[single_post_category_name]

Bill Holmberg: Sådan skriver du den perfekte bryllupstale 

6. Tænk over hvad du siger

Hold dig fra indiskration, medmindre der som sagt er en sød og kær vinkel. Der er altid sådan noget som når brudens far fortæller om ’dengang du var en lille pige, der ville du have prinsen på den hvide hest’. Der er jo gode og sjove anekdoter, hvor bruden eller gommen godt kan tænke ’åh nej, lad vær at fortælle om det’, men det er faktisk meget kært og det fortæller jo noget om kærligheden fra eventuelt brudens far eller hvem end der holder talen. Men husk at privatliv er privatliv.

Hvis der er tale om lidt mere private anekdoter, så kan man jo godt pakke mange ting ind på en kær måde. Man kan godt pakke private anekdoter ind i en sådan form, så det kun er de implementerede der forstår det. Det kan måske være meget sjovt at fortæller om noget der skete til polterabenden, men det kan også være forfærdelig pinligt hvis du fortæller om den der stripper der var eller hvad det nu kan være. Der skal man nok holde det for sig selv og så find i stedet ud af hvad det er det vigtigt og hvad der er den gode stemningsgivende ting at fortælle om. Husk at ord der er sagt, er svære at tage tilbage.

7. Hav variationer i din tale 

Start med noget sjovt og stemningsløftende og dyk såned i dybden og tag fat i de mere alvorlige sager. Bare sørg for at have variation i talen, så det ikke alt sammen er down hill eller up hill, og sørg for at intentionen med talen er kærlighed og ærlighed.

Overvej hvilke ord der komplimentere hinanden bedst og hvilken rækkefølge de bør komme i. Hvis man har valgt 5 ting at tale om, så er det vigtigt at man sætter det samme på den bedst muligt måde og overvejer hvad der skaber den rigtig stemning, så man ikke slutter af med en nedtur, så gæsterne sidder tilbage med en trist fornemmelse.

8. Pas på med de følsomme emner  

Man plejer at sige om almindelig snak ved sociale arrangementer at man skal holde sig fra sex, politik og penge, og det samme gælder i en tale. Det betyder dog ikke at man ikke kan starte en debat eller lægge op til en konversation, men det kommer an på hvilken type man er og om man har evner til at kaste sådan noget ud i rummet, som er sjovt og hvor folk hopper med på den, hvor man skaber en fed stemning, sådan så det får en underholdningsværdi, på en naturlig og afslappet måde, men det er ikke alle der kan sådan nogle ting.

9. Kend dine begrænsninger 

Hvis man har prøvet før at man pludselig begynder at stå og halvvræle igennem talen, så må man finde ud af hvordan man kommer uden om det. Man kan måske bede nogle andre om at synge en sang eller fremføre et digt. Det kan være man kan få noget familie eller nogle venner til at hjælpe og ellers kan man hyre nogle der kan komme og synge en sang. Så kan man sige ’Jeg er en tudetøs, men det her er hvad jeg mener og føler’ og så kan man få Lis Sørensen til at synge en sang.

10. Prøv at slappe af  

Nogle holder fast i bordkanten, andre er nødt til at sige skål 5 gange igennem talen. Der er også nogle som holder sin bordpartner i hånden eller stikker hænderne i lommen, men alt er jo faktisk helt okay, hvis det bare får dig til at falde til ro og slappe af. Alle skal have lov til at finde ud af hvor de føler sig mest trygge. Det kan være du har det bedst med at gå op til brudeparret, og tale direkte til dem, hvis du er nervøs for at se på de andre gæster. Det kan også være at du ikke kan lide at se andre i øjnene, så er det en god idé at sigte en halv meter over brudeparrets hoved og så taler ind i væggen. Der må man kende sig selv godt nok til at vide hvordan man bedst kan fremføre denne her tale.

11. Hold det kort

Når du holder en tale så sørg for at den ikke bliver længere end 10 minutter. Det bliver hurtigt for langt og der er ikke noget så forfærdeligt som lange taler. Også for dig selv. Man får hurtigt rodet sig ud i en masse ting og lige pludselig så har det ene undermineret det andet. Der er selvfølgelig nogle der har lov til at tale længere tid såsom gommen og bruden. De kan godt få lov til at træde vande og holde en lidt længere tale, men hvis man er gæst, så holder man sig altså under de 10 minutter. Det er ulideligt for alle. Både for parret og gæsterne. Hvis man holder en tale der er længere end 10 minutter, så er det som regel fordi man er gået i selvsving.

12. Øvelse gør mester

Det er en god idé at finde en partner som du kan læse talen højt for, find en god, kær ven, eller et familiemedlem, dine kone eller din mand eller hvem du nu synes og så læs talen højt for dem og så kan de komme med konstruktiv kritik. Det er ikke en skam at spørge om hjælp – tværtimod. Så find dig en allieret, en som kan hjælpe dig på vej, medmindre du er så skråsikker at du ved at du kan det her, så bare fyr af fra hoften.

Det er også en god idé at have en dialog med toastmasteren inden, så man kan aftale hvornår ens tale skal på, så du mentalt kan forberede dig inden det er din tur. Nogle taler skal ikke på for sent og nogle skal være på tidligt, så aftal med toastmasteren hvordan din tale kommer til at forløbe og hvornår den vil passe ind i løbet af aftenen.

LÆS OGSÅ: Planlæg den perfekte polterabend for din veninde

___________

Du kan læse mere om Bill Holmberg på hans hjemmeside her. Hvis du ønsker at få del i mere af hans visdom, kan du købe hans bog ’Takt og tone bagfra’ her og få fingrene i hans dvd ’Bryllup – fra frieri til fest’ her.

Kan indeholde affiliate links

<< FORRIGE

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide