[single_post_category_name]

Jakob Olrik: Kvinde, nyd din krop – indefra!

De kære mænd: Vi elsker dem, vi kæmper med dem, vi kan ikke blive kloge på dem, men måske vigtigst af alt, vi kan ikke leve uden dem. Vi er altid nysgerrige på, hvad mænd går og tænker, og derfor er det os en glæde at byde velkommen til en ny klummeskribent her på ChriChri – nemlig sexolog og samfundsdebattør Jakob Olrik. 

___________________________

LÆS OGSÅ: Sæt de unge piger fri

Mens vi mænd lægger under for forestillinger om, hvor stor og formående vi skal være, så lægger mange kvinder under for kropsidealer. 

Der har været en modbølge med opråb om at elske kroppen, som den er. Og ja, kvinder bør omfavne deres krop uanset vægt, højde, tyngepunkt osv.!  Men body positive-bølgen kommer ubevidst til at fastholde kroppen som objekt.

Jeg synes, vi skal se på kærligheden til kroppen på en anden måde. Det handler ikke om at elske sine deller og at lægge billeder ud af ens krop på Instagram fra alle vinkler, selvom det er fint og har været nødvendigt.

Nej, vi skal lære at være til stede i vores krop og lytte til den.

Langt fra vores kroppe

Jeg har talt med piger og kvinder, der ikke kan lide deres kroppe, men når man spørger ind, så er det altid i den ydre oplevelse. Så handler det om en næse, vægt, lår, tæer, højde …

De har bevæget sig helt væk fra tilstedeværelsen i deres kroppe.

Der er masser tid, hvor vi ikke er til stede i kroppen. Selv når vi løber, så lytter vi til musik eller podcasts. Hvad løber vi fra? Vi løber fra os selv. Vi løber fra at mærke, hvordan det er at være inde i os selv. 

Det er klart, at jeg føler mig veltilpas, hvis jeg i mit fornufts- og kontrolcenter har mandet mig op til at løbe rundt i nogle plastik nylonbukser i en time. Når jeg så tager et bad, så føler jeg mig glad over, at jeg har så meget kontrol over mig selv.

Men det er kontrolbelønning og handler ikke om lyst. Der er noget i dig, der tænker: ”Jeg tror ikke, jeg er helt elsket – måske skulle jeg tage nogle flere mavebøjninger, så hjælper det.”

Kropsnydelse er for eksempel at åbne sin hoveddør og mærke solen og vinden, der rammer huden, og kilder lidt. Alt det andet er belønningstankegangen.

LÆS OGSÅ: Slap dog af kvinde 

Kvinder fjerner sig fra kropsnydelsen

Vi har aldrig haft så meget kropsdyrkelse som i dag – og så lidt nydelse. Så nyd dog den krop, mærk den og slap af.

Selv hende med yogamåtten, kan godt dyrke yoga, mindfulness eller meditation og sidde med lukkede øjne og være exceptionel fraværende. Det er faktisk en meget effektiv måde at være fraværende for sig selv og omverden på.  

Nogle bruger spirituelle til at fjerne sig fra sig selv. De er ikke nødvendigvis til stede i kroppen af den grund.  

Glem målet

Hvordan bliver man sig selv? Det gør man ved at gøre gode ting for sig selv.

Måske tager du i fitnesscenter, når du skal have det godt. Men prøv at undersøg, hvorfor du virkelig gør det. Mange af de ting, som kvinder dyrker omkring deres krop og formåen handler mere om en årsag.  

Det er et projekt med styrketræningen om at tabe to kg eller få en strammere røv. Nogle dyrker  mindfulness og yoga, så de kan formå endnu mere og blive et endnu mere robust væsen, der kan klare stress.

Der er en ubevidst forklaring, der hedder: Jeg gør det, fordi jeg er grim, usund, mangler styrke, indre ro…

Men i den her verden, handler det ikke om, hvorfor du gør det. Det handler om, hvordan du gør det.

Hold af din krop – sådan rigtigt!

Hvordan kommer du til at kunne lide din krop? Ved at gøre ting med dig selv, som er dig.

Hvad er det at være dig? Det er at lægge sig ned, når du er træt. At mærke det varme vand, der smyger sig til kroppen, når du er i bad. Alt hvor du gør uden et bestemt mål.

I stedet for at din krop forbliver et objekt, så find ud af, hvad du godt kan lide at gøre med den. Er det rart at danse frit, være i varmt karbad, at ligge og sove med en dyne mellem benene?

Læg mærke til, hvordan det er at være dig. Inde i dig. Hvornår har du det godt i din krop? Hvordan føles det at mærke vinden kærtegne dit ansigt, når du går? Drik et glas vand og oplev, hvor fantastisk det føles. Det er de fornemmelser, vi skal tilbage til eller mærke efter, når vi taler om at kunne lide vores kroppe.

LÆS OGSÅ: Vores idealer skaber kropsangst

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide