Kønsroller

Kønsroller


af Christiane S-M

Foto: Henrik Adamsen

Jeg kan godt lide, at mænd er mænd, og kvinder er kvinder. Faktisk er jeg nok meget traditionel i den forstand. Jeg er 32 år og født i 1982. Ligestilling og feminisme har aldrig været en stor del af hverken min opvækst eller mit miljø. Jeg har fra barnsben været omgivet af stærke kvinder, der arbejdede og gjorde karriere samtidig med, at de lavede mad og gik op i udseende og forfængelighed. Som danser blev der ikke gjort forskeli måden, vi blev behandlet på som mand/kvinde. Hverken i løn eller i arbejdsbyrde. I medieverdenen, hvor jeg arbejder nu, er kvinderne godt repræsenteret. Ja faktisk sidder kvinderne på mange af de høje stillinger indenfor produktion, publicering, film og tv. 

Debat om ligestilling

Jeg har aldrig rigtigt kunne forstå hele debatten, der omhandler ligestilling i Danmark anno 2014. Har vi den ikke allerede? Eller tager jeg fejl? 

Jeg er ikke af den opfattelse, at man skal tvinge kvinder til høje stillinger ved at lave en ligestillingskvote. De, der skal sidde på direktørposterne, skal være dem, der har kvalifikationerne til det. Der sidder ikke nok kvinder i bestyrelser, siger man. Det er da en skam, det er jeg helt enig i. Men lur mig, om kvinder ind imellem i bund og grund ikke også er deres egen værste fjende. Jeg har mødt mange kvinder med magt, og de er oftest de mest kvindefjendske. Det er, som om de er bange for at miste stjernestøvet ved at hjælpe andre kvinder. De vil gerne være hende kvinden, der klarede den til tops i en mandsdomineret verden - alene. Jeg har i hvert fald oplevelsen af, at vi kvinder nogle gange burde se indad. 


"Jeg har mødt mange kvinder med magt, og de er oftest de mest kvindefjendske. Det er, som om de er bange for at miste stjernestøvet ved at hjælpe andre kvinder"

Joan Ørting, som bl.a. er feminist, udtalte sig eksempelvis om mig og mit ægteskab i en af de sædvanlige sladderbladsartikler. Hun kender mig ikke, ej heller min mand. Fred være med det. Hun må gerne udtale sig, det er et frit land vi lever i. Det overraskede mig dog, at hun valgte at beskrive mig som beta i mit forhold, som en der lever af min mands penge og sidder og venter på ham om aftenen. Ikke én af disse ting er sande. 

"Det overraskede mig dog, at hun valgte at beskrive mig som beta i mit forhold, som en der lever af min mands penge og sidder og venter på ham om aftenen"

Jeg er forbløffet over, at man som feminist hellere vil rakke ned på en kvinder (mig), der rent faktisk kan klare sig selv, og som knokler 24 timer i døgnet, i stedet for at omfavne. Og netop deter et perfekt eksempel på, at vi nogle gange er vores værste fjende.

Den ældre generation

Jeg forstår, hvad mine forældres generation har gået igennem, og jeg anerkender, hvor meget de har banet vejen for den tid, vi lever i nu. Jeg sad forleden med nogle kolleger, der er fra en ældre generation end mig, og snakken faldt på sjove reklamer. Stemningen var høj, og jeg fortæller så, at jeg elsker reklamerne fra Dansk Tipstjeneste, hvor man ser en kvinde i forskellige situationer, der overhører en fodboldkamp, og som visualiserer ordret, hvad hun hører af fodboldgloser som ”muren”, ”dommerkast”, ”midtbanegeneral” etc. Derefter kommer teksten frem: ”Der er så meget, kvinder ikke forstår”.

Jeg har altid syntes, det var en sjov reklame, og jeg har aldrig set på den ud fra et feministisk synspunkt. Jeg synes bare, det var sjovt. Da jeg sidder og klukker over, at reklamen er sjov, bliver der helt stille. Den er IKKE sjov. Den taler ned til kvinder, og den burde aldrig have fundet vej til sendefladen. Ups…


"Den er IKKE sjov. Den taler ned til kvinder, og den burde aldrig have fundet vej til sendefladen"

Det er tydeligt, at de kvinder, jeg sidder med, er ældre end mig. De har været vidne til og/eller oplevet nogle ting i forbindelse med hele kvindefrigørelsen, som sådan en reklameunderminerer. Reklamen rammer dem på deres stolthed. 

Jeg har aldrig tænkt sådan på den, fordi jeg ikke har været vidne til oplevelser/ting eller kæmpet som de har. Jeg synes, det er humor. Og i humoristiske sammenhænge gør man jo grin med roller, køn og tabuer - alt i komikkens tegn. Jeg elsker fodbold, jeg er kvinde, og jeg synes stadig, at reklamen er sjov. 

Jeg tænkte meget over det efterfølgende, og jeg kom frem til, at det jo egentligt er positivt, at deres generation jo netop har gjort det således, at min generation i dag ikke tænker over det til dagligt. 

Jeg er selv femininst

Jeg er selv feminist, synes jeg. Jeg arbejder, jeg tjener mine egne penge, er selvstændig, elsker Beyoncé og makeup. Jeg kan klare mig selv, og jeg ser kun muligheder på arbejdsmarkedet. Forhindringer kommer ikke qua mit køn. Der er selvfølgelig erhverv, som egner sig bedre til det ene køn end det andet, men jeg er sikker på, at hvor der er vilje, er der vej – og der er sikkert også et par mandelige jordmødre derude.

"Jeg er selv feminist, synes jeg. Jeg arbejder, jeg tjener mine egne penge, er selvstændig, elsker Beyoncé og makeup"

MEN jeg synes, det er sexet, når mænd er mænd. Når de er maskuline, velopdragne og hårdtarbejdende. En mand, der holder døren, betaler for daten (såfremt de har råd), læser avis og kan finde ud af at køre bil. Som udgangspunkt holder manden boremaskinen, og kvinden styrer indretningen. Et udgangspunkt, men ikke en konstatering. For selvfølgelig kan kvinder også være tekniske, og jeg har da også mit eget lyserøde værktøjssæt, og det er mig, der har hængt vores fjernsyn op derhjemme (Wauw!!!). Jeg har sågar fået et handymankursus, fordi jeg er nødt til at kunne det. Og jeg har også en mand, der bestemt ikke overlader indretningen kun til mig. Desværre. 


"MEN jeg synes, det er sexet, når mænd er mænd. Når de er maskuline, velopdragne og hårdtarbejdende"

Jeg bryder mig ikke om, at kønsrollerne skal viskes ud. Jeg kan godt lide dem, som de er i 2014. Kvinder er kvinder, og mænd er mænd, og begge bærer vi lidt pastel i os. Mænd laver mad, de er på barsel, og de henter børn. Kvinder tjener penge, de vasker bilen, slår græsset og drikker whiskyen. 

"Jeg bryder mig ikke om, at kønsrollerne skal viskes ud. Jeg kan godt lide dem, som de er i 2014. Kvinder er kvinder, og mænd er mænd, og begge bærer vi lidt pastel i os"

Det var sejt da Conchita Wurst vandt dette års Melodi Grand Prix. Sangen var super, og det var da også en velfortjent finger rettet direkte mod Rusland. Jeg hylder, at hun/han er, som hun/han er og står frem, som hun/han ser sig selv. Men jeg er ikke tilhænger af at udviske kønnene. 

Det er ikke blevet nemmere at være kvinde

Med kvindefrigørelsen kom kvinders tid til at skabe karriere, få ligeløn og knokle for deres egen eksistens. Vi er respekteret, velkomne, og der bliver ikke set ned på os. Det vil sige, at vi i dag har kvinder, der arbejder mere end fuldtid, laver mad, står for husholdningen, henter børn og slår græsset. Let's face it. Det er måske ikke blevet nemmere at være kvinde. Det er nok stadig størstedelen af kvinder, der tager slæbet i de fleste hjem. Det er en del af os. Det ligger i vores DNA. Vi føler ansvar, og vi har en sans for æstetik. Dvs. at en pizza bakke ikke kan ligge i hjørnet i flere uger, gulvet skal vaskes. Og har man først vasket det gulv en gang, så er det sådan, det bliver fremover (så irriterende!!!). Manden stiller sig tilfreds med mindre – måske et hulemandssyndrom? Når der kommer gæster i et hjem, løber kvinden rundt, sætter puderne ordentligt, og får det hele til at se pænt ud. Manden er i bund og grund ligeglad. 


"Det vil sige, at vi i dag har kvinder, der arbejder mere end fuldtid, laver mad, står for husholdningen, henter børn og slår græsset. Let's face it. Det er måske ikke blevet nemmere at være kvinde"

Så lad mig sige det igen, jeg er pro kønsroller! Jeg ville ikke ønske en verden fyldt med bløde mænd, der gør alt, hvad kvinden siger, spiser spelt, dyrker yoga og sætter puderne pænt på plads. Jeg vil have mænd, der er mænd, og vigtigst af alt mænd, der er velopdragne. Der tør tage fat. Der lytter og hjælper, er forstående og – vigtigst af alt – får mig til at føle mig som kvinde. 

 

xxx CSM

 

*Denne artikel har tidligere været bragt på ChriChri.dk.

Christiane: Min guide til smuk hud

Læs mere

Christiane: Så blev man sgu gråhåret!

Læs mere

Christiane: Sandheden om mine bryn

Læs mere
ChriChri Food Gå til shop
Din Barndom Gå til shop
Din Barndom Gå til shop

Tilmeld dig
nyhedsbrevFølg os

Abonnér på
ChriChri Mag

Læs mere

Abonnér på
ChriChri Mag

Læs mere


#chrichridk #chrichriinterior #chrichrimom


chrichridk
🙋🙋 Vi startede morgenen ud til Magnum Pleasure Store Event og fik lov at designe og SPISE vores egen unikke magnumis - lige fra morgenstunden! 🍦🍪🍭 MUMS! Psssst.. Det koster kun 40 kr. 🙆 #magnumCPH #chrichridk #magnumpleasurestore

chrichridk
Er du også vild med blomster? 🌸🌸 Se Christianes smukke kjole fra ELLE Style Awards, og af hvem og hvordan kjolen blev designet! 💋 🔹 Link i bio 🔹 #ellestyleawards #welove #flowersallover #chrichridk

chrichridk
FARS DAG er allerede på søndag d. 5. juni. Har du fået købt en gave til en af de vigtigste mænd i dit liv? 😳🙆 Vi har fundet 10 gaveidéer frem til dig! 💋 🔹 Link i bio 🔹#fathersday #chrichridk

chrichridk
Nu kan du læse dit horoskop for Juni måned! 🐑🐠🦁🦀 Kunne du tænke dig et personligt horoskop? Læs hvordan på sitet. 🔹 Link i bio 🔹 @kvindetid #chrichriscope #chrichridk #june

chrichridk
Vi har taget en 'walk down memory lane' og set tilbage på vores top 7 over tidligere kendispar! 😍 Hvilket par er din favorit? ❤️❤️ 🔹 Link i bio 🔹 #hollywoodcouples #memorylane #chrichridk

pernillesschristensen
😍🙌🏼 #finally #igotmyyellowshirt 🍌 #Ganni #chrichridk

chrichridk
"Save your skin" og beskyt dig selv og dem, du har kær, mod solens dejlige, men farlige stråler ved at bruge høj solbeskyttelse. 🙅 Hvem vil du beskytte? 🌞💋 🔹 Link i bio 🔹 #saveyourskin #chrichridk #sponsoreret #vierrykketudpåtagterrassen @larocheposaynordic

hverdagsguf____
Coffeemoment ☕️

chrichridk
Vi siger farvel til maj måned og kigger tilbage på nogle fantastiske minder! 💗 Vi viste bl.a. vores Lady Boss' babybule, tog i biografen med vores læsere og meget meget mere! 💋💋 🔹Link i bio 🔹 #chrichridk #newmonth #newmemories #hellojune

chrichridk
🍻 Så er det i morgen, damer! Distortion 2016 byder på et hav af fester, og det kan være svært at finde rundt i! Vi har fundet de ting frem, som vi mener, at du i hvert fald skal opleve 👀🎤🍻💃🏻💥 🔹 Link i bio 🔹 #distortion #distortion2017 #guide #chrichridk

kyssclerosefarvel
#Repost @chrichridk ・・・ Støt godt om et godt formål og modtag disse bedårende kort tegnet af @simonethoruperiksen til fordel for kampagnen "Kys sclerose farvel" 💋💋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
🙋🙋 Husker du at prioritere dig selv en gang imellem i en presset hverdag? 😘 Det er vigtigt at huske din kvindetid, så du kan få fornyet kræfter 💪🏻 Vi bruger kvindetid.dk som en virtuel veninde der er fyldt med gode råd! 💗 🔹 Link i bio 🔹 @kvindetid #kvindetiddk #chrichridk #rememberyou

chrichridk
Genbrug er det hotteste for tiden 🙋 Læs Christianes tanker om tendensen 👠 🔹Link i bio🔹 #chrichridk #sponsoreret

chrichridk
Støt godt om et godt formål og modtag disse bedårende kort tegnet af @simonethoruperiksen til fordel for kampagnen "Kys sclerose farvel" 💋💋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Mondayvibes..... 🙈🙉🙊 Kan I også mærke, at det er mandag?? #chrichridk

chrichridk
Der er words fra @christianesm og de mest fantastiske billeder fra den ferie, hun netop er vendt hjem fra 💕 Find ud af, hvor turen gik hen ✈️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Pærer og chokolade klæder hinanden godt, så den her pære-chokolade kage kan ikke være andet end god! 🍐🍐🍐😋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Forkæl din krop med fødevarer, der giver dig et skønt boost 🍉 🔹Link i bio🔹 @tinalykkegaard #chrichridk

chrichridk
Har du husket at deltage i konkurrencen om billetter til Chris Brown-koncerten? 💕🙋 🔹Link i bio🔹#chrichridk

chrichridk
😵😵😵 Har du nogen idé om, hvor meget det forringer dit sexliv, hvis du faker en orgasme? 😵😵😵 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
😍 Kender du til taskebrandet "Coach"? Vi er faldet pladask for det amerikanske mærke 😍 Læs mere om mærket og se, om ikke også du bliver lige så forelskede, som vi er! 🙏 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Sommer er lig med sommerlige håropsætninger! 😍 Vi guider dig på sitet N U ! 🙏 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Husk, at det er om en lille halv time at du kan se HELE videoen til @szhirleys nye single "Splittet" 💕 Vi er SÅ spændte! 😀😀😀😀 🔹Link i bio🔹 #chrichridk #splittet

chrichridk
👠 Vi starter dagen på Israels Plads, hvor vi er klar til besøg 🙋 Vi sælger nemlig ud af vores garderober, så kom og sig hej og gør et godt køb👗💄 Vi står her fra 10-16 💋 Ses vi? #chrichridk #CPHSB #Tradono

chrichridk
Dagens undskyldning 👆 🙈😂🙈😂 #chrichridk #sunday

chrichridk
Doppelbanger, Hotline Bling, Postboned...... Er du helt up to date med 2016's sexslang?? 😆 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Vi er helt skudt i vinduetrenden! Se, hvordan du kan indrette dig på charmerende vis med vinduer ☺️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Forkæl din søde tand med denne forårskage og støt samtidig op om en god sag! 🙏 Skal du bage i eftermiddag? ❤️ 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Får du nok søvn? 💤 Hvis ikke, vil du med garanti få en ekstra time på øjet fremover, når du har læst dette 😳😳 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Det sporty look er det nye sort, og H2O har netop lanceret deres første fashion kollektion! 😍😍 Se alle billederne via link i bio 🙋 #chrichridk

chrichridk
Vidste du, at hudkræft kan kureres i 90% af tilfældene, hvis blot det opdages i tide? Sørg derfor for at beskytte dig selv med en høj solfaktor og tag ingen chancer! ☀️ @larocheposaynordic #saveyourskin #sponsoreret #chrichridk

chrichridk
🚨SNACK-ALERT🚨 😻😻😻 #chrichridk #fredagssnack

chrichridk
🍸🍸 Vi har brugt dagen på 3 Days of Design, hvor vi har kigget på smukke nyheder, drukket champagne og spist masser af kage 🍰🌸 Tak for en dejlig dag! 🙋#chrichridk #3daysofdesign

chrichridk
Hvad enten du bor i København, Århus eller Odense, guider vi dig til, hvad du skal bruge weekenden på ☺️☀️ - og så krydser vi fingre for godt vejr! 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

nicciwelshacademy
Today the students are also creating looks inspired by a beauty photoshoot that @nicciwelsh created💕 How cool is that? #nicciweshacademy #nicciwelsh #makeupskole #beauty #photoshoot #colours #chrichridk

chrichridk
Vi har i dag været til pressemøde i forbindelse med Top Model Curves! 💕 I kan godt glæde jer, dejlige damer 💕 #chrichridk #kvinderkommeriallestørrelser

chrichridk
Kvadratisk, praktisk og god opsummerer fredagens kage 😋 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
Cointreau Fizz er det ULTIMATIVE alternativ til vores elskede gin&tonic's, og så er den både elegant og sofistikeret ligesom de 'parisiennes' vi alle drømmer om at være 💁💕 🔹Link i bio🔹 @cointreau_officiel @cointreau @perrier #cointreaufizz#cointreaudk#chrichridk

suitfood.dk
Skal du grille i aften? Så er der en idé til grillet spidskål på bloggen ☀️ #grilletspidskål #grilldinegrøntsager #spidskål #grill #grillaften #grøntsager #kål #summer #sommer #grillaften #tasty #healthy #healthyfood #chrichridk #chrichrifood #food #mad #grillmad #foodie #colourful #suitfood #dansksommer #dkblogs find opskriften på www.suitfood.dk

chrichridk
Psssst.... Få et eksklusivt sneak peak på vidunderlige @szhirleys nye single "Splittet" 🎤 🔹Link i bio🔹 #chrichridk#sneakpeak

chrichridk
Er du i tvivl om, hvorvidt dit crush er lige så meget "into" dig, som du er "into" ham? 🤔 Vi har 8 tegn, som kan gøre dig klogere 💕 🔹Link i bio🔹 #chrichridk

chrichridk
😂 Det er lille fredag, ladies! Bare én dag mere til weekend 🙋💗 #yay #onedaytogo #chrichridk #happythursdaynight

lifeby_baarsoe_
BØF SALAT ALA CHRI CHRI | skønne @chrichridk er inspirationen bag aftenens middag. Den står på bøfsalat med parmesan/peberrodsdressing og lækkert brød #chrichridk #bøfsalat #sundmad #sommermad #mandengrillerbøffen

chrichridk
Det er ikke altid, at din fyr er lige så begejstret for pastelfarver og nipsting, som du er! 🙄 Vi har derfor fundet 4 måder frem, hvorpå du kan snige dine feminine fund ind i boligen 🙊🙋💗 🔹 Link i bio 🔹 #girly #interior #howtotrickhim #chrichridk

chrichridk
Vi er vilde med den sarte, babyblå farve til sommer! 💙💙 Vi har fundet 7 items frem til dig, som alle koster under 600kr. Hvilken farve crusher du på til sommer? 💋 🔹 Link i bio 🔹 #shopping #fashion #chrichridk

chrichridk
❤️❤️ Vi ved alle sammen, hvor nemt det er at holde forelskelse ved lige på rejsen, eller når kontoen er på sit højeste og kun fantasien sætter grænser. Men vi har fundet 25 søde og billige idéer, som du kan lave med din kæreste, når økonomien er presset! 💑 🔹 Link i bio 🔹 #todo #love #nomoneyinthebank #chrichridk

chrichridk
Vi starter morgenen ud med det helt store photoshoot 📸 Glæd jer til lækkerier på sitet! 🍸🍸 @cointreau_officiel @perrier #cointreaufizz #cointreudk #cointreu #sponsoreret #chrichridk

chrichridk
Var det noget med en rigtig nem og lækker sommermad på sådan en grå torsdag? 💋🍴 Vi giver dig lidt inspiration til weekenden! 🙋 🔹 Link i bio 🔹 #foodporn #foodlovers #morefoodplease #chrichridk

chrichridk
🍸🍸 Kunne du tænke dig at lære at nyde smagen af snaps og få nye idéer på drinkskortet til weekenden? På redaktionen har vi lært det. 🙋😍 Nu er det din tur 💋 🔹 Link i bio 🔹 #minbasis #aalborgbasis #sponsoreret #chrichridk @aalborgbasis

chrichridk
Sexolog og parterapeut @amandalagoni hjælper dig lige nu med at besvare alle de tanker omkring dit sexliv, som du måske går rundt med i din graviditet! 💗💑👶🏻 🔹 Link i bio 🔹 #sexornot #preggolife #sextalk #babytalk #chrichridk
ChriChri.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger og statistik. Denne information deles med tredjepart. Læs mere