Gør status i dit parforhold

Facts

Amanda Lagoni

Uddannet sexolog, parterapeut, og rytmisk sanger.

Læs mere om Amanda lige her

Sex og Samliv i 2017 – Bedre kommunikation, mere erotik og mere sex i ’17?
Gør status i dit parforhold!

Det er januar, og der er godt gang i nytårsforsætterne. Facebook er plasteret til med historier om slankekure, nye træningsprogrammer, “ny sund livsstil” og forskellige terapeuter og coaches der opfordrer til at sætte en intention for 2017. Jeg kan rigtig godt lide idéen om at sætte personlige intentioner og ønsker for det kommende år. Det er en fin anledning til at ændre mønstre, eller starte på en frisk. Mange gør det for deres virksomhed, og for deres eget liv. Det er også en god idé at gøre status i parforholdet, og sætte nye intentioner og ønsker dér. Men det er jo ikke nok at ønske. Hvad gør du ved det? Herunder er en lille hjælp til at gøre status over ’16 og påbegynde ’17 i erotikkens, kommunikationens og sexens tegn.

LÆS OGSÅ: Erotik – og myten om forspil

Hvad tager du med dig fra ’16?
Hvad fungerede godt i jeres parforhold? Hvad var I glade for? Hvilke nye opdagelser gjorde I om hinanden? Og om jer selv i forhold til jeres partner? Tag evt. disse spørgsmål op sammen med din partner. Det giver anledning til en god dialog og kan være indgangsvinklen til en af de dybere samtaler, hvor vi gør status.

Er du ikke i et parforhold, kan du rette spørgsmålene indad og lade dem omhandle dig selv, og evt. dine nærmeste relationer.

Hvor meget fylder erotik i dit liv?
Erotik er sansning, nydelse, nysgerrighed og åbenhed. Erotik kan være en indgang til sex, men det kan også være meget mere end det, og de par der har et rigt sexliv og et forhold med masser af intimitet, har som oftest også masser af erotik både i deres forhold og i deres liv i det hele taget. Hvor meget fyldte nysgerrighed og sansning i ’16? Er du stadig nysgerrig på din egen krop, din egen seksualitet og din egen nydelse? Hvad med din partners krop? Din partners seksualitet? Vi forandrer os, udvikler os og flytter os. Har du lagt mærke til, hvad ’16 ændrede i din seksualitet, i din tilgang til din egen krop, og i din tilgang til din partners? Ofte sker der bare noget gradvist, uden at vi lægger mærke til det. Eller der er stilstand, uden at vi opdager det. Gør dig bevidst omkring, hvad der foregår i dit erotiske univers, og hvad der skal tages med ind i ’17 og evt. ændres, eller skrues op (eller ned) for.

Hvordan har dit sexliv det?
Mange af de par jeg møder i min klinik, kommer når parforholdet og sexlivet ikke har fungeret længe. Og nogle gange er der gået flere år, før de kommer og søger hjælp. Ofte har de ikke fået talt om, hvordan det egentlig står til i sexlivet, og det er blevet sværere at tale om, jo længere tid der er gået.

At tale om, hvordan vi har det, ikke kun på arbejdet, på studiet og i forhold til børnene, men også at tale om, hvordan det står til i vores sexliv, er sundt og vigtigt. Gør status! Hvordan var jeres sexliv i ’16? Var i begge glade? Tænder du på din kæreste? Tænder du på dig selv? Hvorfor / hvorfor ikke? Kan du udtrykke dig omkring lyst, fantasier, ønsker og længsler? Hvorfor / hvorfor ikke? Igen er disse spørgsmål en god idé at tage op med sin partner.

Det er svært at justere og ændre på tingenes tilstand, hvis vi ikke kan tale om dem.

At tale om sex – særligt hvis det ikke fungerer, kan være svært. Vi er bange for at såre hinanden, og for at træde ud af comfort-zonen. Anvend evt. ovenstående spørgsmål til en dialog med din kæreste. Læs artiklen højt, og svar begge ærligt på spørgsmålene. Og spørg ind til hinanden. Nysgerrigt og kærligt.

Gør noget nyt.
Vi må gøre noget nyt, hvis vi ønsker, at der skal ske noget nyt. At tale om tingene, og gøre mental status er vigtigt, og det er dér bevidsthed, forandring og god kommunikation starter. Det kommer der dog ikke de store forandringer ud af, ej heller mere sex. Intentioner, ønsker og bevidsthed er godt. Og derefter følger handling. Hvis du ønsker mere og bedre kommunikation i ’17, så må der sættes tid af til det, og det skal prioriteres, og til tider struktureres. Ønsker du mere erotik, må der sættes fokus på sansning og nydelse og det må ind i hverdagen. Aktivt tilføre din hverdag aktiviteter, eller mangel på samme, hvor nydelse og sansning er i højsædet. Og ønsker du mere eller bedre sex, ja så må du tage initiativ til det, og ikke nødvendigvis vente til “lysten melder sig”. Masser af god sex starter med en god beslutning om at have det. (Læs evt: “Sund sex og lysten til det”)

Der sker intet nyt før vi gør noget nyt. Hvilke handlinger / nye prioriteringer / konkrete gøremål knytter der sig til dine ønsker for 2017?

Måske læser du dette, og tænker “hvorfor skal der hele tiden mere og bedre til? Hvad nu hvis det bare er fint, som det er?”

Hvis du har det sådan, er det fantastisk! Så bliv bevidst om, hvad der gør, at du har det godt, så du kan opretholde denne dejlige tilstand.     

LÆS OGSÅ: Sex-Fantasier                           

Status-samtale
At have en “status-samtale” i parforholdet en gang i kvartalet er en god idé. Så lader vi ikke tingene stå til, længere end vi kan nå at samle dem op, og ikke så ofte så vi bliver kvalt i at vende og dreje forholdet konstant. Én gang om året er ikke ofte nok at kigge på vores parforhold. Hvis vi gør det en gang i kvartalet, foregriber vi ofte at tingene bliver tunge og trukket i langdrag. Vi har en mulighed for at tale om det svære, og det dejlige, som hver årstid skifter. Og hver årstid bringer noget nyt med sig. Det kan det også gøre i dit parforhold og i dit liv i det hele taget.

Godt nytår og kærlige hilsner

Sexolog og Parterapeut Amanda Lagoni

Del vores artikel:

Del på facebook
Facebook
Del på twitter
Twitter
Del på pinterest
Pinterest
Del på linkedin
LinkedIn

Skriv et svar

ChriChri

Du vil måske også kunne lide

8 råd til bedre hud

Køb bogen GLØD – Sund kost, Smuk hud Af Christian Grønhøj og Morten Fenger   Indeholder reklamelinks Kost har stor betydning for hudens sundhed, og