Hamam og jeg….

Nogle af jer der har prøvet hamam, eller ved hvad hamam er?

Jeg var overbevist om, at det var sådan et bad man kommer ind i fyldt med damp (et dampbad), hvor man så sidder og spiser lidt vindruer og hygger sig. Hmm NOT… Det er åbenbart det der hedder et tyrkisk bad.
Det var altså med disse forventninger at min søster, halvsøster, stedmor og jeg bestiller tid til en omgang hamam under vores rejse i Marokko. Her fandt jeg så ud af hvad hamam i virkeligheden er: en gennem-vaskning med brun sæbe (ligner det), som havde man aldrig været i bad – nogensinde…

“Her fandt jeg så ud af hvad hamam i virkeligheden er: en gennem-vaskning med brun sæbe, som havde man aldrig været i bad – nogensinde…”

De fleste hamam ligger under jorden. Vi har skiftet til badetøj og går ned af de mange trapper. Vi er de eneste der er her. En stor jerndør bliver åbnet og vi kigger ind i et stort rundt råt lokale, tomt med stengulv og stenværk – intet andet. Vi kan ikke kommunikere med mændene som også er vores ”behandlere”, men forstår ud fra deres tegnsprog, at vi skal sætte os langs væggen på gulvet. Det gør vi høfligt. Dernæst går de to mænd ud (!!) og lukker den tunge jerndør efter sig. Nu sidder vi så der, i et tomt lokale under jorden uden vinduer (og uden vindruer), på gulvet. Vi har på dette tidspunkt ingen anelse om hvad hamam er, tænker stadig det er noget med frugt og varm te.
Der går lang tid, vi er helt stille og jeg begynder at få associationer til et slags underjordisk fængsel, jerndøren er lukket – mon den er låst? Gulvet er vådt og der er varmt/klamt i lokalet – mon der er nok ilt til os? Ret klaustrofobisk – måske mest af alt, fordi vi ikke ved hvad der skal ske. 

“Gulvet er vådt og der er varmt/klamt i lokalet – mon der er nok ilt til os?”

Jeg får nok! I et mindre panisk anfald går jeg hen til døren, men kan ikke få den op. De to mænd må have hørt mig ruske i døren, for de åbner døren og kommer ind i lokalet. De smiler et tandløst smil, går hen til en lille vandhane og hælder vand op i to store zinkspande. Vi sidder stadig på række op af væggen – uvidende. Pludselig tager de spandende og kommer hen imod os og i en hurtig bevægelse fyrer de iskoldt vand ud over os. Pjask! Shit! Vi havde på ingen måde set det komme. Vi sidder nu våde og lidt i chok op af væggen. Begge mænd tager fat i hhv. min storesøster og stedmor, og så kurer de dem hen af gulvet til midten af rummet (I skulle have set det, de tog bare fat i deres arme og kurrende dem langs gulvet i raskt tempo). Nu ligger de så begge udstrækte på midten af stengulvet. Behandlerne tager en spand med brun sæbe (ligner det) og så bliver de ellers vasket som jeg aldrig har set nogen blive vasket før – ørerne, tæer, armhuler – alt får en grundig tur. 
Derudover kan de sådan nogle mærkelige tricks: når man ligger på maven tager de fat i en og vupti – bang – du ligger på ryggen uden du aner hvad der skete! Pludselig, på nul-komma-fem ligger min stedmor ovenpå mandens fødder i et mærkeligt udstræk som nok mest kan sammenlignes med, når man leger at et lille barn ”flyver” (der hvor man har fødderne i deres mave og strækker benene). 

“Vi sidder nu våde og lidt i chok op af væggen. Begge mænd tager fat i hhv. min storesøster og stedmor og så kurer de dem hen af gulvet til midten af rummet”

De har nogle mærkelige strækøvelser i Marokko, og lige der kunne vi ikke holde grinene tilbage, det var så surrealistisk. Derefter tog de en handske på og man fik lige en omgang peeling med en ru handske. Så kom spandende med vand igen – bang. Dog ikke koldt vand denne gang. Man kom under en bruser, fik appelsin i håret og så var man færdig og ren fra top til tå.
Det var den vildeste oplevelse, nok mest af alt fordi vi ingen anelse havde om hvad der skulle ske. Men rene følte vi os, en speciel men god følelse – effektiv må man sige. Resultatet var så lækkert at jeg prøvede det fire gange efterfølgende. Dog valgte jeg et nyt sted og de viste sig at være knap så brutale.

Så jeps hvis du vil være ren som aldrig før så “go” hamam 🙂

xxx

CSM

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide