolleger eller din partner, selvom det kan være svært at forstå.

Måske er du hende, der altid hjælper alle andre mennesker og har tendens til at glemme sine egne behov. Måske er du hende den kreative eksistens, der søger dybde eller måske er du hende, der altid jagter det næste eventyr og elsker at rejse, opdage og udforske.

Forståelse for forskellighed

Når du har fået indsigt i din egen personlighedstype, er det også interessant, at lære mere om dine medmenneskers personlighedstyper. Ved at få indsigt i hvordan forskellige menneskers hjerner er skruet sammen, kan du udvikle en større tolerance over for mennesker, der er anderledes fra dig selv; den pernittengryn kollega, skeptiske søster, kontrollerende mor, sløsede partner eller opmærksomhedskrævende veninde. Vi kender alle følelsen af, at en anden person er helt ved siden af eller umulig at samarbejde med. Men det handler om, at vi alle er programmeret helt forskelligt.

Grafik © michaelgroser.dk

Enneagrammet er en psykologisk model, der fungerer som et slags landkort over 9 forskellige ligeværdige personlighedstyper. Gennem selvindsigt og refleksion kan vi udvikle en større accept af os selv og andre mennesker. På den måde kan vi skabe større tolerance, udvikle bedre relationer, få et bedre familieliv, et sundere parforhold, forstå vores børn bedre og udforske de temaer, der viser sig at være vigtige for os. Vi kan forandre rigtig mange ting i vores liv med Enneagrammet som værktøj.

Brug og overforbrug af dine talenter

Find ud af hvad dine styrker er. Du har ikke svagheder, men talenter du kan overforbruge. Det betyder at dine styrker også er dine faldgruber. Hvis du fx er hende den visionære, igangsættende og eventyrlystne, kan du i ubalance optræde flyvsk, ufokuseret og grådig.

Hvis du er i ubalance, indtager du en stresstype. Det kan være rigtig rart at læse om sin stresstype, forholde sig til hvad stress og ubalance gør ved lige præcis dig og erkende den adfærd du kan have, der er knap så fed – hverken for dig selv eller andre. Når du bliver bevidst omkring, hvordan din adfærd er, når du er i ubalance, vil du begynde at se dig selv og verden på en ny måde og kunne begynde at agere mere hensigtsmæssigt. Hvis dine styrker er, at du er korrekt, ordentlig og udfører et grundigt stykke arbejde, kan du i ubalance fx blive perfektionistisk og rigid. Det er et eksempel på overforbrug af talenter.

Prøv at gennemskue hvilke styrker og ressourcer folk omkring dig har. Værdsæt styrkerne, få indsigt i hvordan forskellige typer mennesker optræder i henholdsvis balance og ubalance og skab en større forståelse af dig selv og de mennesker du omgiver dig med.

Spred dine vinger

I Ennegrammet tales der også om vinger. Du kan identificere dig med en type, men også med en af nabotyperne, også kaldet vingerne. Dit udviklingspotentiale ligger ofte i den vinge du har mindre kontakt til. Hvis du fx er 3’er er dine vinger de to naboer; 2 og 4. Hvis du er 3’er i kontakt med din 2’er-vinge, vil du højest sandsynligt være empatisk og hjælpsom. Du kan med fordel arbejde på at udvikle din 4’er-vinge, som fx kan være at arbejde med det æstetiske og at fordybe dig noget mere i dine egne følelser og behov, og være en mere autentisk udgave af dig selv.

Autentiske relationer er ægte kærlighed

Hvis du sammen med dine nærmeste kan være mest muligt autentisk – altså være den du er, uden at prøve at være noget andet – vokser den ægte kærlighed frem. Det fordrer også at du accepterer dine nærmeste for hvem de er. En betingelsesløs accept af den anden person, inklusiv de aspekter af personen, du kan have svært ved at rumme. Dine veninder, dine børn, din partner, den person du dater, dine søskende, dine kolleger og dine forældre har hver især fantastiske styrker og talenter, men også faldgruber og sider du kan have svært ved at acceptere.

De folk, du vælger at acceptere betingelsesløst, samtidig med at du selv er et autentisk jeg, der kan folde sig ud, sige fra og sætte grænser, vil du komme til at indgå i sande, kærlighedsfyldte og tilfredsstillende relationer med.

Så hvem er du? Hvilke styrker har du som skal fodres? Og hvilke faldgruber skal du være bevidst om? Hvori ligger dit udviklingspotentiale?

Vi skal erkende, at vi skaber vores egen virkelighed. Dét vi fodrer i os selv, får lov at vokse.

LÆS OGSÅ: 5 måder til at fremme ligestillingen på jobbet

Tag testen HER og find ud af hvilken af typerne, der passer bedst på dig. Der er mange variationer af hver enkelt type, men du vil kunne identificere dig med de værdier, der definerer din type. Bliv klogere på dine egne og andres styrker og faldgruber. Få dine veninder, familiemedlemmer og kolleger til at tage testen og bliv klogere på hinanden.

KILDE: Michael Groser – ”Enneagrammet i praXis

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide