[single_post_category_name]

Sex & graviditet

Kan sex skade barnet? Kan orgasmer udløse veer? Er det almindeligt at miste lysten til sex under graviditeten? Hvordan bevarer vi intimiteten? Hvorfor er mine kønsorganer ekstra følsomme? 

Kroppen er i ændring. Kvalmen kommer og går. Tanker og følelser omkring det nye liv der spirer indeni og forventinger til det liv der lige om lidt ændrer sig. Hormoner, ømme bryster, anderledes madvaner og andre kvinders venligmenene, men irriterende ”gode råd”. Alle sammen ting, som de fleste er nødt til at forholde sig til under graviditeten. Og oveni alt dette og meget mere, så skal man også forholde sig til sin partner, til kærlighedslivet og sexlivet. Mange vælger helt sex fra under graviditeten. Det er svært nok at forholde sig til egen krop i denne periode, for ikke at tale om at skulle forholde sig til en andens oveni. Jeg tror på og har oplevet, at det er muligt med en graviditet, hvor sex er godt og kontinuerligt – noget, der skaber forbindelse til min partners, men først og fremmest min egen krop.

LÆS OGSÅ: Kvindens (7) Orgasme(r)

Rigtig mange kvinder oplever dalende lyst under graviditeten. Det er helt almindeligt og kan blandt andet skyldes at hovedet er fyldt med tanker omkring graviditeten, kroppen er optaget af at forandre sig følelserne svinger med tankerne og hormonerne. Der kan godt komme lidt længere fra hoved til underliv når man skal bevæge sig gennem maven, og det liv der vokser dér. Erotik og sansning er at være til stede i nuet, hvilket kan være svært med bekymringer, kvalme og store forventninger. De fleste mister naturligt sexlyst i de første 9-13 uger, pga kvalme, træthed og mental overvældelse.

Når kvalmen har lagt sig, har mange par ikke haft sex i længere tid, og så kan det (særligt for kvinden) være svært at komme i gang igen. Mange kvinder oplever, at det er nemmere at lade være, end at genoptage sexlivet. Der sker dog ofte det, at det bliver til en bekymring for den gravide, og en frustration for partneren. Samtidig er sex sundt for både barn og voksne. Som tidligere skrevet i artiklen ”sund sex og lysten til det” udskilles der en masse dejlige hormoner, som ryger lige i moderkagen til det lille væsen.

LÆS OGSÅ: Hvad er du til?: En guide til junglen af vibrerende sexlegetøj

Sex er sundt for intimiteten og for forbindelsen til partners og ikke mindst egen krop. Mange mænd kan føle sig en smule tilsidesat i graviditeten, og sex er en god måde at inkludere. At lade ham vide at hans krop ikke er glemt, selvom din fuld mere, både mentalt og fysisk. Det er ok at have lyst til at have lyst. Sex kan godt starte herfra, og så kan ”nu-lysten” komme når man er i gang. Gør den ikke dét, kan man huske på at sex er mange ting. Det er ikke kun et samleje der tæller. Nogen gange kan kærlig nusning af testiklerne og varme kys, men han sørger for sig selv, gøre det. Det er kun fantasien der sætter grænser.

Tal med din partner om hvilken form for sex du kunne have lyst til. Lad ham vide hvordan din krop har det. Italesæt når lysten ikke er der, og giv i stedet et alternativ ” jeg vil rigtig gerne nusse dig mens du kommer” eller ”Jeg har for meget kvalme til sex, men vil gerne være intim på en anden måde”… etc.

LÆS OGSÅ: Du har også sex med dig selv… når du har sex med din partner

Følsomme kønsorganer er helt almindeligt under graviditeten. Der opstår øget blodtilførsel til kønsorganerne, som gør dem mere følsomme og ”ømme”. Nogle kvinder oplever at de får flere og bedre orgasmer under graviditet.

Og orgasmer er helt iorden! De kan ikke skade dit barn, tværtimod. Dog kan orgasmer sidst i graviditeten være en sær blanding af nydelse og ubehag, da en orgasme udløser en plukkeve. Det er dog ganske harmløst.
 

Der er dog tilfælde, hvor sex frarådes

Risiko for tidlig fødsel – Hvis du tidligere har født for tidligt og har haft mange plukkeveer / veer, kan jordemoderen fraråde sex, da det provokerer plukkeveer.

Blødning – Hvis der opstår blødning fra skeden uden særlig årsag.

Forkortet Livmoderhals – Hvis livmoderhalsen er forkortet, er der øget risiko for for tidlig fødsel ved sex.

Hvis Moderkagen ligger ”forkert” – Hvis moderkagen helt eller delvist ligger foran åbningen til livmoderhalsen, kan denne provokeres og give blødning.

Gode sex-stillinger under graviditeten, kan hjælpe på bekvemmeligheden og lysten.

Ingen stillinger kan skade barnet, men der kan være stillinger der er mere behagelige end andere. Særligt i takt med at maven vokser. Dog kan nogle kvinder opleve, at blive svimle og få kvalme når de ligger på ryggen, da livmoderen kan trykke på de store blodkar der fører blodet tilbage til hjertet.


Er maven i vejen, er disse 5 stillinger gode

Ride-stilling: Hun sidder overskrævs på ham. Her kan hun både vende mod ham, eller sidde på ham med ryggen til. Hun kan selv styre hvor dyb indtrængningen er, og hun kan samtidig stimulere klitoris.

Doggy-style: Hun står på alle fire og han trænger ind bagfra.

Delvis liggende: Hun ligger på siden, mens han står på knæ og trænger ind i hende bag fra.

Liggende i ske: I ligger begge i ske. Lig evt en pude mellem benene.

Siddende: i en stol eller sofa. Skub numsen ud til kanten, og lig en pude i ryggen. Partneren står på knæ og penetrerer forfra.

Med ønsket om en god graviditet, og et dejligt kontinuerligt sexliv.

Sexolog og parterapeut
Amanda Lagoni

Del vores artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide