6 enkle principper at leve efter – når det gælder din privatøkonomi

Facts

Desirée er grundlægger af Financial Confidence, som tilbyder uvildig finansiel rådgivning til private og erhverv. Hun har en solid baggrund inden for den finansielle sektor, hvor hun har arbejdet som hhv. financial manager på administration af investeringsfonde, og som revisor, hvor hun har revideret små og mellemstore virksomheder samt større personlige selvangivelser. Slutteligt har hun været flere år i bankverdenen, hvor hun bl.a. har rådgivet kunder inden for privatøkonomi, pensioner, investeringer samt boligkøb.

Desirée er uddannet cand.merc.aud. og har en HD i Organisation og Ledelse fra CBS.

Du kan læse mere om Desirée her og følge hendes blog her. 

Alle har på et tidspunkt i deres liv fået besked på, at de skal ”rydde op”, men vi er aldrig blevet vist, hvordan man rent faktisk skulle gøre dette smart, enkelt og effektivt. Vi har lært det ved at kopiere andre, som heller ikke har fået det vist, men som simpelthen har lært det ved at prøve sig frem og af at lære af de fejl, de har begået.

LÆS OGSÅ: Tør du at gå pensionisttilværelsen i møde uden en pensionsopsparing?

 

Det samme gælder folks privatøkonomi. Vi er aldrig blevet undervist i, hvordan vi skal styre og planlægge vores privatøkonomi ud fra vores ønsker og mål, hverken i folkeskolen, på ungdomsuddannelser eller på de videregående uddannelser. Vi har igen lært noget ved at tale med vores forældre, prøve os lidt frem og lære af vores fejl. Vi er derfor utroligt dårligt stillet og altså ikke klædt godt nok på til vores økonomiske liv med de muligheder og udfordringer, vi møder på vores vej.

Om vi vil det eller ej, er privatøkonomien noget, som alt for mange er bekymrede og stressede over, hvilket er synd, fordi det absolut ikke behøver at være sådan. Vores økonomi har en stor indflydelse på vores liv og er i høj grad med til at bestemme, hvad vi har råd til og mulighed for. Derfor kommer vores økonomi også til at have en påvirkning på nogle af de valg, vi kan tage i livet, hvorfor det er væsentligt, at vi er klædt godt nok på til at varetage den på en hensigtsmæssig måde.  

Her er 6 enkle principper der er værd at leve efter, når det gælder din privatøkonomi.

Lav et budget, og følg det

Et af nøgleelementerne, når du vil have styr på og planlægge din økonomi ud fra dine ønsker og mål i dit økonomiske liv, er at lave et budget over dine indtægter og udgifter, og derefter følge dette. Lav plads til de ting, du ønsker, og de mål, du har sat dig, i dit budget. Tag løbende budgettet op til revision, og tilpas dette efter de ændringer, der sker i dit liv, samt de nye ønsker og mål, du måtte have fået.

50/30/20-princippet

Del din indkomst (efter skat) i dit budget ind efter 50/30/20-princippet som anvist nedenfor. Dermed vil der altid være penge til det essentielle, din livsstil og din fremtid (dine ønsker og mål). På denne måde indretter du dit finansielle liv og giver samtidig dig selv lov til at leve uden økonomiske bekymringer.

50%: Sæt 50% af din indkomst (efter skat) af til alle dine essentielle udgifter, altså dem der er nødvendige. Dvs. husleje, dagligvarer, forsikring, transport, aftalte afbetaling af lån mv.

30%: Sæt 30% af din indkomst (efter skat) af til din livsstil, altså dine ”vil have”-ting. Dvs. tøj, sko, fornøjelser, personlig pleje, slik mv.

20%: Sæt 20% af din indkomst (efter skat) af til din fremtid, dvs. dine ønsker og mål, i form af opsparing, nødopsparing, pensionsopsparing og extraordinær afbetaling af din gæld.

Undgå gæld

Lad så vidt muligt være med at stifte gæld. Hvis du har brug for at optage gæld for at finansiere et forbrug, som du har nu og her, så har du et overforbrug. Det bider dig kun i halen, i og med at du skal betale pengene tilbage igen med renters rente. At låne penge handler i bund og grund om, at du tager penge fra fremtiden til at bruge nu, hvilket altså kan koste dig dyrt og spænde ben for dig senere hen, hvis du fortsat bærer på en stor forbrugsgæld.

Ha’ altid en nødopsparing

Ha’ altid en nødopsparing svarende til summen af dine samlede udgifter på en periode af 3-6 måneder. På den måde har du altid penge til en nødsituation, eller hvis du i en periode ingen løn har. Dette giver dig ro, færre bekymringer og mindre stress, fordi du netop er klædt på til noget uforudset.

Forhandl løbende din løn

Alt for mange er ikke gode nok til at ”slå i bordet” og forhandle sig selv til en bedre løn ved de årlige lønforhandlinger eller ved jobskifte. Det er helt naturligt at forhandle sig til bedre løn og flere fordele i takt med, at din erhvervserfaring, faglighed, niveau, kompetencer samt det, du leverer på arbejdet, stiger.

Uden at vi som sådan tænker over det her og nu, har vores evne til at forhandle løn på sigt stor betydning for, hvordan vores forbrug, opsparing, afbetaling af gæld, pensionstilværelse, livsstil og muligheder kommer til at se ud og bliver afviklet. Så stå ved dig selv, og vær bedre til at sælge dig selv ved næste lønforhandling!

Spar op til pension

Pensionstilværelsen forekommer for mange som urealistisk langt ud i fremtiden, så det er derfor ikke her, hvor vi synes, det giver mening at sætte penge til side. Specielt ikke i 20’erne, hvor det for mange måske allerede føles økonomisk stramt. Ikke desto mindre er det væsentligt at tage stilling til og starte så tidligt som muligt med at spare op til. Det kan bare være med små summer penge. Du får nemlig fordel af “renters rente”-princippet, hvor dine penge får lov til at arbejde for dig i længere tid. Samtidig forbereder du dig til en ønskværdig levestandard, når du engang forlader arbejdsmarkedet.  

Det handler ikke om at være velhavende, det handler om at have det godt med penge og leve et berigende liv.

 

 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og