Ulrik Grønborg er advokat med speciale i familiejura og arv.
Læs mere om testamenter og andre dokumenter på hans website MinAdvokat.dk, hvor du også kan stille ham spørgsmål (gratis).
Du kan også finde ham på Facebook her.
Vil du vide mere om særeje? Så læs mere her.
Ulrik Grønborg er advokat og skribent i ChriChri-universet. Han vil råde og guide dig omkring emner, som berører juraen i et parforhold.
___________________________
Måske læste du med i artiklen der beskrev, hvordan du overtaler ham til at blive gift med dig. Blev kæresten ikke helt overbevist, bør du overveje, hvordan I alternativt kan sikre hinanden juridisk.
Her vil jeg gå i dybden med hvad I kan – og hvad I ikke kan – få ud af at oprette et testamente og en samejeoverenskomst, når I ikke er gift.
Ingen arveret
Lad os lige starte med at slå fast: så længe I ikke er gift, har I INGEN arveret efter hinanden. Det gælder uanset, hvor længe I har boet sammen, om I har fællesøkonomi, om I har børn osv.
Hvis I har børn, vil arven udelukkende gå til dem. Er børnene små, vil arven blive indsat på en spærret konto, og barnet vil ikke få adgang til arven, før han eller hun fylder 18 år. Har I købt hus sammen, kan det betyde, at huset må sælges. Børn under 18 år kan som udgangspunkt ikke arve fast ejendom.
Det er de færreste par, der ønsker en sådan situation. De fleste har et ønske om at sikre hinanden bedst muligt, således at man kan leve økonomisk uforandret videre, hvis det værst tænkelige skulle ske.
Ægtefæller har mulighed for at ”sidde i uskiftet bo” og dermed vente med at udbetale arv til børnene, indtil den sidste ægtefælle går bort. En tilsvarende mulighed findes ikke for de ugifte par.
Løsning: Testamente
Har I ikke børn, kan I arve 100 % efter hinanden, hvis I opretter et testamente. Har I børn, kan I med et testamente arve 87,5 % efter hinanden, hvis I bor sammen. Det er langt mere end de 0 %, som I arver uden et testamente.
Ugifte par kan ikke blive stillet helt som ægtefæller ved at oprette et testamente. Eksempelvis vil arveafgiften altid være lavere, hvis I gifter jer – det kan ikke klares med et testamente.
Når I nu er i gang, så husk også at indsætte hinanden som ”begunstiget” i jeres pensioner og forsikringer. Det kan være store summer, der bliver udbetalt ved død, og de bliver som udgangspunkt ikke fordelt efter testamentet.
Ingen regler om boligen
Et testamente er let at få oprettet, men det løser kun problemerne om arveret. Noget helt andet er, hvilke spilleregler, der skal gælde i forhold til jeres fælles bolig, hvis I går fra hinanden.
Samlivsophør er altid en kedelig sag, for udover at man står i en personlig sårbar situation, skal man pludselig også enes om at få solgt boligen. Gerne hurtigt, så begge parter kan komme videre.
For nogle par handler det blot om at gå ned til den lokale ejendomsmægler og få sat boligen til salg, men det er ikke altid så nemt. Hvad skal salgsprisen på boligen være – skal den være lav, så huset sælges hurtigt eller har I begge tålmodighed til at vente på den rette køber? Hvad skal prisen være, hvis den ene gerne vil købe den anden ud? Hvad hvis den ene nægter at snakke om et salg og ikke vil medvirke frivilligt til noget?
Løsning: Samejeoverenskomst
Løsningen på problemet er egentlig ret ligetil: Aftal nogle spilleregler på forhånd. Med en samejeoverenskomst kan I aftale hvad der skal gælde under jeres samliv og ved et eventuelt brud. I kan altså både aftale, hvordan udgifter skal fordeles, men også hvad der skal ske, hvis I går fra hinanden. I kan også aftale, at den ene skal have et større beløb end den anden, når huset sælges, fordi I ikke har indskudt lige meget, da I købte huset.
Forudsætningen er fortsat, at I kan nå til enighed om disse spilleregler – men det er altid nemmere at blive enige, mens man er gode venner.
Sådan kommer I helt i mål
Mange ugifte par ved godt, at de bør tage snakken og få styr på papirerne. Men hverdagen kommer i vejen. Praktiske gøremål og tid med familien bliver naturligt prioriteret over den kedelige snak om jura. At sikre hinanden juridisk behøver dog ikke være tidskrævende – og det vil med garanti give jer ro i sindet.
Mit råd er, at I sender en e-mail til en advokat og får ham eller hende til at hjælpe jer med testamente og samejeoverenskomst. Advokater er gode til dette papirarbejde, og så er I sikre på, at dokumenterne bliver juridisk gyldige.
LÆS OGSÅ: Elsker du mig ikke?