[single_post_category_name]

Læg et budget – det betaler sig

6 tips til en bedre work-life balance

Langt fra alle har en opsparing, hvor de kontinuerligt og målrettet overfører til. Det kan måske være svært at se, hvorfor man overhovedet skal have en opsparing, når økonomien i forvejen er stram, og man føler sig bundet på hænder og fødder, når alle de faste regninger er betalt. Dog er det væsentligt at spare op og sætte penge til side til dårligere tider, nødsituationer, de ting, man ønsker sig, og ikke mindst til sin pensionisttilværelse. Men en opsparing skal ikke ses som en byrde eller noget, som er besværligt – det skal ses som noget, du gør for dig selv og din fremtid, og som er til gavn herfor.

LÆS OGSÅ: ChriChri guider: Kom igang med at investere dine penge!

Det starter alt sammen med dit budget

Hvor usexet det end lyder, så er et budget nøgleredskabet til at give dig overblik over og holde styr på din økonomi. Budgettet giver dig mulighed for at planlægge din økonomi med præcis dine ønsker og mål som pejlemærke. Når vi taler om ønsker og mål for fremtiden, er vi nødsaget til planlægge dette og derfor sætte penge af hertil i budgettet, så der er plads til de ting, vi ønsker, og de mål, vi har sat os.

Selvom et budget skal anses som en fast plan, der skal følges, er det dog alligevel vigtigt løbende at tage dette op til revision og tilpasse det efter de ændringer, der sker i vores liv. Det kan også ske, at vi får nye mål og ønsker, der skal have en plads.

At sætte penge til side handler om, at man tager et forbrug, man kunne have haft nu, og udskyder det til fremtiden. Opstiller du dette som en simpel ligning, får du følgende:

Opsparing = Indkomst – forbrug

Din evne til at spare op afhænger således af din evne til at mindske dit forbrug og/eller til at forhøje din indkomst.

Har man mulighed og plads til det i budgettet, er det anbefalesværdigt og et fordelagtigt udgangspunkt at sætte omkring 20% af sin indkomst (efter skat) af til sin fremtid. De 20 % af indkomsten skal bruges til ønsker og mål i form af opsparing, nødopsparing, pensionsopsparing og eventuel extraordinær afbetaling af gæld, såfremt dette skulle være aktuelt.

Tænk SMART, når du sætter dine mål

Når du skal spare op, kan det være en god idé at tænke SMART og få struktur på og formålsbestemt din opsparing. Dette kan nemlig være en god øvelse og motivator for at nå dine mål og ønsker.

Sæt dig selv følgende spørgsmål vedrørende det, du gerne vil opnå (mål og ønsker), og overfør det til din opsparing:

• Er målet specifikt? Hvad vil du gerne opnå, og hvordan når du i mål?

• Er målet målbart? Dine fremskridt skal være lette at måle/se.

• Er målet attraktivt?Det skal være attraktivt for dig at komme i mål, ellers vil du aldrig være motiveret og bestræbe dig på det.

• Er målet realistisk?Det skal være realistisk, at du kan komme i mål – og du skal have tilliden til, at du godt kan.

• Er målet tidsbestemt? Du skal have en deadline for, hvornår du skal være i mål. Her kan det være en god idé at klassificere dine mål efter, hvorvidt de er korte, middellange eller lange.

Opsparing til tre forskellige hovedformål

Når det så er sagt, kan vi yderligere inddele vores opsparing i tre forskellige hovedformål.

Nødopsparing
Tillad dig selv, og gør dig selv den tjeneste, altid at have et beløb stående, som svarer til minimum 3-6 måneders leveomkostninger. Dermed har du altid penge nok til at kunne dække alle dine samlede udgifter, hvis uheldet skulle være ude og du bliver opsagt, kommer til skade eller du af andre årsager ikke har en fast indkomst i en kortere periode. Dette vil samtidig give anledning til færre bekymringer over økonomien. Spørgsmålet om, hvorvidt summen af opsparingen skal kunne rumme 3 eller 6 måneders leveomkostninger, er en temperamentssag.

Opsparing til vores mål og ønsker
Her taler vi om opsparing til alle de ønsker og mål, du måtte have i livet, store som små: Det kan være ferie, ny telefon, udlandsophold, orlov til jordomrejse, familiestiftelse, huskøb, bilkøb osv. Det er her, det er vigtigt at klassificere efter sin ønsker og præferencer – hvilket mål er væsentligst og kommer først? Vurdér om de er korte, mellemlange eller langsigtede, og husk ikke mindst at tænke SMART.

Pensionsopsparing
Pensionisttilværelsen kan for mange virke som uendeligt langt ude i fremtiden, men ikke desto mindre gør denne, at man kan sikre sig en ønskværdig levestandard, når man engang forlader arbejdsmarkedet. Det er vigtigt aktivt og så tidligt som muligt at tage stilling til, hvilken levestandard man gerne vil have, når man skal på pension. Herefter er det bare at begynde at opspare hertil.

Husk, at små penge også har sin ret.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide