Det her kortspil har vi spillet i min familie, siden jeg var barn. Min far spillede det med sin far og sådan har det været i generationer. Så vi har med tiden helt sikkert skabt vores egne Schaumburg-Müller regler og gjort det til vores.

Det her kortspil har vi spillet i min familie, siden jeg var barn. Min far spillede det med sin far og sådan har det været i generationer. Så vi har med tiden helt sikkert skabt vores egne Schaumburg-Müller regler og gjort det til vores. 

LÆS OGSÅ: Den hemmelige ingrediens: Sådan spreder du hygge i hele hjemmet

Spillet minder meget om Rommy eller 500, men er mere avanceret i og med, at hver runde har sine egne regler. Det er et spil, der tager et par timer, og som er virkelig intenst og bygger på strategi og satsning. Jeg har sidenhen haft stor glæde af at spille det med veninder enten på ferier eller til deciderede kortaftner. Nogle kender det som Kenyansk Rommy eller Brynespillet. I min familie hedder det Liverpool.

 

Liverpool består af sæt og sekvenser

 • Et sæt er minimum 3 kort af samme kulør (spar, hjerter, klør og ruder) og samme værdi (es, 2-10, knægt, dame og konge)
 • En sekvens er af minimum 4 kort  i samme kulør og i rækkefælge etc.
 • Es kan bruges som en 1’er eller en 14’er, dvs. at et es kan slutte og starte en sekvens altså es 2-3-4-5 eller 10, knægt, dame, konge, es
 • Men man må ikke lægge i ring dvs. IKKE konge, es, 2, 3

 

De 7 runder

 • 2 sæt (10 kort)
 • 1 sæt / 1 sekvens (10 kort)
 • 3 sæt (10 kort)
 • 2 sæt / 1 sekvens (10 kort)
 • 1 sæt / 2 sekvenser (11 kort)
 • 3 sekvenser (12 kort)
 • 3 sæt / 1 sekvens (13 kort)

 

Hver spiller får uddelt 10 kort til at starte med, som deles ud på normal vis, et af gangen til de forskellige spillere. De resterende kort lægges i en samlet bunke midt på bordet med kulør nedad. Det øverste kort vendes og ligger ved siden af bunken kulør opad. I hver runde er det en ny person, der uddeler kortene; der roteres med uret.

Det er altid spilleren til venstre for den, der har uddelt, der starter.

LÆS OGSÅ: 7 fund der gør boligen lidt hyggeligere

Personen der starter, kan altid vælge om hun/han vil trække det øverste kort fra bunken, eller om hun/han vil tage det, der ligger ved siden af bunken med kulør opad.

Inden personen trækker nyt kort eller tager det, der allerede ligger, har modspilleren mulighed for at købe det kort, der allerede ligger klart ved siden af bunken med kulør opad. Dette skal dog gøres klart inden den, hvis tur det er, har nået at tage et kort. Såfremt der er flere, der gerne vil købe det pågældende kort, følger retten til at købe et kort uret. Dvs. den tættest til venstre for den hvis tur det er. Hvis en person har købt et kort, får denne person et straffekort med i købet, som er det øverste fra bunken på bordet. Dernæst forsætter spillet, og det er stadig den spillers tur, der endnu ikke har taget et kort.

NB: hvis et kort købes i første runde, vil pladsen automatisk blive tom ved siden af bunken, da der kun ligger et kort med kulør opad til at starte med, og det er det som bliver købt. Derfor lægges et nyt fra bunken ned med kulør opad. Dette kan igen købes og så må man lægge et nyt ned osv.

Når man har taget et kort op fra bunken, skal man ligeledes lægge et nyt ned ved siden af bunken kulør opad, inden det bliver den næstes tur. Man tager altid et kort, og man lægger altid et kort.

Når man har samlet den pågældende rundes sæt og sekvenser, må man lægge dem ned, men KUN når det er ens tur. (Her fejler folk ofte og tror, at de kan lægge dem ned når som helst. Det er kun når det er ens tur og kun efter at man har trukket et kort). Hvis runden består af 1 sæt og 1 sekvens, må man IKKE lægge sit sæt ned, så snart man har det. Både sættet og sekvensen skal lægges samtidig i ALLE runder, og man afslutter sin runde med at lægge et kort i bunken. Har spilleren forsat flere kort på hånden, efter at han/hun har lagt ned, er der kun en måde at komme af med dem på, enten ved at vente på, at man kan lægge til sine egne kort på bordet eller vente på, at andre lægger ned, så man kan lægge til dem. Igen gælder samme regel: Man må IKKE bare lægge til andre, når man lyster, men kun når det er ens tur, og når man har trukket sit kort fra bunken. Man må først lægge til andre, når man selv har lagt ned. Når man skal lukke en runde, er det fordi man kan komme af med alle sine kort og lægge et i bunken. Hver tur skal slutte med, at man lægger et kort i bunken. Så man kan sagtens komme ud for at sidde og ikke have nogen kort på hånden, fordi man har lagt alt ned og hele tiden trækker et, der kan lægges til.

LÆS OGSÅ: Det skal du lave med din BFF denne sommer: Den ultimative liste

 

Liverpool

En person bliver Liverpool, når han/hun er kommet til at lægge et kort ned for at afslutte sin tur som kunne lægges til nogle af de eksisterende sæt eller sekvenser, som andre har lagt ned på bordet. I dette tilfælde skal en af medspillerene nå at råbe LIVERPOOL, inden den næste har nået sin tur, og personen, der blev Liverpool, vil få den straf, at han/hun skal tage hele bunken med de kort, der ligger kulør opad ved siden af bunken med kort på bordet. Herefter forsætter runden. Man kan kun blive Liverpool, hvis man selv har lagt ned, dvs. at har man endnu ikke selv lagt kombinationen af sæt og sekvenserne som den pågældende runde foreskriver, kan man ikke blive liverpool.

 

Undtagelsen

I sidste runde (runde 7) skal ALLE kort lægges på samme tid – ALLE kort man har på hånden, det vil sige, at man kan ikke lukke med et kort – alt skal på bordet.

Pointoptælling

Der optælles straffepoint for hver runde – så det gælder om at have så lidt point som muligt.

 • Es – 15
 • 2-10 / sin egen værdi i tal
 • Knægt, dame, konge – 10

xxx CSM

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dette indlæg har 1 kommentar

 1. Suzanne

  Må man ikke tage hele bunken?

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide