Tør du at gå pensionisttilværelsen i møde uden en pensionsopsparing?

Facts

Desirée er grundlægger af Financial Confidence, som tilbyder uvildig finansiel rådgivning til private og erhverv. Hun har en solid baggrund inden for den finansielle sektor, hvor hun har arbejdet som hhv. financial manager på administration af investeringsfonde, og som revisor, hvor hun har revideret små og mellemstore virksomheder samt større personlige selvangivelser. Slutteligt har hun været flere år i bankverdenen, hvor hun bl.a. har rådgivet kunder inden for privatøkonomi, pensioner, investeringer samt boligkøb.

Desirée er uddannet cand.merc.aud. og har en HD i Organisation og Ledelse fra CBS.

Du kan læse mere om Desirée her og følge hendes blog her.

 

Det er vigtigt at tage stilling til hvilken levestandard, man gerne vil have, når man skal på pension. Derfra skal man så tidligt som muligt budgettere og planlægge at lægge til side hertil, selvom det føles som uoverskueligt langt ude i fremtiden.

Hvorfor skal jeg spare op til pension?

En pensionsordning sikrer dig en indtægt ud over folkepensionen, når du går på pension. Du kan således forsørge dig selv og opretholde en fornuftig levestandard, når du forlader arbejdsmarkedet og ikke længere har din almindelige lønindtægt. Pension kan enten være et engangsbeløb eller en løbende sum, som du kan få udbetalt, når du går på pension.

Alle, der er dansk statsborger, har bopæl i Danmark og har boet minimum 3 år i Danmark fra alderen 15 år til pensionsalderen, er sikret folkepensionens grundbeløb, uanset opsparing eller mangel på samme. Alle, der opfylder kriterierne, vil modtage 73.920 kr./år, det vil sige 6.160 kr./måned, som er grundbeløbet. Dernæst kan man opnå tillægsydelse og ældrecheck afhængigt af din opsparing/formue som pensionist.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du investere: Kvinder opnår større afkast!

Se tabellen nedenfor:


Kilde: Borger.dk

Du kan som enlig folkepensionist uden opsparing opnå en månedlig indtægt før skat på 14.119 kr., som efter skat skal dække alle faste udgifter. Dette betyder for de flestes vedkommende, at der ikke er plads til fornøjelser i pensionisttilværelsen. Det er også vigtigt at have i mente, at det offentlige pensionssystem løbende bliver reguleret, tilpasset og ændret. Derfor kan vi ikke være sikre på, hvordan det offentlige pensionssystem ser ud, når vi engang skal på pension – eller om det overhovedet stadig eksisterer, som vi kender det i dag.

Det er derfor vigtigt, at du selv tager stilling til og ansvar for din egen fremtid og sætter penge til side til pension, så du har mulighed for at opretholde en fornuftig levestandard med plads til de fornøjelser, du gerne vil have.

Så længe lever vi

Vi lever i dag længere end vores forfædre, og denne tendens vil kun fortsætte. Forskere mener, at dette vil være som følge af bedre helbred og levevilkår. Dette betyder, at der derfor stilles større krav til vores opsparinger. Vi skal sikre os, at disse er gearet til at kunne forsørge os, når vi engang forlader arbejdsmarkedet.

I Danmark er middellevetiden for nyfødte drenge 78,8 år, mens den for nyfødte piger er 82,8 år (jf. Danmarks Statistik). Med udgangspunkt i en pensionsalder på 68 år (nuværende folkepensionsalder for alle født efter 1. januar 1963), har kvinder derfor i gennemsnit 14,8 år på pension, hvor mænd har 10,8 år på pension. Dette betyder således, at kvinder i gennemsnit har 4 år længere tid på pension, hvor de ligeledes skal kunne være i stand til at forsørge sig med deres pensionsopsparinger.

Start så tidligt som muligt

Det bedste råd med henblik på opstart af pensionsopsparing er at starte så tidligt som muligt. Jo tidligere du starter med at spare op, des mindre behøver du at sætte til side hver måned for at opnå den ønskede pension. Dette hænger sammen med, at dine penge får lov til at arbejde for dig i længere tid, end hvis du først sætter penge til side senere. Du vil altså opnå et større afkast, og dine penge får lov til at yngle længere tid som konsekvens heraf.

Det at opspare handler om, at du udsætter et forbrug, du kunne have haft i dag, til et forbrug du vil have i fremtiden. Lav et budget, og gør dig det klart, hvor meget du kan og vil undvære til din pensionsopsparing.

LÆS OGSÅ: Desirée Ballegaard: 11 tips til en sund økonomi

Unge i dag har generelt langt flere penge mellem hænderne, end deres forældre og bedsteforældre havde på deres alder. Dette stiller tilsvarende store krav til, at unge i 20’erne tager de rette valg og forvalter deres penge til gavn for dem selv nu og her og i fremtiden. Det er som oftest først i 30’erne, hvor arbejdslivet, karrieren og/eller familielivet rigtigt er taget til, at man har fået oprettet en pensionsopsparing via arbejdet som en del af ansættelsen. Hertil indbetaler både du og din arbejdsgiver via din løn, men fokus er som regel minimal, fordi pensioneringen virker til at være så langt ud i fremtiden.

Hvor meget skal jeg spare op?

Hvor stor en opsparing, du skal have til pension, afhænger af, hvor meget du mener, du skal have for at opretholde en (for dig) fornuftig og værdig levestandard som pensionist. En god metode, til at finde frem til hvorvidt du har en tilstrækkelig opsparing, er at undersøge, hvor meget du har opsparet indtil nu, og dine forventede udbetalinger, for derefter sammenligne dette med din nuværende indtægt før skat. Er der væsentlig forskel og mindre på opsparingen/ forventede udbetalinger, end hvad du finder tilstrækkeligt, kan det være en god idé at hæve indbetalingen til din pension.

Søg altid hjælp hos en specialist foat sikre dig, at du har den rigtige sammensætning af pensionsordninger, forsikringer og indbetalinger ud fra dine behov og situation. Sikr dig også, at det er optimalt ud fra din skat og dine fradrag hertil.

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og