Elsker du mig ikke?

Facts


Ulrik Grønborg er advokat med speciale i familiejura og arv.

Læs mere om testamenter og andre dokumenter på hans website MinAdvokat.dk, hvor du også kan stille ham spørgsmål (gratis).

Du kan også finde ham på Facebook her.

Vil du vide mere om særeje? Så læs mere her.

 

Ulrik Grønborg er advokat og skribent i ChriChri-universet. Han vil råde og guide dig omkring emner, som berører juraen i et parforhold. 

_____

Sidste gang gav jeg fem juridiske argumenter for, hvorfor I bør gifte jer. Måske var dét, hvad der fik ham overtalt eller måske har bryllupsplanlægningen været i gang længe. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at I før den store dag når at få snakket om de juridiske forpligtelser, der følger med, når man gifter sig. Selvom det måske ikke er ”honeymoon material”, er det vigtigt at I har en fælles forståelse om, hvorvidt I ønsker, at alt skal deles, hvis I en dag går fra hinanden. Ville det være mere fair, hvis nogle ting ikke blev delt?

LÆS OGSÅ: Sådan overtaler du ham til at blive gift

Til ægtepagten os skiller
En ægtepagt har ikke fortjent sit uromantiske, dårlige rygte. En ægtepagt er intet andet end en aftale, hvor I på forhånd har bestemt, hvad der skal deles, hvis I mod forventning ikke bliver sammen til døden jer skiller. Skal I for eksempel dele de penge, han har arvet fra sine forældre, hvis I en dag bliver skilt? Hvad med de penge, du havde opsparet i din ejerlejlighed, før I flyttede sammen?

Jeg ser det som et tegn på et forholds modenhed, hvis man som par kan tage en åben snak om, hvorvidt der er noget, man gerne vil holde uden for deling – også selvom man naturligvis håber, at det aldrig bliver relevant. Hvad der er det rigtige valg for jer afhænger udelukkende af, hvilken deling netop I finder retfærdig i tilfælde af, at ægteskabet senere skulle ophøre.

Standardreglen for ægtepar
Når I bliver gift, indgår I juridisk set i et formuefællesskab. Kort sagt medfører det, at I nu er fælles om alt, hvad I ejer. Det betyder ikke, at han direkte ejer halvdelen af dine ting, mens I er gift. Det betyder, at du ved død eller skilsmisse skal give ham halvdelen af værdien af dine ting. Hvis den ene af jer har mere gæld end aktiver, deler man dog ikke gælden – den må skyldneren selv beholde efter skilsmissen. Den andens positive formue deles dog ligeligt.

Det er ikke alle ægtepar, der finder ægtefællelovens regler om ligedeling rimelige. Med en ægtepagt om særeje kan man selv bestemme, hvad man ønsker at holde uden for deling.

Hvad er særeje?
En ægtepagt om rent særeje kan kort sagt udtrykkes som ”mit er mit og dit er dit” – ligesom da I ikke var gift. Der findes forskellige typer af særeje, ligesom særejet kan indgås for hele jeres formue eller kun for noget af formuen (f.eks. for din ejerlejlighed eller hans firma). Ofte aftales, at ting der er opsparet inden vielsen skal være særeje, mens der skal ske deling af ting, der er opsparet efter vielsen.

Muligheder i en ægtepagt
Når man først åbner op for snakken om særeje, er det min erfaring, at mange par når frem til, at der er behov for en ægtepagt. Det er der naturligvis mange forskellige årsager til.

Nogen har fået eller forventer at få en stor arv eller gave fra familiemedlemmer. Mange har et ønske om, at disse beløb skal ”blive i familien”. Med en ægtepagt kan det aftales, at man ikke skal aflevere halvdelen af den gave/arv, man har fået af sine forældre, til sin eks i tilfælde af skilsmisse.

Har den ene et firma, skal I være særligt opmærksomme. Uden en ægtepagt skal firmaets værdi deles. Det vil i værste fald medføre, at firmaet må afvikles, da de færreste vil have penge til at aflevere halvdelen af firmaets værdi til ægtefællen.

Ovenstående er blot eksempler på, hvorfor andre har oprettet en ægtepagt. Jeg har aldrig oplevet, at par har oprettet ægtepagt før vielsen for at ”snyde hinanden”. Tværtimod er ægtepagter stort set altid oprettet med det formål at sikre rimelighed og i god tid forebygge, at familien senere skal strides om økonomi.

Pengeproblemer kan splitte familier ad, og det vil altid være nemmere at nå frem til en fair aftale, når man er på god fod. Starter I jeres familieliv på et ærligt grundlag, hvor der er styr på ”alt papirarbejdet”, giver I jeres ægteskab og familie den bedst mulige grobund for at lykkes fremover. 

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

Luksusfastelavnsboller

IngredienserBoller 2.5 dl. Sødmælk 80 g. smør 30 g. gær 70 g sukker 1 tsk. stødt kardemomme 2 tsk. vanillesukker 0.5 tsk. salt Ca. 450