[single_post_category_name]

Alle mænd, der forlader deres kvinder, peger på denne ene ting

Carolina Linn har en PhD inden for Læring og Psykologi, og hjælper personer og grupper med at vokse privat og professionelt. 

____

Knap halvdelen af alle par er skilt, og i langt de fleste tilfælde (ca. dobbelt så mange), er det kvinden der ønsker skilsmisse. Derfor kan vi lære noget særligt om relationen mellem mænd og kvinder, når vi kigger på den mindre andel af mænd der får nok, og vil væk fra deres kvinde.

Mænd gir sjældent op, de gør meget andet inden de når dertil. Men når de gør det, er det altid fordi de simpelthen ikke kan gøre deres kvinde tilfreds. I vrede øjeblikke, vil mænd måske skyde skylden på deres kvinde, og gøre hende besværlig, men under krusningerne, eller de voldsomme følelser på overfladen, bebrejder manden ofte sig selv, og føler sig hamrende utilstrækkelig, særligt i forhold til sin egen maskulinitet. Og hvorfor egentligt det? Det kunne måske være nemmere for manden (og for kvinden) at blive i troen om forskelligheden og et dårligt match. Problemet er bare, at vi her ikke fanger den dybere grund til opgivelsen.

Knap halvdelen af alle par er skilt, og i langt de fleste tilfælde (ca. dobbelt så mange), er det kvinden der ønsker skilsmisse

Jeg er vokset op i 70-80’erne med ligestilling og kvindefrigørelse, og har mere end én gang fået at vide at mænd og kvinder er ens og kan det samme. Det kan vi bestemt også (næsten) ud fra et samfundsmæssigt synspunkt. Men går vi til biologien, vores krybdyrshjerne og vores indre kemi (hormoner, mængder af grå og hvid hjernemasse osv.), er der en lang række forskelle vi aldrig kropsligt eller følelsesmæssigt, kan løbe fra. Forskellene kommer i spil når vi tiltrækkes af hinanden, men også når vi bryder op.

LÆS OGSÅ: Sådan vinder du hans hjerte

Vi rummer selvfølgelig begge, feminine og maskuline sider. Når det er sagt, styrer mandens testetron store dele af mandens intimitets-, kærligheds- og konfliktshåndtering. Lidt primitivt udtrykt, gør det, at manden vil løse problemer, ting skal ordnes, jord skal skubbes. Bare at rumme problemet, giver ikke mening i et testosteronfyldt univers. Mænds evne til at lagre serotonin er 50% bedre end kvinders, og det gør dem langt mere robuste over eksempelvis stress. Det kan godt være vi lever i år 2016, men vores biologi er stadig meget tæt på urmenneskes, og selvom vi ikke bor i huler og jagter geder mere, er trangen der stadigvæk – også i den moderne mand. Overlevelseslogikken er at få løst problemet.

“Mænd går ikke fra deres kvinder. Ikke bare sådan lige i hvert fald. Inde i manden, svarer dét at gå fra sin kvinde, til ikke at kunne løse problemet med at gøre en kvinde – DERES kvinde – tilfreds, og er derfor ofte meget tabubelagt”

Kvindens hjerne derimod arbejder bredere og bruger hele tiden lidt af begge hjernens halvdele. Der er også hos kvinder langt flere forbindelser mellem den højre og det venstre hjerne halvdel end hos manden. Oxytocin er styrende her, og er også det der gør at kvinder har en styrket intuition, og evne til at være opmærksomme på en lang række ting på samme tid. Overlevelses logikken er her, hvordan kan vi samle os.

LÆS OGSÅ: 5 ting din kæreste ikke tør bede dig om

Når kvinder forlader mænd, er det ofte fordi de ikke føler sig hørt og set, føler sig misforståede, eller føler sig deciderede utrygge eller i fare.

Mænd går ikke fra deres kvinder. Ikke bare sådan lige i hvert fald. Inde i manden, svarer dét at gå fra sin kvinde, til ikke at kunne løse problemet med at gøre en kvinde – DERES kvinde – tilfreds, og er derfor ofte meget tabubelagt.

“Når kvinder forlader mænd, er det ofte fordi de ikke føler sig hørt og set, føler sig misforståede, eller føler sig deciderede utrygge eller i fare”

Jo mere mænd prøver at løse “problemet” med maskulinitet, jo mere føler deres kvinde sig ikke set. Hun begynder at kritisere manden, han føler ikke han kan gøre noget rigtigt, og den nedadgående spiral er begyndt.

Det mænd ikke ser, er at kvinder ikke ønsker deres problemer løst af manden (i hvert fald ikke i første omgang). Kvinden ønsker at han skal mærke og rumme smerten sammen med hende – og ikke forlade hende eller blive utryg mens det sker. Når kvinden føler sig set og hørt og beskyttet i hendes sårbarhed, så kan manden hjælpe med at løse problemet, hvis hun ønsker det løst.

Når manden for alvor forstår at kvinden ikke er som kammeraterne, og at han ikke skal løse kvindens problemer, har han redskaber til ikke at føles sig mislykket når hun mærker livssmerte. Kvinden på den anden side, laver uendeligt mere langtidsholdbare relationer til deres partner, hvis hun holder op med at kritisere ham.

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide