[single_post_category_name]

Talen til brylluppet

Et bryllup er om noget en festdag, og hvis der er noget en rigtig fest kræver, så er det en god tale! Desværre er det dog ikke os alle der er trygge ved at stille sig op på talerstolen, for hvad skal man nu egentlig sige? – og hvad skal man bestemt ikke sige? Hvis du ikke er så bekvem ved talerrollen, eller bare generelt har lidt svært ved at finde de rette ord, så har vi her en lille guide til dig, så du kan føle dig mere sikker, næste gang du slår på glasset.

 

Grib lejligheden

Lad os starte med lige at minde os selv om, hvorfor det nu egentlig er, at vi overhovedet skal stille os op og krænge vores hjerte ud offentligt? – Det skal vi, fordi livet er kort! Ja, det en af verdens mest anvendte klicheer, men faktum er altså, at vi aldrig ved hvad morgendagen bringer, og derfor bør vi udnytte lejlighederne til, at minde hinanden om den værdi vi har for hinanden. Uanset om vi taler bryllup, fødselsdag, barnedåb eller måske en mindre begivenhed, så er en tale nærmest altid på sin plads, og derfor bør vi gribe lejligheden.

 

Tal fra hjertet

Når du holder en tale, så gør du meget klogt i at afholde dig fra internettet og copypaste tasterne. Dine medhørere vil uden tvivl bemærke det, og slaget vil lynhurtigt være tabt. I stedet for bør du satse på at tale fra hjertet, og appellere til dine medlytteres følelser. Du vil med garanti opleve, at succesen er næsten så sikker, som det amen der tidligere blev sagt i kirken.

Der er naturligvis ingen krav om, at du skal tale om følelser i hverken hele eller halve timer. Faktisk behøver dit indslag slet ikke være langt, så hæft du dig endelig ved tankegangen om kvalitet frem for kvantitet. Jo flere følelser du kan vække, jo stærkere virker talen, og gode emner kunne eksempelvis være: stolthed over at kende personen du taler til. Vemod over at en tid er forbi. Glæde over det, der kommer. Ærgrelse over ting der gik galt. Faktisk behøver man ikke kun tale om positive følelser. Ifølge retoriker Søren Marquardt Frederiksen kan det faktisk virke særlig stærkt at bruge kontraster, og eksempelvis gå fra frygt til håb eller fra sorg til glæde.

LÆS OGSÅ: Kan et kirkebryllup være billigt? 

 

Gør som de gamle grækere: husk appelformerne

Din skoletid bringer sikkert svage erindringer om en oldtidskundskabslærer, der forsøgte at trumfe lærdommen om Ethos, Logos og Pathos igennem. Ringer der ingen klokke? Så lad os tage en lynhurtig opsummering: De tre begreber dækker over de ældgamle retoriske appelformer, som blev introduceret af Aristoteles for mere end 2300 år siden. Med fare for at koge hele den retoriske videnskab ind til en sten, så består essensen primært i, at en god taler altid bør tænke i de tre nedenstående appelformer, når han disponerer sin tale.

Logos: Hvilke argumenter gør mig overbevisende?

Pathos: Hvilke af publikums følelser skal vækkes, for at jeg bliver overbevisende i min tale?

Ethos: Hvordan skal jeg fremstille mig selv, for at min tale bliver overbevisende?

Ifølge Aristoteles og retorikken, så sker overtalelse bedst igennem en hensigtsmæssig kombination af de tre ovenstående appelformer. Og derfor er det naturligvis en god ide, at gøre sig disse bevidst, og inkludere dem i talen, når du slår på glasset næste gang.


Hav ét budskab og vælg ét fokus

Når man endelig har taget sig modet til at sætte ord på sine følelser, kan man sommetider opleve at talen drukner i budskaber og temaer. For minderne, værdierne og de flatterende ord er jo mange, og vi vil så gerne have dem alle sammen med i talen. Men som med så meget anden kommunikation, er det dog en rigtig god ide, at ligge sig fast på ét primært budskab, da det giver en bedre struktur i talen. Less is more – også i denne sammenhæng!

 

Brainstorming er vejen frem

Måske husker du også din gamle dansklærer, som garanteret prædikede om værdien af brainstorming? Og igen må vi slå et slag for de gamle underviserere, for brainstorming kan faktisk virkelig noget, også når det kommer til spørgsmålet om strukturering af taler.

Som så meget andet i livet, kommer gode resultater nemlig oftest af godt forarbejde, og ifølge Søren Marquardt Frederiksen er det ikke anderledes, når det kommer til talen. Derfor kan du med fordel sætte dig med et blankt stykke papir, og få dine tanker ned, før du begynder skrivearbejdet.

Du kan bl.a. brainstorme på:

Karaktertræk:

Hvilke karaktertræk er typiske for de personen du skal tale om? Er de stædige, egoistiske, viljestærke, gavmilde, farverige etc. Afslut med at understrege de ord som du finder vigtigst, og led gerne efter positive ord, som beskriver de negative træk.

Oplevelser:

Hvilke oplevelser har du haft med dem du taler til? Det kan være episoder der er sjove, rørende, uhyggelige, tankevækkende, kærlige etc. Udvælg afslutningsvis de episode der understreger de karaktertræk du vil fremhæve i din bryllupstale.

Handlinger, interesser og citater:

Lav brainstorm over de ting, som personen har sagt, ting der er blevet gjort, planer for fremtiden, interesser eller lignende. Udvælg endeligt de mest karakteristiske til din bryllupstale.

Brainstorm på gode råd:

Hvilket godt råd vil du give med på vejen? Brainstorm på alle de gode råd du kan komme i tanke om.

LÆS OGSÅ: Den ultimative checkliste til dit bryllup

 

Checklisten

Retorik er en kunst, og der er mange som øver sig i adskillige år, før de bliver dygtige. Derfor må du ikke tabe modet, hvis det ikke kommer så let til dig, det med taler. Hvis du har ovenstående i mente, og husker de råd vi har listet nedenfor, så skal det hele nok gå i sidste ende.

✓ Vær konkret og eksemplificerende: Ellers taber folk nemt interessen

✓ Kom godt fra start: Dine medhøres interesse vækkes allerede i begyndelsen af talen

✓ Øv dig godt: Hvis du kan undgå at læse op har du en kæmpe fordel

✓ Smag på ordene: Hvis ordene føles som varme kartofler i munden, vil din udtale blive præget heraf, og det kan blive op ad bakke at levere en god tale

Tal også til de andre i selskabet: Hvis du inkluderer dine medhører i din tale, er der størrer chance for succes.

Husk dit kropssprog og stemmeføring: Dårligt kropssprog og forkert stemmeføring kan ødelægge selv den bedste tale. Øv dig derfor i begge på forhånd, og du vil virke meget mere overbevisende.

 

Vil du have endnu mere inspiration til talen? Kig forbi Kkurser.dk, hvor retoriker Søren Marquardt Frederiksen giver flere råd til den perfekte tale.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide