Jeg hører ofte par i min klinik udtale, at de ønsker at finde den “naturlige sexlyst” igen. At de savner lysten kommer “naturligt” og spontant. Men hvad er naturlig lyst? Og kan man finde sexlysten igen?
LÆS OGSÅ: Sexmusklen – træner du den?
Der er stor forskel på lyst og begær.
Begær er ønsket om at eje eller besidde noget. Lyst er en midlertidig trang til at blive underholdt og tilfredsstillet.
Det “naturlige” er, at begær bevæger sig med livet og vores parforhold. Mange vil opleve, at jo mere vi elsker hinanden – jo tættere vi bliver – jo tryggere en relation, des mindre begær. Det vi allerede oplever at eje eller besidde, det begærer vi ikke længere.
Mange blander de to sammen. Oplever, at hvis begæret ikke er der, så er lysten der heller ikke.
Det er oftest ikke tilfældet. Den midlertidige trang til at blive tilfredsstillet er lyst i sig selv og behøver ikke at være akkompagneret af et larmende begær. Det kan stå alene i al sin simpelhed.
Sex behøver ikke altid at komme fra et svulmende begær. Det kan også komme ud af en beslutning om at ville møde sin partner og ud fra det faktum, at man ved, man får lyst, når først man er i gang. Det er ok at have lyst til at have lyst! Det er også lyst…
Vi kan vælge at stole på, at vi har en underliggende lyst, som vi kan tappe ind i, når først vi er der. Så behøver vi ikke altid at køre den indre dialog, omkring hvorvidt vi har lyst eller ej. Vi kan vælge at handle i stedet og have tillid til, at vi er vitale, erotiske og lystfulde.
Kan det at tale om sex ende med at dræbe lysten?
“Vi skal ikke tale så meget om det – det dræber den naturlige og spontane lyst” – sådan sagde en mand forleden i min klinik. Han ønskede ingen aftaler, samtaler, eller struktur omkring sit sexliv, han ville have det så frit som muligt
Jeg kan sagtens forstå hans motiv – han er bange for at dræbe det ukendte og uvisse ved at tale det til døde. Men taler de ikke om, hvad de har lyst til/ikke lyst til, og hvordan deres sexliv har det, så risikerer de, at det sex de har, ikke udvikler sig, og muligheden for at “gro fast” er stor. Det fjerner også muligheden for at tale om fantasier, lyster, at spørge nysgerrigt ind til hinandens behov og i det hele taget at fornye sexlivet.
“De regler, der ikke må være der, og alt det, som vi ikke må tale om, for at vores sexliv kan være så frit og regelfrit som muligt – det ender med at være det, der begrænser og indsnævrer vores sexliv”.
Det ukendte og uforudsigelige kan i stedet findes i den overraskende berøring, temposkiftet, logistikken, baggrundsmusik osv.
Uhøjtidelighed
Vi kan have mange forskellige tilgange og indgange til sex. Nogen ønsker romantik og hyggelig stemning. Andre har sex, når de er i en særlig sindsstemning, når de har haft en særlig god dag, eller når partneren har sagt det helt rigtige. Nogen er mest til en quickie, og så er der dem, der er til det hele!
Hvis vi kan have en uhøjtidelig tilgang til sex, bliver indgangen ofte lettere. Så kræver det ikke en særlig stemning eller de rigtige ord. Så behøver vi ikke vente på det gunstige øjeblik, eller “den naturlige lyst”. At grine sammen og tale sammen undervejs kan også være intimt og skabe en legende og uformel stemning.
Vi har alle lyst
Det er et spørgsmål om, hvor vi kanaliserer den hen. Vi kan kanalisere den ud i mad, musik, vin, det sociale, det seksuelle eller andre steder.
Vores sexlyst behøver ikke være “naturlig” eller se ud på en bestemt måde. Den bliver ikke væk af, at vi taler om den, og den kræver ikke en særlig stemning. Lyst kan starte i kroppen, i tankerne eller i følelserne. For mange starter den ikke i underlivet – men i en tanke, eller en følelse. Og det er godt nok. Sæt lidt færre krav til, hvordan lyst skal mærkes og tal i stedet om, hvad I synes, der er rart. Hvis vi gør noget, der er rart, så er vi allerede igang med at handle på lyst. Større behøver det ikke at være.