Er jeg i overgangsalderen?

Er du i fyrrene, start halvtredserne og oplever du hedeture, hjertebanken, blødningsforstyrrelser og urininkontinens – så kan det meget vel tyde på, at du er i overgangsalderen. Cirka 3 ud af 4 kvinder har gener af den ene eller anden art, forårsaget af de symptomer som følger med overgangsalderen. ChriChri har snakket med Charlotte Strand, som er en af de mange kvinder, der befinder sig i overgangsalderen.

Blødningsforstyrrelser, svedeture, hyppigere blærebetændelse, hjertebanken, tørre slimhinder i skeden, humørsvingninger og urininkontinens er blot nogle af de symptomer, der findes i forbindelse med overgangsalderen. Overgangsalderen indtræffer ofte hos kvinder i alderen 45-55 år, som får svingende blødninger og til sidst helt udeladt menstruation. Ofte forekommer der også flere symptomer end blot blødningsforstyrrelser.

49-årige Charlotte Strand vågnede op en morgen for halvandet år siden til et forandret liv. Hun var i tvivl om, hvem hun var, hvilket aldrig har været et problem for Charlotte førhen. Men hun vidste med det samme, at noget var galt.

En af de mange kvinder i overgangsalderen er Charlotte. Overgangsalderens symptomer ramte hende for halvandet år siden. Først med korte svedeture som Charlotte blev bekymret over, fordi det kunne være begyndende angst. Efter den morgen for halvandet år siden kontaktede hun lægen.

”Der var ikke snak om overgangsalderen på det tidspunkt – jeg blev undersøgt ved lægen, men der var ikke noget galt med mig. Men mine symptomer forsvandt ikke, og jeg følte det som om, at jeg var i puberteten igen. Jeg kunne bare mærke, at jeg ikke var mig selv. Det har været fuldstændig forfærdeligt, ” siger Charlotte. 

Charlottes hverdag begyndte at blive forandret. Hun var ked af det, men alligevel ikke ked af det. Hun var energiforladt, havde manglende sexlyst, svimmelhed, smerter ved samleje, svedeture, blødningsforstyrrelser og lægen undersøgte hende derefter for depression.

”Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg havde det liv, jeg ønskede, med den mand og de børn jeg ønskede. Men jeg begyndte at få en slags identitetskrise, om at jeg skulle realisere mig selv, og om det var meningen, at tingene skulle være sådan her. Jeg gik ved siden af mig selv hele tiden – det ødelagde noget af min livskvalitet, ” siger Charlotte.

Til sidst tog lægen en blodprøve af Charlotte, og den viste meget tydeligt, at Charlottes symptomer var ensbetydende med overgangsalderen.

Charlotte prøvede alt i kampen mod symptomerne såsom hormoner, naturmedicin, zoneterapi og nåle. Men det eneste der har hjulpet lidt på symptomerne, er en hormonspiral, som har hjulpet på Charlottes blødningsforstyrrelser, samt akupunktur som afhjælper svedeturene.

Mere viden om overgangsalderen
Overgangsalderens symptomer påvirker Charlottes hverdag i stor grad. For Charlotte ved aldrig, hvordan hun har det. Nogle morgner kan hun være badet i sved, have hovedpine, føle sig influenzaramt, samt græde, uden at vide, hvorfor hun græder. Andre dage kan hun være helt vildt glad. Humørsvingningerne er dem, der for Charlotte er den største udfordring i forhold til at være sammen med andre mennesker.

”Når jeg er ude blandt folk, ville jeg ønske, at de vidste, hvorfor jeg har humørsvingninger og skal skifte en kjole, fordi jeg har svedeture. For det er helt naturligt. Der er aldrig nogen, der taler om det – det er som om, det er et tabu. Det synes jeg er synd, fordi mange døjer med det. Det er bare ikke noget, man snakker om. De kvinder der kommer ud for det her, skal virkelig vide, hvad der sker, ” siger Charlotte.

Charlotte har et håb om, at man en dag tør tale om problemerne. Hver gang Charlotte prøver at tage emnet op, bliver det lukket ned igen. Charlotte håber på, at det en dag bliver et samtaleemne, og folk får mere viden om overgangsalderen.

Charlotte havde aldrig tænkt over overgangsalderen, før hun selv stod i det, og havde hun vidst mere om emnet, kunne hun have undgået tankerne om, om hun var ved at blive alvorlig syg. For symptomerne ligner stress, depression og angst.

”Det kom som et chok, og fordi jeg ingen viden havde, vågnede jeg en morgen og var fuldstændig i panik over, hvad der skete med mig. Nu har jeg en erkendelse af, at det er en del af mit liv. Det er noget, man skal igennem, og jeg håber, det bliver anderledes på den anden side, fordi det er en kamp hver dag, ” siger Charlotte.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og